Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Problem z czytnikiem USB SanDisk CF Image Mate

Mieszany widok

Telumehtar
    Guest

Domyślnie Problem z czytnikiem USB SanDisk CF Image Mate

Witam,
    Używam czytnika SanDsik Image Mate CF na USB i zauważyłem problemy przy kopiowaniu z karta SanDisk CF Extreme III 2 GB (mam dwie - do EOS 400D) - ze 175 plików RAW 10 było uszkodzonych bez możliwości odzyskania (kolorowe prostokątne 'wstawki', pojawiały się i w DPP i w ACR i w Lightroom i w ACDSee). Zauważyłem, że zdjęcia zrzucane przy późniejszych okazjach przez kabel USB bezpośrednio z aparatu były w porządku, a przez czytnik trafiały się 'śmieci'. Przeprowadziłem testy kopiowania zdjęć z komputera na kartę przez czytnik i jestem załamany - żadne kopiowanie nie zakończyło się sukcesem co znalazłem na karcie możecie zobaczyć na obrazku. Nie pomogło formatownie w kompie, formatowanie w aparacie ani kasowanie 'wipe' przez program SanDisk Recovery - za każdym razem na karcie takie same śmieci się pojawiają. Czy ktoś miał podobny problem? Czy to wada czyntika, czy brak współparcy z tymi akurat kartami? Bardzo proszę o info, jeśli ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem.

pozdrawiam

Adam
    Ostatnio edytowane przez Telumehtar ; 03-06-2007 o 14:29

Telumehtar
    Guest

Domyślnie

Czytałem, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie to wada czytnika, czy brak współpracy akurat kartami - jedynie porady jak odzyskać zdjęcia...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Telumehtar Zobacz posta
    Czytałem, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie to wada czytnika, czy brak współpracy akurat kartami
    Bo nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Trzeba by:
    - ten sam czytnik z ta sama karta potestowac na roznych kabelkach i na roznych gniazdach USB oraz na roznych komputerach i najlepiej na roznych systemach operacyjnych
    - ta sama karte potestowac na roznych czytnikach
    - ten sam czytnik potestowac z roznymi kartami.

Dopiero takie testy pozwolilyby jednoznacznie wskazac winowajce, ktorym moze byc: czytnik, karta, kabel transmisyjny, port USB, plyta glowna, system operacyjny.

Jak wielu z uzytkownikow forum moze wykonac za ciebie takie testy? Nikt. Wiec nie za duzo wymagasz?
    Nie miej pretensji o brak odpowiedzi bo naprawde sa takie pytania i problemy gdzie bez konkretnych testow nie da sie dac konkretnej odpowiedzi. Wszelkie pozostale odpowiedzi to wrozenie z fusow, szklanej kuli czyli zwykle gdybanie "moglo to i to nawalic" . Jak bardzo pomoze ci takie gdybanie?

Indywidualnie dodam: mam ten czytnik (chyba taki sam) i zadnych problemow ze wspolpraca z Extreme III 2GB i 4GB. Nie wyczytalem rowniez nigdzie jakiejkolwiek informacji by akurat ten czytnik z akurat tym modelem karty mial miec z magicznego powodu jakies klopoty.

- jedynie porady jak odzyskać zdjęcia...
    Dobre porady w twoim przypadku jesli zalezy ci na uszkodzonych zdjeciach.

Uprawnienia umieszczania postów