Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: cannon 400d,obiektyw standard

achtab
    Guest

Domyślnie cannon 400d,obiektyw standard

Witam...jestem początkującym użytkownikiem cyfrowego cannona 400D.
    Na stałe używam filtra polaryzacyjnego. Zdjęcia które robię (w szczególności krajobrazy) są po prostu nieostre. Nie wiem,z czego to wynika...czy to problem użytego filtra,czy kiepski objektyw....czy jeszcze inne uwarunkowania...Bedę wdzięczny za wskazówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jaki to filtr?? dlaczego zawsze fotografujesz z polarem ?? kit'a 18-55 powinienes domknac do f8-9, czasy mozliwie krotkie..

dla pelni szczescia wszystkich komentatorow - wstaw przyklady tych mydlanych zdjec 8)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli to jest KITowy obiektyv to nie pozostaje nic iinnego jak AV i f8 - ten obiekktyw najostrzejszy jest pomiedzy f8-f11 - zrob test - zdejmij filter -potem zaloz - zobaczysz. Jak filter "przeszkadza" to nie uzywaj
    Edit: Kubak82 - ubiegl mnie

achtab
    Guest

Domyślnie

Dzięki...załączam przykłady zdjęć

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no i oczywiście nie zawsze używam polara...tylko ostatnio byłem na małym "wodnym" wypadzie,więc używałem go cały czas.
    Ostatnio edytowane przez achtab ; 01-06-2007 o 13:03 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez achtab Zobacz posta
    Dzięki...załączam przykłady zdjęć
    zdjęc?? takie miniaturki to sie nazywaja thumbnails czy tak jakoś :-)
    większych nie masz?

A serio - najprawdopodobniej źle robisz resize, bo w takim rozmiarze to z byle czego zdjęcie będzie ostre (pod warunkiem prawidłowego resize)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

miniaturki ewidentnie są nie wyostrzone... rozumię, że problem na "dużych" plikach jest ten sam?
    350D +kit http://www.ishi.ovh.org/krajobraz/sl...bie_doly4.html
    350D +kit http://plfoto.com/1106252/zdjecie.html
    zawsze przymykaj, albo prawie zawsze. na pełnej dziurze kit wygląda tak: http://plfoto.com/1012419/zdjecie.html

achtab
    Guest

Domyślnie

oj tak...duże foty też tak mają. Cała galeria z tej sesji jest na www.achtab.net/mg2/index.php Gdybyś mógł rzucić okiem....w wolnej chwili.
    dzięki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

achtab, przy takich miniaturkach nic sie nie da powiedziec..

majac polarka w tandemie z kit'em, ja bym obstawial taki powod - najpierw ostrzysz, potem ustawiasz cpl'a.. a ze kit ma ruchoma mordke - moze ustawiajac sile polaryzacji, nawet minimalnie, zmieniasz ustawienia af'a i ostrosc idzie sie .. ;-) .. w takim szkle najlepiej najpierww ostrzyc, potem ustawic filtr i raz jeszcze doostrzyc..

nie napisales tez co to za filtr - kiepskiej jakosci cpl tez moze miec wplyw na ostrosc..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 02-06-2007 o 23:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A może po prostu ściągnąć tego polara i sprawdzić, jak działa ostrość samego obiektywu. Może on jest walnięty, a nie polar?
    Zresztą używanie polara w fotografii cyfrowej nie zawsze ma sens (nasycenie kolorów można uzyskać w programie do obróbki); warto go stosować, jeśli są silne odblaski. Poza tym polar zabiera dużo światła, zatem jeśli już, to niska czułość, ręczne nastawy i statyw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Zresztą używanie polara w fotografii cyfrowej nie zawsze ma sens (nasycenie kolorów można uzyskać w programie do obróbki).
    a my tu o fotografi czy o grafice komputerowej mowimy .. nasycenie nasyceniem - odbicia w szybach, wodzie tez bedziesz w postprocessingu usuwal programowo

warto go stosować, jeśli są silne odblaski.
    warto go stosowac, gdy ma sie pojecie jaki efekt chce sie osiagnac :smile: .. na odblaski to oslona przecwsloneczna jest

Poza tym polar zabiera dużo światła, zatem jeśli już, to niska czułość, ręczne nastawy i statyw.
    od 1 do 2 ev, w zaleznosci od filtra i stopnia polaryzacji.. w sloneczny dzien to strata proktycznie niedostrzegalna.. nie wiem skad wytrzasnales ta niska czulosc, reczne nastawy i statyw ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów