Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: Co kupić? 300d czy e-300

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Wielkość matrycy O to połowa klatki 35mm więc wcale nie jest aż tak mała, ja bym nie porównywał jej do matryc kompaktów!!!
    Błąd! E-300 ma przekątną matrycy 2x mniejszą niż pełna klatka 24x36, a nie powierzchnię! Matryca w systemie 4/3 Olympusa ma dokładnie 17.4x13.1 mm. Umieszczenie na tej powierzchni ponad 8 mln pikseli musi przy obecnym stanie techniki owocować istotnym wzrostem szumów. To tak nawiasem, bo oczywiście zgadzam sie z Tobą, że dla amatorskich zastosowań i typowych amatorskich odbitek, nie stanowi to większego problemu. Za to dostaje się serię obiektywów specjalnie konstruowanych pod kątem telecentrycznosci, która to cecha moim zdaniem zburzy kompletnie w najbliższych latach nasze wyobrażenia o analogowych obiektywach adaptowanych do dSLR.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

coś tutaj mi się nie zgadza....
    Kolega się pyta użytkowników Canona o zdanie na temat sprzętu, który na co dzień używają, a oni po kolei proponują mu rozwiązania konkurencji. D70, Olek, D7D....

Przecież o to pyta się na forach M, N i Olka. Z całym szacunkiem, ale ludzie tam piszący są zazwyczaj bardziej kompetentni

Zastanawia mnie, czy wszyscy popełniliśmy błąd przy wyborze sprzętu, skoro takie rady dajemy innym Przecież coś sprawia, że Minolta i Olek nie są tak popularne jak Canon i Nikon, i to nie jest tylko zasługa marketingu. Zasługą dobrego marketingu jest powszechna opinia o wyższości D70 nad 300D, 10D a nawet 20D

Wybór szkieł, dostępność tańszych obiektywów innych producentów, rynek wtórny, ilość informacji w sieci, spójność systemowa, która mnie upewnia, że nie będę musiał wyrzucać obiektywów przy następnej premierze body. Tak można wyliczać godzinę. Panowie, do diaska :wink: , chyba coś was z tym Canonem łączy. I nie mam na myśli sztucznej ideologii, ale racjonalne postępowanie.

odczuwam kryzys osobowości.... :wink:

P.S>
    Kiedy dyskutujemy o przewadze dSLR nad kompaktami, to fakt stosowania przez nie formatu 3:2 jest silnym argumentem. Kiedy rozmawiamy o Olku, jesdt na odwrót. Jak pokazuje doświadczenie oba formaty znajdują swoje zastosowanie, jednak argumentem przemawiającym za 3:2 są odbitki, których nie da się robić na 4:3 bez obcinania. Jeśli ktoś robi odbitki, a pewnie większość z nas robbi, to to jest podstawowy powód, żeby mieć 3:2, nie dyskutując walorów estetycznych.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    coś tutaj mi się nie zgadza....
    Kolega się pyta użytkowników Canona o zdanie na temat sprzętu, który na co dzień używają, a oni po kolei proponują mu rozwiązania konkurencji. D70, Olek, D7D....
    Nieprawda, kolega pyta o radę 300D vs. E-300
    No to już inne forum :wink:
    Jak pokazuje doświadczenie oba formaty znajdują swoje zastosowanie,...
    Powiem więcej - wszystkie systemy znajdują swoje zastosowania Gdyby było inaczej, to wszyscy ludzie jeździliby tymi samymi samochodami, kupowali te same aparaty fotograficzne itd. Szczęśliwie tak nie jest. Myślę, że nie musimy się przekonywać i zakończyć wątek pełnym obopólnym zrozumieniem

radoslavv
    Guest

Domyślnie

quote]
    Nieprawda, kolega pyta o radę 300D vs. E-300

Widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre. Chciałbym podsumowac ten wątek i skierowac go na trochę inny tor.

Zdecydowałem się na Canona, tak jak pisałem wczesniej ze względu na większą ilość dostępnych akcesorii, większy wybór obiektywów i jednak format 3:2; Nie wiem czemu ale jakoś zdjęcia w formacie 4:3 jakoś bardziej mi pasują do monitora niż do odbitek. Kiedyś ostro fociłem zenithem i może dlatego.

Na wstępie zaznaczę, że większość zdjęć po obróbce trafi na papier, w większosci w rozmiarze 13x18 (wolę zdjęcia oglądać an papierze niż na monitorze).

Tak więc moje pytanie skieruję w inną stronę. D70 jest jak dla mnie za wielki. Zdecydować się na puszkę 300d czy 10d ????

Może zakupić juz bardzo tanie 300d ale bez kita?

Jaki zestaw body + obiektywy (ze 2 na pokrycie szerokiego kąta i tele) polecicie w miarę rozsądnej cenie?

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radoslavv
    Zdecydować się na puszkę 300d czy 10d ????
    Może zakupić juz bardzo tanie 300d ale bez kita?
    Jaki zestaw body + obiektywy (ze 2 na pokrycie szerokiego kąta i tele) polecicie w miarę rozsądnej cenie?
    Ten wątek też był wałkowany już wiele razy. Ilu dyskutantów, tyle opinii, więc decyzję musisz i tak podjąć sam.
    Dość, że obydwa korpusy już nie są produkowane, co ma swoje i wady i zalety. Co do obiektywów, to bez podania przedziału cenowego nikt Ci niczego nie poradzi.

radoslavv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Co do obiektywów, to bez podania przedziału cenowego nikt Ci niczego nie poradzi.
    No na początek powiedzmy, że wystartuję z body 300d. Mam na start bez kart itp. 3500zł twięc co doradzicie z obiektywów.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radoslavv
    D70 jest jak dla mnie za wielki. Zdecydować się na puszkę 300d czy 10d ????
    www.dpreview.com

W opisach sa wymiary i waga, mozna porownac wszystko w sposob wszelaki ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jurek, a skąd wiesz, że 300D już nie produkują ? Na dpreview.com czytałem, że to nastąpi ale dopiero za jakiś czas.

Do autora - miałem dokładnie taki sam dylemat 10D od ręki, czy 20D za trzy mieisiace. Żonka, dobry duch, powstrzymała moją niecierpliwą naturę, poczekałem na 20D i NIGDY, ale to nigdy bym się nie zamienił. Poczekaj jeszcze chwilę, poczytaj o 350D, zobacz jak spadną ceny 300D ( a spadną na 100%) i wtedy podejmiesz decyzję.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jurek, a skąd wiesz, że 300D już nie produkują ? Na dpreview.com czytałem, że to nastąpi ale dopiero za jakiś czas.
    Nie wiem A jaka różnica, czy to już nastąpiło, czy nastąpi za dwa tygodnie?
    Z całąpewnością obie daty (wypadnięcia 300-ki i pojawienia się 350-ki) w jakimś sensie się zazębią, identycznie jak było w przypadku 10D/20D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

300D vs. 10D ? Do tej pory zawsze moja odpowiedź brzmiała 10D, ale teraz uważam, że najlepszym wyjściem jest 350D. Dlaczego?

- duża rozdzielczość oznacza małe (dosłownie, małe piksele w stosunku do całej klatki) szumy. Tak drobny szum, nawet jeśli jest na poziomie starych modeli, zacznie się lekko rozpływać już po przeskalowaniu do 6MP.

- waga i rozmiar - nosiłem D30 przez całe dnie w torbie, bo lubię mieć aparat przy sobie. Mordęga, a trzeba pamiętać, że 10D waży jeszcze więcej. Dla mnie małe wymiary Canona 350D (i np. Pentaxa *istds) są dużym atutem.

- 10D był znany z tego, że trafiały się sztuki ze źle skalibrowanym AF. W przypadku używanego aparatu bez gwarancji może to być nieprzyjemne odkrycie.

- błyskawiczny start jest cechą nie do pogardzenia. Przy starszych modelach trzeba mieć przećwiczony idiotyczny ruch budzenia aparatu przy wyciąganiu z torby, żeby był gotowy do strzału od razu po podniesieniu do oka.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów