Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Tani szeroki kat

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarkMan Zobacz posta
    To wychodzi, że do 5D tani szeroki kąt to 17-40... A już myślałem, że przyoszczędzę kupując 20-35 :P.
    obydwa są podobnie mało ostre
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Ale lka ma lepszy zakres :P.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    No wiesz, każdy myśli jak chce ale mówiąc "szerki" kąt i podając do wyboru 20-35 albo 10-20 to chyba sam nie wiesz czego chcesz ;-)
    Widzenie przez 10mm to totalna przepaść w poównaniu do 20mm tak więc jeśli już poruszasz szerokość to oczywiście tylko 10-20. Do cropa oczywiście.
    Nie bądz taki hej, wiem jaka jest różnica miedzy tymi szkłami ze jedno to UWA a drugie to tylko WA.

Nie wiem czy wykorzystam 10mm, a troche trzeba zapłacić za to szkło. 20-35 tanszy ale zakres od 20, czyli na cropie ok 27mm, kit kreci mordką i trafic dobrą optycznie sztuke to też nie łatwe. Do T17-50 mam awersje przez jego delikatność i servis.
    Temat do rozmyślań poprostu, chyba kupie kita dobrego i potestóje czy za wąsko czy ok.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co sadzicie o Voigtlander 20mm f/3.5 SL II Asp. COLOR SKOPAR?
    Podobno jego zaleta jest mozliwosc kozystania z filtrow cokin P na FF bez winietowania.
    Ktos moze potwierdzic?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Nie wiem czy wykorzystam 10mm, a troche trzeba zapłacić za to szkło. 20-35 tanszy ale zakres od 20, czyli na cropie ok 27mm,
    20*1.6=32, a to jest istotnie więcej. Dla mnie nawet ekwiwalent 28mm (tak, jak mam obecnie) to nie jest "dość szeroko"
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Nie bądz taki hej, wiem jaka jest różnica miedzy tymi szkłami ze jedno to UWA a drugie to tylko WA.

Nie wiem czy wykorzystam 10mm, a troche trzeba zapłacić za to szkło. 20-35 tanszy ale zakres od 20, czyli na cropie ok 27mm, kit kreci mordką i trafic dobrą optycznie sztuke to też nie łatwe. Do T17-50 mam awersje przez jego delikatność i servis.
    Temat do rozmyślań poprostu, chyba kupie kita dobrego i potestóje czy za wąsko czy ok.
    Dla mnie 50mm to był już szeroki kąt. Do momentu zakupu na próbe 10-20. Nie ma mozliwości aby Ci się nie spodobało 10mm. Sigmę w bdb stanie można nabyć za ok. 1300 zł. Jest warta każdej złotówki z tej kwoty.

20mm na cropie to nie jest szeroko nawet nie w kategoriach UWA.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tylko że robienie wszystkich zdjęć na jak najszerszym kącie tak naprawdę nie jest dobrą drogą. jak człowiek się wyleczy z UWA, to tak naprawdę najczęściej się używanymi ogniskowymi jest jakieś 35-50
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tylko że robienie wszystkich zdjęć na jak najszerszym kącie tak naprawdę nie jest dobrą drogą. jak człowiek się wyleczy z UWA, to tak naprawdę najczęściej się używanymi ogniskowymi jest jakieś 35-50
    Jest jakaś emotikonka na klepanie po plecach?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Miałem w rękach 17-50 na cropie i na 17mm jakoś za bardzo gieło mi obraz, raczej nie bedę nadużywał o ile jeśli wogóle używał tej ogniskowej.

Choć niektóre świty aż się proszą o coś szerszego, niż obecne 28na cropie:/ Narazie szukam coś optycznie dobrego, trwałej budowie i było nie drogie (pomysł na 20-35) ale chyba jednak kit.

Domyślnie

ja polecam konwerter szerokokątny do np 50mm
    Ostatnio edytowane przez Łysy ; 29-05-2011 o 13:11

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów