Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Co kupić? 300d czy e-300

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikonowy obiektyw wpada pomiędzy 18-55 a 17-85, ale zdecydowanie bliżej 18-55.
    Chyba żartujesz. Tak się składa, że używałem 18-55 dość długo i miałem równocześnie mozliwość bawienia się D70+kit (szwagier zanabył sobie taki zestaw). Nie mozna było porównywać tych dwóch obiektywów - kit Nikona był blizszy mojemu 28-105/3.5-4.5 niż 18-55. Znam wiele osób, którym D70 + kit wystarcza i bardzo niewiele, którym wystarczał 300D + kit.
    po drugie IS, po trzecie USM i FTM
    ..i po czwarte ciemny jak cholera. Dla mnie oczywiście USM i FTM to jest argument, ale dla 90% zwykłych amatorów jest to kompletnie bez znaczenia i nawet nie wiedzą co FTM oznacza.
    Płacisz tyle samo, a masz lepsze. I jeśli nawet nie skorzystasz z dodatkowych funkcji, to zawsze masz taką możliwość.
    Litości! Przyjmując taka optykę wszyscy powinni kupować rzeczy na zapas, a nie pod istniejące potrzeby. To jest aparat fotograficzy, a nie mieszkanie - za 2-3 lata wymieni na nowy model (ale wtedy będzie już dokładnie wiedział czego chce). Zobacz jeszcze raz o co facet pyta i co ma zamiar robić. Zderza system 3:2 z 4:3, czyli jest kompletnie zielomny w temacie, a Ty uważasz, że E-TTL II i nowy procesor są dla niego kryterialne przy wyborze sprzętu.
    Piszesz, żeby nie przesadzać przy amatorskiej fotografii, a proponujesz 10D z gripem
    To był przykład - równie dobrze możesz kupić nówkę 10D za 3300.
    Kupując 350D z sklepie za oceanem zapłacisz za zestaw 3000PLN.
    Autor wątku podawał ceny polskie, więc rozumiem, że będzie kupował w Polsce.

Wszystko w zasadzie sprowadza się do filozofii zakupów. Sa osoby, ktore muszą mieć nowy model czy tego potrzbują czy też nie. I są osoby, które korzystają na dużej erozji cenowej poprzedniego modelu. Pomiędzy 300D, 100D, 20D i 350D nie ma na tyle rewolucyjnych różnic, aby miały one znaczenie dla przeciętnego amatora. Różnice zaczynają się przy cropie 1.3 i full framach. Canon nie jest głupi i za prawdziwe róznice każe sobie słono zapłacić, a jego dział marketingu wydaje majątek abyśmy wierzyli, że 350D to istotna zmiana jakościowa i funkcjonalna w stosunku do poprzednich modeli. Każdy wierzy w to co chce, ale moim zdaniem zaawansowany amator i tak kupi 20D, a poczatkujacy nie rozróżni 300D od 350D.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

radoslavv
    Guest

Domyślnie

Arkan napisał:

Zobacz jeszcze raz o co facet pyta i co ma zamiar robić. Zderza system 3:2 z 4:3, czyli jest kompletnie zielomny w temacie, a Ty uważasz, że E-TTL II i nowy procesor są dla niego kryterialne przy wyborze sprzętu.

Może jestem zielony, w takim razie co powiesz na te słowa z forum olympusa:

"
    Nawet powiem Ci lepiej, czy warto wchodzic w 4/3 alez oczywiscie.
    Poczekaj jeszcze do polowy marca ma sie pojawic zestaw
    E-300 + Zuiko Digital 14-45 f3,5-5,6 + Zuiko Digital 40-150 f3,5-4,5
    za 3999zl i wtedy 300d czy nawet 350d moze sobie canon wsadzic w buty.

dostaniesz dwa swietne szkla z dobra 8MPx puszka, a paranoja ze matryca mala i inne bzdury ja jakos nie mam z tym problemow.
    mowa tu o szklach Zuiko w stndardzie daje szkla ED zmniejszajace aberacje, w tej samej cenie co ciemniejsze ZD sa obiektywy Sigmy do systemu 4/3 ale oczywiscie szkiel ED nie posiadaja co dyskfalifikuje je na starcie, bo cenowo sa tak samo jak ZD, oczywiscie w stanach sa o polowe tansze ale nie u nas.

Czyli poczekaj do polowy marca (przypuszczalnie na/po targach w Łodzi) akurat dozbierasz te 500zl i za 3999zl zakup E-300 z Dwoma obiektywami, i ciesz sie z fotografowania. A jako amator bedziesz mial wszystko co Ci potrzeba i pokryjesz zakres ogniskowej 28-300mm czyli to co smieszne kompakty z plastikowymi obiektywami
    "

I co ty na to? Zadałem to pytanie na 2 forach aby zderzyć opinie z różnych żródeł. Zabawne, że i na forum olka polecaja canona....

