No ale glowica sie chyba jakos zuzywa, nie ? Chodzi mi o to krecenie na boki i w gore i dol, moze sie cos ta przetrzec ??
No ale glowica sie chyba jakos zuzywa, nie ? Chodzi mi o to krecenie na boki i w gore i dol, moze sie cos ta przetrzec ??
Polaco- nic Ci sie nie przetrze, ani nie przepali. Spoko. Jedna lampa starcza na całe zycie, gdyby nie pomysly konstruktorow.:-D
CześćCh.
Niekiedy niestety coś pada. W mojej 380ex poszła płyta główna (nawet nie wiedziałem, ze coś takiego tam jest) i koszt naprawy przekroczyłby wartość nowej lampy.Zamieszczone przez chomsky
Pentax K-5 II, Leica M9
Ot czasami sie cos upali. Telewizory i cala reszta tez sie psuja.
Ale lampy padaja tak zadko, ze naprawde nie warto sie tym przejmowac.
Polaco, Jak nie bedziesz bardzo brutalny to nie mysle zeby mialo sie tak wytrzec zeby lampa stala sie nieuzyteczna.
...
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Ps.: ze sprzetem jestem bardzo delikatny, brutalny jestem jak przegladam knoty jakie mi sie udalo zrobic, ale wtedy dostaje sie myszce![]()
Ja kupilem 550 wychodzac z zalozenia, ze w koncu do moich potrzeb wystarczy, a technologicznie sie az tak przeciez nie zestarzala.
Natomiast z perspektywy czasu w 550-tce wkurzaja mnie 2 rzeczy:
1. brak wskaznika naladowania baterii
2. dioda oznaczajaca stan gotowosci do pracy - zielona kiedys sie laduje i czerwona kiedy jest gotowa. Zaiste uproszczenie zycia![]()
czy w 580 jest to zmienione? czy akurat te 2 rzeczy pozostaly niezmienione?
Bo jesli jest taka zmiana to juz mam powod, zeby prszesiadac sie na 580 - bo drazni mnie to lekko.
Pozdrawiam
Szymon
ad 2. Poczytaj instrukcje... To nie jest "laduje sie"...
Jest cos takiego jak "Quick Flash" (szybki blysk). Lampa mimo ze nie jest naladowana do pelna (zielona dioda) bedzie blyskac. 550'tka z tego co patrze do instrukcji nie ma mozliwosci wylaczyczenia tego.
Po wylaczeniu tego w "custom functions" (numer 8 ) 580'tka nie swieci na zielono i nie blyska nienaladowana do pelna. Domyslnie jest wylaczone i swieci tylko na czerwono.
Drugiej zielonej diody po blysnieciu (swiecacej 3 sekundy) sygnalizujacej prawidlowa ekspozycje nie licze
Zreszta siegne do instrukcji 550'tki...
No wlasniePisze jak byk na 17 stronie polskiej instrukcji co to (do sciagniecia 3 watki wyzej).
ad 1. Ano nie ma... Ale to mozna posrednio ocenic po czasie ladowania.
Zrobia w nastepnym modelu![]()
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 21-01-2006 o 17:54
...
OK, racja - uzylem pewnego skrotu myslowego. Instrukcje przegladalem - ale tylko ta do 550.Zamieszczone przez KuchateK
![]()
A jesli chodzi o "iiiiiiiiiiiiiiiiiiiippppppp" to troche jak ruski radar milicyjny) nosze zapasowe akumulatorki w kieszeni i na wyczucie wymieniam, ale wiadomo, ze taki "gadzet" wskaznikowy by sie po prostu przydal
Pozostaje mi zatem czekac na wersje "sześćset cośtam" EX :wink:
pozdraffka
Szymon