Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: Co kupić? 300d czy e-300

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

marek j, radzę również czytelnie cytować. Cytowanie całej wypowiedzi bardzo zaśmieca wątek. Również przyłączam się do prośby Viteza o kulturalną dyskusję.

Cały spór jest jałowy, jak to wyjaśniłem w poprzednim poście. Panowie rozumiecie przez "crop" co innego. Słowo jest rzeczywiście niefortunnie dobrane, ale trzeba chyba z nim żyć.

Grunt, że nie ulega wątpliwości, że 25mm w systemie 4/3 ma pole widzenia jak 50mm w analogu. Tyle i tylko tyle informacyj zawiera zwrot: "4/3 ma crop 2".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek j
    Nie będę z amatorszczykami wdawał się w dyskusję, poczytaj sobie chłopaczku jeszcze troszeczkę, może na stronie Olympusa bo nie masz pojęcia o czy piszesz. To że 4/3 ma przelicznik x2 to nie znaczy że jest to CROP .Wejdż sobie na ŚwiatFoto i się dokształć bo tam amatorzy mają większe doświadczenia w tej dziedzinie niż ty. Nawiązując do szkieł to nie masz pojęcia ile ich jest wymieniając te dwa ,także polecam wrócić do strony Olympusa. Na razie tylko 4/3 posiada jasne zoomy odpowiadające 28-70, 0raz 70 - 200 o świetle 2,0.
    Nie zrozumiałeś 4/3 to system i dedykowana optyka nie ma crop bo jest przystosowana do tego systemu.TAK DEDYKOWANE SZKŁA ROBI OLYMPUS.
    "Jak zwykle" Jak sie nie ma do czego doczepic to wypady osobiste

Amatorszczyk... chlopaczek... LOL Myslisz ze mnie to ruszy? Nie denerwuj sie a skup i ucz sie. W praktyce jesli kupa ludzi dookola mowi ze sie mylisz to moze warto sie zastanowic nad tym? Moze to jednak ty nie masz racji? Sa wieksze umysly fotograficzne i techniczne na swiecie od Ciebie i nie jestes wyrocznia. Pozatym nie ublizaj mi bo nie masz pojecia do kogo piszesz.

Nie stawiaj przeciwko mnie amatorow ze "swiata foto" bo plota tam te same glopoty ktore ty tutaj przyniosles. Twoj poprzedni post jest slowo w slowo rownierz tam.

To że 4/3 ma przelicznik x2 to nie znaczy że jest to CROP
    Tu wlasnie swietnie udowadniasz ze bladego pojecia nie masz co to jest crop.

To ze musisz przeliczyc ogniskowa "razy iles" zeby ja porownac do aparatu z filmem/matryca rozmiaru klatki filmu 35mm znaczy ze masz crop'a.

Jest przeliczenie milimetrow z jednego aparatu z danym rozmiarem matrycy tak aby dalo sie je porownac do milimetrow w drugim aparacie z innym rozmiarem matrycy. Wtedy przeliczone milimetry "razy iles cropa" na jednym i drugim dadza ci "wirtualna" dlugosc ktora mozesz porownac wiedzac ze da ci to dokladnie ten sam kat widzenia i na zdjeciu bedzie "to samo".

W praktyce matematycznie nie musisz mnozyc olkowego standardu "razy dwa". Rownie dobrze mozesz podzielic "full frejm'a" przez dwa wiedziac ze klatka w analogu jest dwa razy wieksza od matrycy w olympusie standardu 4/3. Mozesz tez podzielic olka przez pi a full frejma przez dwa pi (dobra, nie motam )

Najlepiej przemawiaja przyklady ;D

Obiektyw 50mm podpinamy do full frejm analoga... albo lepiej cyfrowo Do 1ds mkII. Taki zestaw daje nam kat widzenia 45 stopni (po sporym zaokragleniu... przyklad tylko ). Siedzisz na kanapie po drugiej stronie pokoju i robisz zdjecie, widac na nim ciocie, babcie i dziadka.

W ksiazkach do foto w tym miejscu czesto widac taka "piramidke" narysowana przed obiektywem.

