Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Co kupić? 300d czy e-300

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

CO to za różnica ilu? Dla mnie ważniejsze co potrafią nim zrobić.
    Ja znam jednego który się przyznaje
    Qrde, nie wiem czy sie przekomarzasz, czy mówisz poważnie. Jasne, że są ludzie którzy z sobie znanych powodów doskonale sie czują w 4:3. Ja rozumiem, że E-1 to kawał maszyny, bardzo przyjemny w dotyku i obsłudze oraz rewelacyjnym balansie bieli. Inna niż u C i N filozofia rozwoju - o wiele rzadziej nowy model, ale częste softwarowe upgrady (poprawiajace szybkość i dokładność AF-u, balans bieli etc). Jednak jest to system w cenie 20D i technologicznie mniej zaawansowany, a rynek wtórny w Polsce praktycznie nie istnieje (w porównaniu z C i N)

Arkan

P.S.
    Dzięki za linka - świetne.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna Awatar Acro
    Miasto
    Czernica k. Rybnika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radoslavv
    Przedewszystkim jaką puszkę jest sens kupić, czy czekac na 350d czy jednak poczekac i jeszcze taniej zakupić 300d?
    Możesz czekać w nieskończoność, bo zawsze jak juz kupisz, to za kilka miesiecy okaże się, że przepłaciłeś

Cytat Zamieszczone przez radoslavv
    Chyba łatwiej jest już po zakupie ;-)))
    Zdecydowanie, pod warunkiem, że juz nie masz kasy

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Qrde, nie wiem czy sie przekomarzasz, czy mówisz poważnie.
    Nie przekomarzam się. Generalnie coraz bardziej śmieszą mnie te wojny systemowe. Twierdzicie że O to g.., Ciekawe ilu z was którzy tak twierdzą po obejrzeniu tych zdjęć by się kapnęło że to było robione właśnie O. Korpusy i możliwości C, N, O, M, P w jednej grupie cenowej są na tyle zbliżone że podejrzewam że nikt nie rozpozna po zdjęciu robionych w standartowych sytuacjach na odbitce 20/30 cm.

Po czym wybierać system dla siebie:
    Różnica w filozofii obsługi aparatu i dla mnie minolta z D7D bije wszystkich na głowę. Rynek wtórny oczywiście o ile ktoś ma zamiar kupować i sprzedawać swoje szkła, zresztą zawsze istnieje e-bay.de więc to już nie taki problem.
    Bajery (niuanse) w korpusach o ile je wykorzystamy to jakby sprawa ostatnia: iso3200 (w ilu procentach zdjęć używacie, zresztą są sposoby na sztuczne ISO 3200 w korpusach które nie mają), AS minolty – u C i N są w obiektywach itd. korpusach każdym systemie coś się znajdzie najlepszego
    Chyba najważniejsze, ile mamy kasy, ile chcemy zainwestować w system, jakie obiektywy będą nam potrzebne? Jeżeli ktoś chce kupić tylko aparat z KIT to obojętnie jaki korpus wybierze, każdy będzie dobry! I tego nie rozumiem, dlaczego ludzie wybierając system nie myślą co będzie im potrzebne w przyszłości, za rok, 2 czy 3. Body zmienicie 5 razy a niektóre szkła się kupuje a całe życie. Dla mnie to głupi pomysł wybierać system tylko i wyłącznie po możliwościach korpusu w dodatku tego najtańszego. No chyba że ktoś chce tylko KIT zestaw…

EOT

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie coraz bardziej śmieszą mnie te wojny systemowe.
    Czy Ty wiesz czego dotyczy wątek i jakie było pytanie autora? Jesli nie to Ci powiem - Radoslavv ma 3400 - 3600PLN i chciałby wybrać pomiedzy Olkiem i Canonem. Pyta nas o naszą opinię tym zakresie. Ja zaproponowałem inny wybór w tym przedziale cen - D70 lub 10D i przedstawiłem swoje argumenty (można się z nimi zgodzić lub nie). Przedstawiłem również swoją opinie dlaczego nie Oly. A jaka jest Twoja propozycja i dlaczego?

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

1. Format 4:3 jest zapożyczone ze średniego formatu (np Mamiya 645) i wymaga zupełnie innego podejścia do kompozycji - jest tak jakby więcej miejsca (trudno to wytłumaczyć, lepiej to widać przy porównaniu kadrów).
    4:3 jest duzo przyjemniejsze w komponowaniu niz 3:2. zwlaszcza w pionie, ktory w normalnym 2:3 jest o kant d...
    jeszcze lepsze jest 6:7, ale to juz droga imprezka

Ja uczyłem się na zwykłym małym obrazku i 4:3 to dla mnie tragedia (może kiedyś kupie sobie średni, ale to będzie raczej 6x6)
    ja uczylem sie na digicamie 4:3 i 3:2 nijak ma sie do wygody komponowania

2. "dostaniesz dwa swietne szkla z dobra 8MPx puszka"
    a to akurat ROTFL. tansza optyka Olympusa jest arcybadziewna. porzadna zaczyna sie w naprawde wysokich cenach

a paranoja ze matryca mala i inne bzdury ja jakos nie mam z tym problemow.
    jesli duza GO w aparatach teoretycznie dedykowanych do pracy studyjnej, w tym fotografowania ludzi nie jest dla kogos problemem... pomijajac kwestie jakosci tych 8Mpix, ktore nijak maja sie do dobrych 6Mpix
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

4:3 jest duzo przyjemniejsze w komponowaniu niz 3:2
    ja uczylem sie na digicamie 4:3 i 3:2 nijak ma sie do wygody komponowania
    A ja sie uczyłem na Zenicie i dla mnie jest to problem. Kolega próbował mnie przesadzić na E-1 i nie było to dobre np. w krajobrazie zawsze mi wychodziło za dużo nieba. Przy ujęciach w pionie - być może, ale brać 4:3 bo lepszy jest pion - to już lepiej 6x6 albo 6x7.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A ja sie uczyłem na Zenicie i dla mnie jest to problem. Kolega próbował mnie przesadzić na E-1 i nie było to dobre np. w krajobrazie zawsze mi wychodziło za dużo nieba.
    no i wlasnie w tym sek... Olympus to sprzet studyjny, a tutaj robi sie bardzo duzo pionu. a w tej orientacji 2:3 jest paskudne i 3:4 pokazuje zab

Przy ujęciach w pionie - być może, ale brać 4:3 bo lepszy jest pion - to już lepiej 6x6 albo 6x7.
    6x6 to zupelnie co innego kompozycyjnie. dla mnie osobiscie jest zbyt nudnego i zbyt suche. a 6x7 to juz definitywnie pionowy format, bardzo trudny do uzasadnienia w poziomie. tak naprawde jest zbyt jednostronny, zeby go z powodzeniem zastosowac w matrycy.

4:3 jest kompromisem. bardzo "stabilny" w pionie, a w poziomie jeszcze na tyle rozciagniety, by dal sie uzywac. z tym ze w krajobrazie zawsze chce sie miec odpowiednio szeroko, i tutaj 4:3 zawsze bedzie bolalo. ale po to sa klatki 3:2.

reasumujac: sa powody dla ktorych warto 3:2, sa powody dla ktorych warto 4:3.
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

4:3 jest kompromisem. bardzo "stabilny" w pionie, a w poziomie jeszcze na tyle rozciagniety, by dal sie uzywac. z tym ze w krajobrazie zawsze chce sie miec odpowiednio szeroko, i tutaj 4:3 zawsze bedzie bolalo. ale po to sa klatki 3:2.

reasumujac: sa powody dla ktorych warto 3:2, sa powody dla ktorych warto 4:3.
    W zasadzie to ja sie chyba nie powinienem wypowiadać na temat czegoś węższego niż 3:2, bo jak teraz przeleciałem swoje ostatnie zdjęcia to sie okazało, że najchetniej to bym robił 16:9
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=532447
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=578204

Chyba się muszę nad tym solidnie zastanowić

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

A jaka jest Twoja propozycja i dlaczego?
    Niech kupi którykolwiek, który pomaca i uzna, że będzie dobrze leżał mu w dłoni. Facet szuka aparatu do zastosowań amatorskich czyli można się domyśleć: zdjęcia u cioci na imieninach, wycieczki, rodzina w plenerze, piesek sika na murek itd. Znając życie to będzie zdjęcia oglądał na monitorze lub odbitki pocztówkowe. Nic nie pisze że będzie rozbudowywał system. Więc „niuanse” poszczególnych konstrukcji w jego przypadku są pomijalne. Wielkość matrycy O to połowa klatki 35mm więc wcale nie jest aż tak mała, ja bym nie porównywał jej do matryc kompaktów!!! Mocne szumy O zaczynają się od 1600, powiedzmy 800 jest akceptowalne. Czyli przy amatorskim fotografowaniu 100-400 iso wszystko jest ok. Kadrowanie na 4:3, a co to za problem. Itd., itd. Tak jak napisałem wcześniej, niech kupi cokolwiek co mu lepiej leży w dłoni.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Tak jak napisałem wcześniej, niech kupi cokolwiek co mu lepiej leży w dłoni.
    skucha! na tym forum poleca sie Canona. odpadasz

z tym ze co do tego lezenia w lapie to ja sie zgadzam. aparat sluzy do dawania przyjemnosci (wzglednie srodkow utrzymania) z robienia zdjec, nie kontemplowania parametrow technicznych. tez jestem za wybraniem na wlasna reke. to juz sa zbyt rozbudowane aparaty, zeby byc z ich mozliwosci niezadowolonym. a rzeczy typu jakosc zdjec i system - rzecz wtorna
    www albo tez flickr

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów