Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Canon 30D i co dalej ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mam 17-40 i 24-105 stąd ta opinia.
    Jak widac tez mam oba (argument za uzytecznoscia stopki ze sprzetem, gdybys takowa posiadal to bym nie zadal swojego pytania) i zupelnie przeciwstawna opinie. 24-105 na cropie to swietny uniwersalny spacerzoom i podreczna portretowka. Np na wystawach kotow kilkaset zdjec tym szklem i 2-5 ujec ogolnych 17-40.
    Dlatego (wg wlasnego widzimisie i sposobow uzycia) nie zgodze sie z twoim stwierdzeniem co do 24-105 na cropie.

Kwestia potrzeb i tu juz do potrzeb autorki watku dobrze dopasowali obiektywy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak widac tez mam oba (argument za uzytecznoscia stopki ze sprzetem, gdybys takowa posiadal to bym nie zadal swojego pytania) i zupelnie przeciwstawna opinie. 24-105 na cropie to swietny uniwersalny spacerzoom i podreczna portretowka. Np na wystawach kotow kilkaset zdjec tym szklem i 2-5 ujec ogolnych 17-40.
    Dlatego (wg wlasnego widzimisie i sposobow uzycia) nie zgodze sie z twoim stwierdzeniem co do 24-105 na cropie.

Kwestia potrzeb i tu juz do potrzeb autorki watku dobrze dopasowali obiektywy.
    Oczywiście że możesz się niezgadzać, a ja mogę dalej podtrzymywać moje zdanie że na cropie 17-40 (szczególnie w tandemie z 70-200) jest dużo bardziej użyteczny od 24-105, który nie raz i nie dwa był albo zbyt wąski albo zbyt krótki . Oczywiście że to tylko taka moja opinia wynikająca z doświadczeń w używaniu tych szkieł. Przy czym im dłużej ich używam tym bardziej jestem przekonany o prawdziwości wyżej zaprezentowanej tezy.

Co do stopki to nie mam i póki nie będzie obowiązkowa mieć nie będę - bo tak . Co do jej użyteczności to używam różnych szkieł nie zawsze moich i musiałbym ją zbyt często zmieniać. Co nie zmienia faktu, że bardzo często spotykam się na forum z wypowiedziami osób, które nie posiadając danych szkieł/body w stopce wyrażają na ich temat swoją opinię i jakoś nie budzi to takich kontrowersji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-06-2007 o 00:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście że możesz się niezgadzać, a ja mogę dalej podtrzymywać moje zdanie że na cropie 17-40 (szczególnie w tandemie z 70-200) jest dużo bardziej użyteczny od 24-105, który nie raz i nie dwa był albo zbyt wąski albo zbyt krótki .
    Zdecyduj sie. Albo piszesz ze na cropie 24-105 jest niprzypialniprzylatal albo ze jest mniej uzyteczny niz 17-40. Pierwsza opinia wydawala mi sie niezalezna od pozostalych szkiel. Z druga opinia sie zgodze pod warunkiem swiadomosci "jakie fotki chce robic" .
    24-105 jest ogolnie wg mnie jak najbardziej uzyteczny na cropie ale w porownaniu do 17-40 w zaleznosci od potrzeb moze byc mniej uzyteczny.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zdecyduj sie. Albo piszesz ze na cropie 24-105 jest niprzypialniprzylatal albo ze jest mniej uzyteczny niz 17-40. Pierwsza opinia wydawala mi sie niezalezna od pozostalych szkiel. Z druga opinia sie zgodze pod warunkiem swiadomosci "jakie fotki chce robic" .
    24-105 jest ogolnie wg mnie jak najbardziej uzyteczny na cropie ale w porownaniu do 17-40 w zaleznosci od potrzeb moze byc mniej uzyteczny.
    Zdecydować się niestety nie mogę nad czym ubolewam niezmiernie i dlatego mam oba te szkła co więcej nie sprzedałem Tamrona 28-75, bo światło się też czasami przydaje. Jednakowóż posiadając aparat z cropem i mając możliwość zakupu - póki co - tylko i wyłącznie jedno szkiełko - wziąłbym 17-40. Widzisz stwierdzenie które przytoczyłeś, a które wcześniej padło jest oczywiście bardzo nieprecyzjne i bardziej odnosić się może do sytuacji albo-albo . Co do tezy że 24-105 jest jak najbardziej użyteczny ale w porównaniu do 17-40 jest mniej użyteczny panuje całkowita zgoda .

Tak offtopicznie wiesz Vitez nie zawiodłem się na Tobie - wiedziałem że wątek (wiesz naturalnie, który mam na myśli ) zamkniesz .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Witam ponownie, po prawie trzech dniach mojej nieobecności. Dzisiaj poczyniłam rekonesans po moim mieścinie marnej i znalazłam sklep w którym mogę zamówic
    30D body cena około 4190zł. Pamiętam jak rok temu kupowałam Oly E-300 i zabawne było wtedy gdy nikt nie chciał zamówić i każdy wciskał to co ma na półce, a wyboru dużego nie było. Wychodzi na to że moje miasto bardzo się zmieniło i to jest pocieszające aby tak dalej.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Mam takie jeszcze ''głupie'' pytanie.
    Olympus ma mnożnik ogniskowej = 2
    EOS 30D ma mnożnik ogniskowej = 1,6
    I teraz pytanie. Który obraz będzie szerszy przy 28mm już po przemnożeniu przez mnożnik ( Oly 14mm EOS 17mm ). Czy kanon będzie szerszy ? choćby z powodu większego fizycznego rozmiaru matrycy. Czy dobrze to rozumiem :-)
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

28x2=56
    28x1,6=44,8 więc szerzej

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tomasz nie wiem czy Marylce nie chodziło o przemnożeniu 14mm na Olympusie i 17mm na Canonie. Chyba że chodzi o coś innego w nawiasie. :-)
    Tu również szeżej będzie na canonie, ale tylko odrobinę.
    14 x 2 = 28mm - olympus
    17 x 1,6 = 27,2mm - canon
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Chodzi mi czy taki sam kadr, zdjęcie, fotografia przy 14mm z Olympusa i ten sam kadr z Canona 17mm. Czy Canon da szersze zdjęcie

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Da o 0,8mm jeśli wierzyć w to ze te 17mm to naprawdę 17mm
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów