-
Odp: Sprzedawca z Allegro "Gandini " proszę o opinie
Moja historia niesfinalizowanego kupna Fuji X-T1 wygląda tak:
---------------------------------------------------------------------
From: Allegro [mailto: powiadomienia@allegro.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 2:20 AM
To: ...
Subject: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Wiadomość od: Gandini (4089)
Witam
Licytuje Pan w mojej ofercie. Potrzebuje Pan zakupić aparat na firmę z fakturą Vat, czy prywatnie i paragon Panu wystarczy?
--------------------------------------------------------------------
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 8:16 AM
To: foto@fotogandini.pl
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
aparat chcę kupić dla siebie do użytku prywatnego, więc paragon w zupełności wystarczy.
Jeśli wygram aukcję, to będę zainteresowany przesyłką kurierską pobraniową – wybaczy Pan, ale po raz pierwszy w życiu będę kupować poprzez internet za takie pieniądze i mimo, że ma Pan doskonałą opinię również na forum Canon-board.info, to pewien „dreszczyk emocji” z uwagi na kwotę pozostaje.
Pozdrawiam,
...
(jacek_63 na CB)
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 1:57 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Cieszę się, że ma Pan o mnie dobrą wiedzę, i wie, że nikogo nie zrobiłem w tzw. bambuko Na pewno też się Pan zorientował, że nie sprzedaję takiego sprzętu poprzez Allegro.
Mogę wysłać stosowne oświadczenie którego mam już wzór, że zobowiązuję się do wysłania aparatu. W innym przypadku nie dojdziemy do porozumienia.
Pozdrawiam
Gandini
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 3:13 PM
To: 'FOTOGandini'
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
z Pańskiej odpowiedzi rozumiem, że transakcja na proponowanych przez Pana w Pańskiej aukcji Allegro warunkach przesyłki kurierskiej pobraniowej nie jest możliwa. Wobec takiego stanu rzeczy proszę o wycofanie mojej oferty, ponieważ nie dokonam zapłaty z góry, a zapłata przy odbiorze osobistym nie wchodzi w rachubę z uwagi na odległość.
Pozdrawiam,
Po tej korespondencji wysłałem poprzez Allegro prośbę o wycofanie mojej oferty z powodu odmowy sprzedaży przedmiotu na warunkach jak w aukcji.
Następnego dnia dostałem mail'a z A. o odwołaniu mojej oferty oraz równocześnie mail'a:
-------------------------------------------------------------------
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Sunday, May 17, 2015 10:12 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Ja jak najbardziej mogę aparat sprzedać kurierem za pobraniem, ale nie jak Pan napisał po wygraniu aukcji, tylko po podaniu danych teleadresowych do jego wysyłki.
Pozdrawiam
Gandini
-------------------------------------------------------------------
Korespondencji nie ciągnąłem, bo i po co?
Ostatecznie aparat kupiłem w sklepie internetowym w Katowicach. Cena raptem o 168 zł wyższa, odbiór osobisty (pracuję w tym mieście, więc nie było specjalnego wyjazdu), płatność na miejscu gotówką po obejrzeniu sprzętu, body zaplombowane, normalna faktura, pełen instruktaż o rejestracji na www.fujifilmworld.com dla uzyskania gwarancji (i tu wątpliwość, co z gwarancją przy zakupie od Gandiniego...), ogólnie miło i uprzejmie.
Tyle mojej historii.
Jedyna ocena Pana Gadnini'ego z mojej strony to to, że nie podoba mi się traktowanie przezeń aukcji na A. jako "słupa ogłoszeniowego" - jak się prowadzi działalność, to takie uciekanie od kosztów prowizji imho nie świadczy dobrze o solidności biznesmena.
Uprawnienia umieszczania postów