Chyba żartujesz. Tak się składa, że używałem 18-55 dość długo i miałem równocześnie mozliwość bawienia się D70+kit (szwagier zanabył sobie taki zestaw). Nie mozna było porównywać tych dwóch obiektywów - kit Nikona był blizszy mojemu 28-105/3.5-4.5 niż 18-55. Znam wiele osób, którym D70 + kit wystarcza i bardzo niewiele, którym wystarczał 300D + kit.Nikonowy obiektyw wpada pomiędzy 18-55 a 17-85, ale zdecydowanie bliżej 18-55.
..i po czwarte ciemny jak cholera. Dla mnie oczywiście USM i FTM to jest argument, ale dla 90% zwykłych amatorów jest to kompletnie bez znaczenia i nawet nie wiedzą co FTM oznacza.po drugie IS, po trzecie USM i FTM
Litości! Przyjmując taka optykę wszyscy powinni kupować rzeczy na zapas, a nie pod istniejące potrzeby. To jest aparat fotograficzy, a nie mieszkanie - za 2-3 lata wymieni na nowy model (ale wtedy będzie już dokładnie wiedział czego chce). Zobacz jeszcze raz o co facet pyta i co ma zamiar robić. Zderza system 3:2 z 4:3, czyli jest kompletnie zielomny w temacie, a Ty uważasz, że E-TTL II i nowy procesor są dla niego kryterialne przy wyborze sprzętu.Płacisz tyle samo, a masz lepsze. I jeśli nawet nie skorzystasz z dodatkowych funkcji, to zawsze masz taką możliwość.
To był przykład - równie dobrze możesz kupić nówkę 10D za 3300.Piszesz, żeby nie przesadzać przy amatorskiej fotografii, a proponujesz 10D z gripem
Autor wątku podawał ceny polskie, więc rozumiem, że będzie kupował w Polsce.Kupując 350D z sklepie za oceanem zapłacisz za zestaw 3000PLN.
Wszystko w zasadzie sprowadza się do filozofii zakupów. Sa osoby, ktore muszą mieć nowy model czy tego potrzbują czy też nie. I są osoby, które korzystają na dużej erozji cenowej poprzedniego modelu. Pomiędzy 300D, 100D, 20D i 350D nie ma na tyle rewolucyjnych różnic, aby miały one znaczenie dla przeciętnego amatora. Różnice zaczynają się przy cropie 1.3 i full framach. Canon nie jest głupi i za prawdziwe róznice każe sobie słono zapłacić, a jego dział marketingu wydaje majątek abyśmy wierzyli, że 350D to istotna zmiana jakościowa i funkcjonalna w stosunku do poprzednich modeli. Każdy wierzy w to co chce, ale moim zdaniem zaawansowany amator i tak kupi 20D, a poczatkujacy nie rozróżni 300D od 350D.
Arkan