O... tutaj link znalazlem jakis http://www.clavius.org/img/cam-fov.jpg

Zeby "trabant" 300D z cropem 1.6 widzial 45 stopni przed soba (w praktyce dziadka i babcie i ciocie dalo sie "zlapac" z kanapy) niestety musisz zjechac "milimetrami" sporo szerzej... Wychodzi cos kolo 30mm. Jak do niego podpiac 50mm to niestety caly zestaw i crop matrycy spowoduje ze z tego samego obiektywu przy innym body z mniejsza matryca zlapiesz juz tylko dziadka i babcie i to nie od pasa a troche mniej, ciocia niestety sie nie miesci.

Teraz bierzemy Olka... Tutaj do zlapania na zdjeciu cioci dziadka i babci potrzeba 25mm. Jak podepniesz 50mm (50mm x 2 crop = 100mm) to juz Ci wychodzi niezly teleobiektyw i lapiesz w porywach pojedyncza glowe robiac zdjecie z tego samego miejsca przy tych samych milimetrach napisanych na obiektywie... Pokoj maly, do tylu nie pojdziesz.

A teraz wez sobie takiego kompakta z cropem 5x. Tutaj wychodzi juz teleobiektyw (50x5=250) i jak zrobisz cioci zdjecie oka to i tak duzo. To sie raczej do ptakow w parku nadaje.

No wiec jak... tutaj 50mm daje nam 3 osoby na zdjeciu, z 300D dwie a tam jedna i to raptem glowe (o kompakcie nie wspominajac)? Wszedzie 50mm i wszedzie co innego widac na zdjeciu... Jak to w takim razie porownac?

No wlasnie tutaj madre glowy pomyslaly i wymyslono crop'a. Jest to takie umowne przeliczanie milimetrow z jednego standardu i wielkosci matrycy "razy iles" aby dalo sie porownac w sklepie czy danym aparatem z danym obikektywem da sie zrobic "cala rodzine w pokoju" albo ptaszki w parku.

Jesli chcesz zrobic zdjecie 3 osob tymi trzema aparatami z przykladu z roznymi rozmiarami matryc musisz miec obiektywy odpowiednio 50, 30 i 25mm (w kompaktach sa to wrecz pojedyncze milimetry).

Niestety nikt nie bedzie stal w sklepie i liczyl ze ten ma wieksza a ten mniejsza matryce i kombinowal czy 14mm na olympusie to szerzej czy nie jak 18mm na canonie. Dlatego producenci obok prawdziwej ogniskowej obiektywu podaja umownie przeliczona "razy crop" aby bylo latwo porownac rozne aparaty i standardy. Poniewaz 35mm jest najpowszechniejsze, najstarsze to to sluzy jako skala odniesienia.

Zauwaz ze tutaj nie ma znaczenia czy obiektyw jest robiony do 4/3, czy to DC Sigmy czy "zwykla piecdziesiatka" do analoga. Nie ma tez znaczenia czy sa winiety czy inne ustrojstwa. Nie ma znaczenia czy obiektyw ma stale swiatlo f2.8 czy to "zum" 3.5-5.6. Nie ma znaczenia czy to af czy manual i czy to ostra zyleta zeiss'a czy plastikowe denko od butelki z kompakta. Nie maja znaczenia proporcje matrycy (proporcje, nie wielkosc).

Tutaj jedyne co bierzemy pod uwage to ta piramidka i ile ona ma stopni przy wierzcholku (czyli to co wylezie na zdjeciu).

Chcac miec taka sama piramidke przy tych 3 roznych aparatach z roznym cropem czyli rozna wielkoscia matrycy w stosunku do wzorca musimy miec 3 rozne obiektywy. Wiedzac ze kolega focil analogiem i 50mm a my mamy olka z mniejsza matryca (dwa razy mniejsza!) do zrobienia takiego samego zdjecia z tego samego miejsca dzielimy to przez crop (czyli dwa) i wychodzi nam to co musimy podpiac do naszego aby uzyskac ten sam kat widzenia zestawu.

Errata dla dokladnych. Piecdziesiatka z materialem swiatloczulym rozmiaru klatki z filmu 35mm widzi dokladnie 46.8 stopni (w/g broszurki Sigmy).

W praktyce dla mnie ty tego wcale nie musisz zalapac, ale nie siej propagandy marketingowej i nie rzucaj sie jak wesz na grzebieniu ze cropa nie ma, bo nie rozumiesz pojec i glopoty opowiadasz a potem chodza za toba nastepni (nie powiem kto) i powtarzaja to samo. Mylisz cropa czyli przeliczanie ogniskowej z tym "jakie duze kolko" do body daje obiektyw. Wiadomo od dawna ze do naswietlenia matrycy dwa razy wiekszej trzeba inny obiektyw. Jest on automatycznie wiekszy, ciezszy i drozszy.

Macalem wiecej szkiel do olympusa i olympusow co ty. B&H to duzy sklep i daja sie pobawic czym mi sie tylko zachce Nie pisze tutaj encyklopedii systemu 4/3 i nie mam zamiaru wymieniac kazdego pojedynczego obiektywu tego systemu bo i tak za miesiac bedzie to nieaktualne a pozatym to jest forum canona

Marketing i strona olympusa zapewne nie poda niekorzystnego crop'a a ja czasu nie mam tego szukac. Za to podaja pewnie wielkosc matrycy i mozna sobie podzielic przekatne i wyliczyc crop'a dokladnie. Tak samo nikt nie podaje cropa w kompaktach bo sie nie ma czym chwalic. Ludzie juz nie kupuja aparatow i obiektywow na milimetry a na "ile to ma zuma". Marketing jest od takiego opisywania produktow zeby sie dobrze sprzedawaly. To problem uzytkownika przedzieranie sie przez specyfikacje i kombinowanie jak to porownac jedno z drugim.

[ Dodano: 2005-03-17, 13:25 ]
    Tak jeszcze skroce.

Crop jest to umowne przeliczanie przekatnej matrycy w stosunku do przekatnej klatki 35mm. Pozwala to porownac ogniskowa obiektywow podawana w milimetrach w roznych systemach/aparatach.

Sprowadzamy wszystkie dlugosci do "wspolnego mianownika" mnozac dlugosc obiektywu w milimetrach podpietego do danego body razy crop tego body. To co wyszlo spisujemy na kartke i wiemy mniej wiecej ze 28mm na analogu to to samo co 14mm w systemie 4/3 (crop 2x) i to samo co 17mm z body z cropem 1.6x
    ...

marek j
    Guest

Domyślnie

Bardzo mi przykro ale jesteś w błędzie i nie chcesz przyjąć konkretnych argumentów do głowy: W TYM SYSTEMIE DLA DEDYKOWANYCH SZKIEŁ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CROP! GDYŻ JEST TO SYSTEM CAŁKOWICIE CYFROWY, SZKŁA SĄ PROJEKTOWANE WYŁĄCZNIE DO TEGO SYSTEMU I TEJ WIELKOŚCI MATRYCY ZARÓWNO WIELKOŚĆ FIZYCZNA JAK I STOSUNEK BOKÓW 4:3. SĄ STEROWANE CAŁKOWICIE ELEKTRONICZNIE CROP W NICH WYNOSI 1:1 więc go nie ma.
    Szkła niezależnych producentów oraz starej optyki manualnej OM daje dopiero Crop X2 czego ty pojąć niestety nie możesz. 4/3 to konstrukcja całkowicie cyfrowa obiektywy mają większą rozdzielczość dostosowaną do możliwości matrycy poczytaj sobie na Olympus E system, nie jest to analogowo cyfrowa hybryda jak u pozostałych producentów gdzie Crop wynosi 1,5 czy 1,6 nieważne.
    Ponadto nie sądż że miałeś więcej optyki w rękach niż ja bo nie wiesz z kim masz do czynienia, i ty mnie sprowokowałeś pierwszy swoim niegrzecznym wstępem.
    Dodam jeszcze że 1ds z pełnowymiarową matrycą to też hybryda bo musi korzystać z większości analogowych obiektywów, pewnie niedługo to się zmieni i zrobią coś podobnego do 24 - 70 f2,8 z odpowiednią do tego sprzętu rozdzielczością.
    Podejrzewam że nie masz pojęcia jak wyglądają możliwości rozdzielcze w tym systemie, którego obrońcą nie jestem, gdyż pracowałem na Canonie od zawsze, po prostu nie lubię jak ludzie o małej wiedzy wypisują bzdury, a następni je powielają.
    Odnośnie podanego przeze mnie forum to jesteś w błędzie że ja i osoba która tam pisze posty to jedność, ale ma z kogo czerpać wzorce.
    Przeczytaj sobie jeszcze raz dokładnie na Dpreview, napewno się nawrócisz .
    Bez odbioru.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W TYM SYSTEMIE DLA DEDYKOWANYCH SZKIEŁ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CROP! GDYŻ JEST TO SYSTEM CAŁKOWICIE CYFROWY, SZKŁA SĄ PROJEKTOWANE WYŁĄCZNIE DO TEGO SYSTEMU I TEJ WIELKOŚCI MATRYCY ZARÓWNO WIELKOŚĆ FIZYCZNA JAK I STOSUNEK BOKÓW 4:3. SĄ STEROWANE CAŁKOWICIE ELEKTRONICZNIE CROP W NICH WYNOSI 1:1 więc go nie ma.
    Szkła niezależnych producentów oraz starej optyki manualnej OM daje dopiero Crop X2 czego ty pojąć niestety nie możesz.
    Opis obiektywu Olympus ZUIKO Digital EZ 14-45 f/3.5-5.6:
    Podstawowy obiektyw typu zoom do cyfrowych lustrzanek Olympusa systemu E. Po przeliczeniu krotności matrycy obiektyw będzie się zachowywał jak 28-90mm w aparacie analogowym. Niewielkie wymiary i waga sprawiają, że obiektyw ten jest bardzo poręczny i stanowi podstawę dla użytkowników E-300. Wyposażony w dwie soczewki asferyczne charakteryzuje się niską aberracją chromatyczną i dystorsją.

Policzmy...
    14x2=28
    45x2=90

Ergo - obiektyw 14-45 po podpieciu do korpusu z cropem 2.0 daje pole widzenia obiektywu 28-90... "czego ty pojąć niestety nie możesz"

Temu panu juz dziekujemy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

marek j, KuchateK, przeczytajcie jeszcze raz to, co napisałem. Każdy z was rozumie co innego przez słowo CROP!! Dla Marka, jest to fakt, że obszar światłoczuły jest mniejszy od pola krycia obiektywu (rozumienie dosłowne). Dla Kuchatka, jest to fakt, że obszar światłoczuły jest mniejszy od klatki filmu (rozumienie slangowe). Jeszcze raz powtórzę, Panowie nie dyskutują merytorycznie, tylko po prostu różnie rozumieją słowa.

Proszę nie używać więcej argumentów osobistych, gdyż jest to nieeleganckie i mija się z celem. Zalecam również zakończenie tej dyskusji jako bezcelowej
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

marek j
    Guest

Domyślnie

Dokładnie...

[ Dodano: 17-03-2005 ]
    kavoo senior też tego pojąć jakoś nie może , ale jeszcze lata nauki przed nim.
    Więc podziękuję wszystkim, a szczególnie Panu który pomimo młodego wieku zrozumiał w czym tkwi problem.
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich fotografujących.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zostanmy przy tym ze inaczej to rozumiemy.
    Tutaj nie chodzi o lata nauki... staraj sie nie obrazac ludzi w kazdym poscie.

Link do tekstu na koniec watku:
    http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...tiplier_01.htm

Taka refleksja... Co ten marketing z ludzi robi ;D

Jesli 1ds to hybryda bo mozna do niego podpiac szklo z analoga i nie trzeba szukac egzotycznych szerokich katow i przeliczac ludziom starszym milimetrow to raczej mi sie zdaje ze cos jednak nie tak z definicjami jest...

Nie mam sie zamiaru pchac w male matryce bo to sensu nie ma...

Juz z tego wyroslem Fajnie miec inne zdjecia jak wszyscy dookola z kompaktami. Chcialbym miec full frame za normalne pieniadze i moc zapiac Pelenga 8mm i miec 180stopni jak na analogu... Zeby mozna stare Zeiss'y f1.8 podpinac bez przeliczania ogniskowej i miec prawie wszystko nieostre A nie siedziec i szukac szkiel 7mm za kupe kasy zeby ciotka sie z boku miescila bo marketoludki szukaja megapixeli a nie "normalnego" rozmiaru...
    ...

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

I pomyśleć, że taki jeden miły człowiek na stronie 1 - zapytał się tylko co mu radzimy kupić

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

(..)
    Hmm, nie czytałem tego wątku czas jakiś, ale... Cztery posty, w trzech bluzgi i ten człowiek jeszcze nie został wyp*ny z forum?? Ja się chyba jednak nie nadaję na moderatora...

Cytat Zamieszczone przez JackC
    I pomyśleć, że taki jeden miły człowiek na stronie 1 - zapytał się tylko co mu radzimy kupić
    No i rozwinęła się merytoryczna pyskówka ;-) Nawet nie ma co przenosić, bo wszystko na temat

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów