Witam,
Od razu uprzedzę osoby, które skierują mnie do wyszukiwarki i podam na jakie pytania potrzebuję odpowiedzi.

Właśnie zamówiłem uchwyt Cokin P, pierścienie o średnicy odpowiedniej do posiadanych obiektywów oraz filtr szary połówkowy Hitech 0.6.
Używam 30D z 17-40/f4 oraz Tokiny 28-70/2.6-2.8. Posiadam też telezoomy ale z nimi filtrów raczej używał nie będę (z racji ogniskowej: 70-200, 100-400).

Oto moje pytania:
1. Czy używając zestawu Cokina mogę spodziewać się licznych flar i blików ?
Jeśli tak, to czy zakup modularnej osłony przeciwsłonecznej Cokin P255 pozwoli je wyeliminować (ile takich osłon dokupić?)

2. Liczę się z tym, że będę czasem potrzebował filtra neutralnie szarego (nie połówkowego). W celu uzyskania np. efektu "rozmycia" spływającej wody. Oprócz nie go prawdopodobnie będę też potrzebował drugiej połówki 0.9 lub 1.2 (odpowiednio na 3 lub 4 wartości przysłony).

Rozważam zatem dwa warianty:
a) dokupienie filtra neutralnie szarego
b) dokupienie szarej połówki 0.9 lub 1.2 i używanie go razem z 0.6 tylko w pozycji odwróconej.

Wiem, że nie da mi to (wariant b)) jednorodnej filtracji ale pozwoli na uzyskanie kilku opcji:
- mam filtr szary połówkowy na 2 wartości przysłony
- mam filtr szary połówkowy na 3 lub 4 wartości przysłony (zależnie który kupię 0.9 lub 1.2)
- przy wykorzystaniu obydwu w pozycjach odwróconych mam filtr szary wydłużający czas ekspozycji o co najmniej 2 przysłony (w jednej połowie 2x, a w drugiej 3x lub 4x)
- przy wykorzystaniu obydwu w identycznych pozycjach mam filtr szary połówkowy wydłużający czas ekspozycji o 2+3 lub 2+4 wartości przysłony.

Czy ktoś z Was próbował takiego wykorzystania dwóch różnych filtrów połówkowych?

Jakie efekty to daje ?

Z góry dziękuję za pomoc.