Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: 550EX czy 580EX?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za duży skrót myślowy mi wyszedł.
    Wolałem guzikologię z tylnej ścianki 550Ex (bez kółka), ale głowicą kręci się zdecydowanie wygodniej a pomocą jednego guzika.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jak ci zależy na szybkości - rozważ kupno 550 a za zaoszczędzoną kasę kup taki extras Canona co się wkłada doń 6 szt R6 i dopina do specjalnego gniazdka po lewej stronie lampy - dopiero zobaczysz co to znaczy SZYBKIE ŁADOWANIE.Samo "ustrojstwo" na sprężynowym kablu można: albo podkręcić pod aparatem do gniazda śruby statywowej; albo w gustownym f(i)uterale nosić na ramieniu -przy pasku.To DAJE KOPA.Znikają problemy z temperaturą bo błysk ma zawsze pełną energię - po prostu system "zielonej diody" - z niepełnego naładowania kondesatora - nie zawsze jest precyzyjny.
    Lampa się starzeje: kondensator traci pojemność, zużywa się palnik, matowiej lustro odbłyskowe, matowieje od wewnątrz szybka rozpraszająca lamy (ta podstawowa) i inne - tym podobne.Energia błysku 550 to spora energia - nie zawsze pożyteczna.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    [...]kup taki extras Canona [...] Samo "ustrojstwo"
    Doradzasdz zamienic komus mala, lekka, szybka lampe na dwa wielkie ustrojstwa z kupa baterii, kablami, paskami? Pewnie nawet niewiele szybsze...

Chyba jednak chybiony pomysl. Zwlaszcza ze to ustrojstwo najprawdopodobniej bedzie bardzo ciezkie do znalezienia na rynku wtornym a nowe kosztuje ~150 dolcow (do tego aku, ladowarka).

Znikają problemy z temperaturą bo błysk ma zawsze pełną energię - po prostu system "zielonej diody" - z niepełnego naładowania kondesatora - nie zawsze jest precyzyjny.
    W 580'tce mozna wylaczyc... A problem WB nie bierze sie nawet z zielonej diody co zmiany proporcji pomiedzy zastanym a blyskowym... Wystarczy ustawic WB na sztywno i po klopocie. System zielonej diody w normalnym uzytkowaniu to rzecz abstrakcyjna. Trzeba juz naprawde walic jak z karabinu zeby byl to problem.

Lampa się starzeje: kondensator traci pojemność, zużywa się palnik, matowiej lustro odbłyskowe, matowieje od wewnątrz szybka rozpraszająca lamy (ta podstawowa) i inne - tym podobne.Energia błysku 550 to spora energia - nie zawsze pożyteczna.
    Z moca jak z pieniedzmi, ciezko miec za duzo
    Lampa nie wali zawsze tak samo mocno, wiec watpie czy ma znaczenie czy ona ma GN50 czy 150 skoro moze blysnac slabiej... A starzenie lampy to naprawde dlugi proces. Predzej zestarzeje sie moralnie jak mechanicznie czy elektronicznie.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

To "ustrojstwo" jest np tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83753022 - i zobaczysz jak się ludzie zakręcą za tym.Poza tym - dobrze że piszesz: "pewnie, chyba" etc - bo to znaczy że nie miałeś z tym do czynienia więc oponujesz: dla zasady, widzimięsie?...Co do starości lampy - we wcześniejszych postach padła teza że "lampę to się kupuje na lata - zmienia puszki etc." - to ja się do tego ustosunkowałem.Z tego co wiem nie kupujesz używanego sprzętu ani się nim nie interesujesz więc nie wiesz jak wygląda zużyta lampa błyskowa - bo na swojej to chyba jeszcze nie zdążyłeś się przekonać?....Ja napisałem o tym co WIEM NA PEWNO - ok?A mała, szybka lampa to niby ta 580? a 550 - to wg ciebie ta:.....?....!Facet się pytał: na co wydac kasę w temacie:FLASH.To ja uważam że na 550 z dodatkowym pojemnikiem na baterie - w oparciu o własne, praktyczne obserwacje -mogę?...
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 27-01-2006 o 13:03

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

To "ustrojstwo" jest np tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83757908 - i zobaczysz jak się ludzie zakręcą za tym.
    chyba coś nie teges z linkiem

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

BARDZO DZIĘKUJĘ - zagapiłem się - już poprawiłem :-)
    To ciekawe - o czymś się pisze - i to zaraz znajduje się na Allegro....to samo było z matówkami do EOSa 650 adaptowanymi do 5D - napisałem i...myk!
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 27-01-2006 o 13:08

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BARDZO DZIĘKUJĘ - zagapiłem się - już poprawiłem :-)
    Z opisu wynika, że zwiększa moc lampy.. Bzdura, prawda?
    Zakłądając, że lampa jest całkowicie naładowana..
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Bzdura.Ale daje naprawdę poważnego kopa.Ukłąd ładuje się błuskawicznie od razu do poziomu czerwonej diody która sygnalizuje pełne naładowanie kondensatora.Daje to pewność że układ dozujący błysk ma z czego czerpać.Zielona dioda sygnalizuje jedynie szacunkową ocenę aparatu że: "chiba wydolę zrobić w przeciętnych warunkach udane zdjęcie".Ale - chyba.Pewność daje pełne naładowanie kondensatora (który jest zresztą newralgicznym punktem układu lampy - elektrolity się starzeją, wysychają, tracą pojemność).Tę pewność poprawia ten pojemnik na baterie bo po prostu podnosi napięcie zasilania układu przetwornicy która wysokim napięciem ładuje kondensator.Bardzo przyspiesza!Efekt - jest zaskakująco pozytywny - ja mam zawsze gotową lampę(jak używam)!A np na w kościele - baterie "dupną na bank" 2x.Z packiem - nie.Nie jest duży, nie przeszkadza.A tak jak z dwiema bateriami w gripie - wydajność wzrasta ponadliniowo!

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ależ długaśny wątek..
    podsumowując..
    lepiej dołożyć i kupić 580?

zastanawiam się czy nie zmienić 420EX na.. 550 lub 580.. i teraz 550 używaną i ponoć w stanie idealnym mogę mieć za 1100zl a 580 nówka za ok 1600zł... warto te 500zl dorzucać do nowej 580?
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, warto.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów