Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon 30D - problem z ISO 3200

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Canon 30D - problem z ISO 3200

Mam problem. Posiadam półtoramiesięczny 30D. Po ok. 2 tygodniach od zakupu zauważyłem 3 plamy występujące na wszystkich zdjęciach. Po pewien czas trwających próbach czyszczenia matrycy odesłałem sprzęt na Żytnią. Plamy te okazały się paprochami znajdującymi się między filtrem a matrycą. W piątek dostałem info, że sprzęt naprawiony. Kiedy zadzwoniłem dowiedzieć się, co zostało zrobione. Dowiedziałem się, że wymieniono matryce na nową Byłem zszokowany, niemniej myślę sobie - nic to!:grin: Mógłbym się wcześniej założyć, że filtr można zdemontować i brud usunąć. Ale w końcu nie ja za to płacę - sprzęt na gwarancji - więc postanowiłem się nie przejmować. Dzisiaj dostarczono do mnie sprzęt kurierem. Zacząłem go testować. Po tamtych paprochach ani śladu. Ale pojawił sie inny problem
    Nie działa ISO 3200! Tzn. można je niby włączyć (po wcześniejszym ustawieniu w custom functions), ale wtedy zdjęcia wychodzą całe czarne. Zupełnie jakbym fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw. Na pozostałych czułościach aparat zachowuje się normalnie. Ma ktoś jakiś pomysł, co jest grane? Pomóżcie! Nie mam już siły ponownie odsyłać aparatu do serwisu:sad:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

no cóż musisz sie najpierw porzadnie wkurzyć (a nie zniechecać) i zadzwonic na Żytnią opowiedzieć im jak i co i troche im wygarnąć. na forum sa chlopaki ktorzy maja doswiadczenie z nimi i moze3 cos lepszego doradza ale zacznij od telefonuy i badz stanowczy. niech przyjmuja sprzet na własny koszt i naprawiaja jeszcze raz.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    niech przyjmuja sprzet na własny koszt i naprawiaja jeszcze raz.
    Dzięki Moregun. Zacząłem od zresetowania ustawień aparatu. Później wyciągnąłem i włożyłem po kilkunastu sekundach ponownie baterię. Nic nie pomogło.
    Kolejnym krokiem był oczywiście telefon na Żytnią. Pani bardzo miło wysłuchała tego, co miałem do powiedzenia i poszła naradzić się z serwisantem. Odpowiedź była taka, że pierwszy raz spotykają się z takimi objawami i proszą o ponowne wysłanie do nich aparatu, oczywiście na ich koszt (sprzęt na gwarancji).
    Tyle tylko, że jak pomyślę o tym, że przez kolejne 2 tygodnie mam zostać bez aparatu, to mi się źle robi
    Mimo wszystko liczę, że może ktoś zetknął się już z czymś podobnym i zna na to jakiś trik.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja znam tylko trik , jak zrobić by na innych czułościach było tak, jak na 3200
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

To średnio zaczęła ci się przygoda z trzydziestką :/ Pewnie zostaje użeranie się z serwisem...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Mam problem. Posiadam półtoramiesięczny 30D. Po ok. 2 tygodniach od zakupu zauważyłem 3 plamy występujące na wszystkich zdjęciach. Po pewien czas trwających próbach czyszczenia matrycy odesłałem sprzęt na Żytnią. Plamy te okazały się paprochami znajdującymi się między filtrem a matrycą. W piątek dostałem info, że sprzęt naprawiony. Kiedy zadzwoniłem dowiedzieć się, co zostało zrobione. Dowiedziałem się, że wymieniono matryce na nową Byłem zszokowany, niemniej myślę sobie - nic to!:grin: Mógłbym się wcześniej założyć, że filtr można zdemontować i brud usunąć. Ale w końcu nie ja za to płacę - sprzęt na gwarancji - więc postanowiłem się nie przejmować. Dzisiaj dostarczono do mnie sprzęt kurierem. Zacząłem go testować. Po tamtych paprochach ani śladu. Ale pojawił sie inny problem
    Nie działa ISO 3200! Tzn. można je niby włączyć (po wcześniejszym ustawieniu w custom functions), ale wtedy zdjęcia wychodzą całe czarne. Zupełnie jakbym fotografował z dekielkiem założonym na obiektyw. Na pozostałych czułościach aparat zachowuje się normalnie. Ma ktoś jakiś pomysł, co jest grane? Pomóżcie! Nie mam już siły ponownie odsyłać aparatu do serwisu:sad:
    miałęm to samo- czyli czyszczenie pod filtrem
    wymienili ci matrycę, ponieważ ja spiep#@yli - mówił mi serwisant, że mogą mi wymienic matryce jak ktoś pod filtrem coś z nią zrobi, ale tego nie zrobili

myślę że wyslij aparat na Zytnią i pozniej bedizesz miał spokoj i nie bedzei cie dreczyć to iso 3200

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

olej to ISO3200, przecież to forsowane programowo 1600 +1EV, możesz sobie w DPP zrobić z RAW i wyjdzie dokładnie to samo :-)

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    olej to ISO3200, przecież to forsowane programowo 1600 +1EV, możesz sobie w DPP zrobić z RAW i wyjdzie dokładnie to samo :-)
    No troszke przesada . Jest! ma dzialac!
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    No troszke przesada . Jest! ma dzialac!
    Wiadomo, ale póki jest sezon na zdjęcia to sobie można odpuścić chwilowo i wysłać na 2 tygodnie do serwisu dopiero za pół roku.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie wyjdzie to samo bo z iso3200 +2 EV mozesz miec 1600 +3 EV 8) .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów