"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak widac tez mam oba (argument za uzytecznoscia stopki ze sprzetem, gdybys takowa posiadal to bym nie zadal swojego pytania) i zupelnie przeciwstawna opinie. 24-105 na cropie to swietny uniwersalny spacerzoom i podreczna portretowka. Np na wystawach kotow kilkaset zdjec tym szklem i 2-5 ujec ogolnych 17-40.
Dlatego (wg wlasnego widzimisie i sposobow uzycia) nie zgodze sie z twoim stwierdzeniem co do 24-105 na cropie.
Kwestia potrzeb i tu juz do potrzeb autorki watku dobrze dopasowali obiektywy.
Oczywiście że możesz się niezgadzać, a ja mogę dalej podtrzymywać moje zdanie że na cropie 17-40 (szczególnie w tandemie z 70-200) jest dużo bardziej użyteczny od 24-105, który nie raz i nie dwa był albo zbyt wąski albo zbyt krótki. Oczywiście że to tylko taka moja opinia wynikająca z doświadczeń w używaniu tych szkieł. Przy czym im dłużej ich używam tym bardziej jestem przekonany o prawdziwości wyżej zaprezentowanej tezy.
Co do stopki to nie mam i póki nie będzie obowiązkowa mieć nie będę - bo tak. Co do jej użyteczności to używam różnych szkieł nie zawsze moich i musiałbym ją zbyt często zmieniać. Co nie zmienia faktu, że bardzo często spotykam się na forum z wypowiedziami osób, które nie posiadając danych szkieł/body w stopce wyrażają na ich temat swoją opinię i jakoś nie budzi to takich kontrowersji.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-06-2007 o 00:48
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zdecyduj sie. Albo piszesz ze na cropie 24-105 jest niprzypialniprzylatal albo ze jest mniej uzyteczny niz 17-40. Pierwsza opinia wydawala mi sie niezalezna od pozostalych szkiel. Z druga opinia sie zgodze pod warunkiem swiadomosci "jakie fotki chce robic" .
24-105 jest ogolnie wg mnie jak najbardziej uzyteczny na cropie ale w porownaniu do 17-40 w zaleznosci od potrzeb moze byc mniej uzyteczny.
Zdecydować się niestety nie mogę nad czym ubolewam niezmierniei dlatego mam oba te szkła co więcej nie sprzedałem Tamrona 28-75, bo światło się też czasami przydaje. Jednakowóż posiadając aparat z cropem i mając możliwość zakupu - póki co - tylko i wyłącznie jedno szkiełko - wziąłbym 17-40. Widzisz stwierdzenie które przytoczyłeś, a które wcześniej padło jest oczywiście bardzo nieprecyzjne i bardziej odnosić się może do sytuacji albo-albo
. Co do tezy że 24-105 jest jak najbardziej użyteczny ale w porównaniu do 17-40 jest mniej użyteczny panuje całkowita zgoda
.
Tak offtopicznie wiesz Vitez nie zawiodłem się na Tobie - wiedziałem że wątek (wiesz naturalnie, który mam na myśli) zamkniesz
.
Kapitan Wagner