Cytat Zamieszczone przez Arkan
Pytanie jak w temacie co mi doradzicie do fotografii raczej amatorsko hobbystycznej.
do 4000 PLN - D70 +kit
pow 4000 PLN - 10D + Sigma 18-125 lub 18-50/2.8 lub Tamron 28-75

Zapomnij o systemie 4:3 z cropem x2

Arkan
Jak mało wiedzy masz na temat 4/3.
A więc po pierwsze to W TYM SYSTEMIE DLA DEDYKOWANYCH SZKIEŁ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CROP!!!
Szkła są projektowane TYLKO i WYŁĄCZNIE DO TEGO SYSTEMU I TEJ WIELKOŚCI MATRYCY / zarówno wielkość fizyczna jak i stosunek boków 4 : 3/
4:3 ! a nie 3 : 2 jak wszędzie indziej oprócz APS i dużego formatu.

Są skonstruowane tak by maksymalnie wykorzystać właściwości chipa i nie da się ich podłączyć do żadnych innych maszyn.
Są sterowane całkowicie elektronicznie.
CROP w nich wynosi 1: 1
czyli go nie ma, nie tak jak u innych 1:6 np.

Natomiast podłączając do 4/3 szkła niezależnych producentów np. Sigma mamy do czynienia z Crop i tak jak napisałeś wynosi on 2:1
Czyli ogniskowa powiększa się zawsze x 2 przy takiej samej jasności oraz do że przenoszenia fotonów używana jest tylko część powierzchni soczewek - centralna.
Niedogodności z tego wynikające są takie że obiektyw taki musi posiadać odpowiedni zapas rozdzielczości by zapewnić wykorzystanie rozdzielczości chipa.
Sigma 18 - 125 f 3,5-5,6 DC dzięki czynnikowi crop będzie miała 36 - 250mm, tak samo z manualnymi szkłami Zuiko OM tu jest crop x2, nie ma go natomiast dedykowaną optyką do tego systemu.

Myślę że rozwiązałem problem CROP x2 w 4/3 i udowodniłem że w tym systemie nie ma czegoś takiego i nie będę musiał już na tym forum o czymś takim czytać.