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może jestem zielony, w takim razie co powiesz na te słowa z forum olympusa:
    No coż, coś tam powiem :wink:
    1. Format 4:3 jest zapożyczone ze średniego formatu (np Mamiya 645) i wymaga zupełnie innego podejścia do kompozycji - jest tak jakby więcej miejsca (trudno to wytłumaczyć, lepiej to widać przy porównaniu kadrów). Ja uczyłem się na zwykłym małym obrazku i 4:3 to dla mnie tragedia (może kiedyś kupie sobie średni, ale to będzie raczej 6x6)
    2. "dostaniesz dwa swietne szkla z dobra 8MPx puszka" - świetne szkła to masz u mnie w podpisie, natomiast zoom mający eqw. 28-90/3.5-5.6 jest zwykłym ciemnym kitem. A 40-150 to kolejny low end. Dobre szkła do tego aparatu masz tutaj (tylko zwróć uwagę na cene)
    http://www.adorama.com/IOM1454.html
    http://www.adorama.com/IOM50200.html

Jeśli chodzi o 8MPx to poszukaj na necie jakie są wady upakowania takiej ilości pixeli na malutkim sensorze.

a paranoja ze matryca mala i inne bzdury ja jakos nie mam z tym problemow.
    To nie paranioja, to fakt - matryca jest mała co szczególnie bedzie się odbijało na GO w porównaniu do analogicznych ogniskowych w Canonie.
    A jako amator bedziesz mial wszystko co Ci potrzeba i pokryjesz zakres ogniskowej 28-300mm czyli to co smieszne kompakty z plastikowymi obiektywami
    i dostaniesz jakość zbliżoną do tych kompaktów, a niektóre będą nawet lepsze (np Minolta A2, czy Panasonic ze szkłem Leica). Zresztą, nawet wygladem E-300 niewiele się od nich różni

Na koniec tylko mogę zadać retoryczne pytanie: Ilu profi używa cyfrowego systemu Olka?

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ech Arkan, ale się rozpisałeś :wink:
    nie będę zarzucał Cię argumentami. Jeszcze raz: jeśli mam coś, co kosztuje tyle samo, to wybiorę to lepsze i nowsze. Taka jest optyka z akupów i racjonalnego wydawania pieniędzy. To nie są antyki, żeby z sentymentem do tego podchodzić.

Co do kita od Nikona, to sie akurat z Tobą nie zgodzę :P , bo używałem pożyczonego D70 z tym szkłem. Jakość optyczna wypada trochę lepiej, jest za to dużo solidniej zbudowany. Jeśli jednak kitowe szkło ma być wyznacznikiem kupowania dSLR, to proponuję kupić P&S.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ech Arkan, ale się rozpisałeś
    bo mam dzisiaj luźny dzień :P
    to proponuję kupić P&S.
    nie wiem co to jest - nie kojarzę skrótu.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    to proponuję kupić P&S.
    nie wiem co to jest - nie kojarzę skrótu.

Arkan
    Point&Shoot = kompakcik 8)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Point&Shoot = kompakcik
    Aaaa... no tak. Dzięki.
    Pentax K-5 II, Leica M9

radoslavv
    Guest

Domyślnie

Ok chyba jednak zdecyduję sie na canona, przekonuje mnie jednak sprawdzony system + spora liczba akcesoriów za każde pieniądze....

Tylko teraz tylko co mi doradzicie w tej cenie do 3600zł

Przedewszystkim jaką puszkę jest sens kupić, czy czekac na 350d czy jednak poczekac i jeszcze taniej zakupić 300d?

Jesli można zakupić 10d to gdzie i za ile, abym nie wwalił pieniędzy w błoto, skazując sie na wymianę np. migawki...

I ostatnie pytanie, może zrezygnowac z kita na rzecz innego obiektywu. Może tani 300d a droższy obiektyw?

Chyba łatwiej jest już po zakupie ;-)))

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Rozsądek mówi -> kup 350D, ale ja bym swojego 10D na 350 nie zamienił
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Na koniec tylko mogę zadać retoryczne pytanie: Ilu profi używa cyfrowego systemu Olka?
    CO to za różnica ilu? Dla mnie ważniejsze co potrafią nim zrobić.
    Ja znam jednego który się przyznaje

Wacław Wańtuch
    http://www.waclawwantuch.com/

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów