Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: 550EX czy 580EX?

Mieszany widok

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 550EX czy 580EX?

Doszedlem do wniosku, ze z czasem manual moze sie przydac, a ze nie chce w takiej sytuacji zmieniac lampy i tracic na tym finansowo - pomysl kupna 420EX spuscilem wraz z woda w toalecie ;-)

Warto dokladac ca. 300zl do 580tki? LP prawie ta sama, w sumie to 580tka zastepuje w ofercie 550tke wiec obie lampy tej samej klasy. Podoba mi sie waga 580tki (3x mniejsza od 550 ), E-TTL II mam w puszce wiec luzik 8)

Natomiast nie wiem jak istotna jest jedna z zalet 580tki, wiec pytam:
    Czy takiemu total lajkonikowi (zwlaszcza jesli chodzi o prace ze swiatlem blyskowym ) pomoze umiejetnosc 580tki polegajaca na rozpoznawaniu rozmiarow sensora i dostosowujaca blysk do cropa?

W sumie jestem praktycznie zdecydowany wydac te ~1,5kPLN na 580tke, ale jesli roznice nie sa warte roznicy w cenie tych lamp to moze bym wzial 550tke i mocno tymczasowy szeroki kat w postaci KIT-a (wiosna idzie, bedzie pewnie niejedna okazja zeby landszafty porobic)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kavoo
    trochę informacji tutaj mogących ci się przydać.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kavoo rzuć okiem jeszcze na TEN opis.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    kavoo rzuć okiem jeszcze na TEN opis.
    skąd taka cena ???
    ja w MM zapłaciłem 1890..
    Heniek

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eeee... widze, ze nie ma sie co wyglupiac z oszczednosciami, tym bardziej przy tak niewielkiej roznicy w cenie ;-)

THX za ciekawe sznurki :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ZA:
    1. uwzglednianie cropa = dluzszy zywot baterii
    2. inf. od lampy o tem. barwowej blysku = lepszy AWB
    3. canon podaje ze 25% szybsza tzn szbciej sie laduje
    4. jednoprzyciskowa blokada 'glowicy' = szybsze i wygodniejsze odwracanie lampy
    5 :wink: . w 580ex pokretlo pasujace do 20d zamiast guziczkow w 550
    6. mniejsza lzejsza ladniejsza

Przeciw:
    300 zł

i wszystko jasne......... na 1/125 sek

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Chlopaki powiem wam jedno co zauwazylem uzywajac 550 i potem 580 z aparatem 20d
    otóz kiedy fotografowalem uzywajac 550 mialem wrazenie ze foty sa niedoswietlone o jedna dzialke i kiedy znalazlem sie na szkoleniu canona w gdansku i po zalozeniu 580 stwierdzilem ze odczucie bylo prawdziwe . Kupilem 580 i teraz niema ze tamtaramtam.
    Jestem zadowolony i niezaluje ze dolozylem 150 zl
    Moj kolega zawodowy fotograf natomiast chwali sobie 550 i niewidzi roznicy , jego sprzet chodzi idealnie , wniosek jesli czujesz ze swiatlem lampy w roznych warunkach jest cos nie tak lub jestes niezupelnie zadowolony to wymien na 580 twoje obawy znikna pozdrawiam
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

no właśnie myślę o zmiane obecnie błyskam tylko 380ex i jest problem niedoświetlenia tylko jest druga strona medalu posiadam tylko 300d i czy opłaca się wyrzucać te ok. 1800zł czy lepiej zainwestować w 550ex czy 420ex ???
    Będę wdzięczny za porady na zmianę 380ex jestem w 100% zdecydowany tylko na co??? Fotografuję rózne uroczystości w kościołach, salach itp. i potrzebuję dobrej lampy
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacech1
    czy opłaca się wyrzucać te ok. 1800zł czy lepiej zainwestować w 550ex czy 420ex ???
    Ja podszedłem w ten sposób. Pewnikiem jest że za jakiś czas zmienisz body na lepsze. Natomiast dodatki typu lampa i szkła zmienia sie rzadziej więc nie tracą tak na wartości jak puszki. Dlatego lepiej kupic coś przyszłościowo tzn dołożyć teraz niż póżniej znowu sprzedawać starszy typ- strata kasy, by kupić nowszą wersję tzn pełna współpraca z nową puszką. Przesiadanie się z 380 na 420 mija się z celem a między 550 a 580 około 500zł różnicy. Czy warto? Dla mnie warto było ze względu na powyższe racje. NA allegro można trafić 580 za 1600 zł z polską gawrancją, ostatnio widziałem nawet za 1500zł więc moja rada jeśli nie masz "gorączki" to używaj nadal 380 ale zbieraj kasę i obserwuj allegro a może trafisz na super okazję i kupisz 580 w cenie 550. Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów /k Otwocka

Domyślnie

Czesc,

Czy te lampy się jakoś zuzywaja mechanicznie? Rozumiem, ze lampy się po prostu wypalają?
    Ostatnio edytowane przez Yogi ; 24-11-2005 o 22:37
    -

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów