Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Import z USA na firmę

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Import z USA na firmę

Cześć

temat sklepów, kupowania w USA i przemytu jest już wywałkowany, a tymczasem chciałem się zapytać tych, którzy może coś w temacie się obeznali.

Gdy prowadzę własną firmę, jak dokonać importu np. obiektywu, tak aby wrzucić go w koszta i odliczyć 19% oraz naliczony na cle VAT? Generalnie wiem co i jak, ale pojawia się masa pytań pobocznych (np. czy dostarczyć paczkę do kogoś w USA i dopiero później wysłać trzy razy taniej do Polski Polamerem, lub czy koszt przesyłki UPS zawiera ewentualne koszty clenia (operacji, niż naliczonego cła), albo czy można płacić przelewem czy koniecznie i tylko kartą itd, itp).

Przy dzisiejszym kursie dolara i możliwości zwrotu VAT + 19% z podatku legalne kupowanie w USA na firmę wydaje się bardzo atrakcyjne.

Jeśli ktoś ma takie doświadczenia proszę o tutorial i tipsy
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Musisz mieć fakturę oraz oclić nabywane dobra (w rezultacie otrzymujesz dokument SAD, nawet jeśli samo cło "nie wyjdzie", na dokumencie SAD jest też naliczany VAT i w związku z tym, SAD jest podstawą do odliczenia VAT).

Więc chyba jedynym tips'em będzie to, że nie należy stosować tips'ów z wątku o unikaniu clenia
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w takim razie może zapytam konkretnie.

Mam wątpliwości w nastepujących obszarach:

- czy jak zapłacę za przesyłke z B&H to mogą mi cos jeszcze doliczyć za odprawę celną? Wydaje mi się, że np. DHL ma swoich agentów celnych i nie ma dodatkowych kosztów, ale może ktos sprowadzał i wie?

- po jakim kursie $ naliczają cło?

- czy cło płaci się najpierw i następnie odbiera towar z magazynu, czy dostaje się towar i trzeba np w ciągu tygodnia zapłacić cło

- podobnie z VATem

- czy ktos wie jak uniknąc płacenia VATu? Wiem, ze w ramach pomocy de minimis można się starać o nie ściąganie VATu (bo i tak ma zostac oddany). Czy ktoś wie jak to zrobić?

- podstawą zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu jet kwota netto + transport. Po jakim kursie liczona, oraz czy może być powiększona o kwotę cła?

- czy na fakturze oprócz moich danych musi się znajdować coś jeszcze? (kraj pochodzenia jest konieczny przy zakupie z B&H?)

- czy gdybym się zdecydował kupić i wysłać do kogoś w stanach, kto przyjeżdza do kraju, to taka osoba może to oclić na lotnisku w Polsce? Czy dostanę wtedy dokument SAD? Kto będzie na nim wymieniony jeśli przywożącym nie jestem ja sam (ale jestem podany na fakturze)?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

To ja postaram się odpowiedzieć na kilka z pytań.

Cło (i VAT) liczone są od wartości zakupu, powiększonej o koszty zakupu do granicy Polski, przy przeliczeniu na kurs celny (wyznaczany na podstawie średniego kursu NBP za na dwa tygodnie).

Zakładając, że nie będziesz chciał przedkładać gwarancji bankowej na zabezpieczenie, należy założyć, że będziesz musiał zapłacić cło i VAT aby otrzymać towar, aczkolwiek zdarza się, że większe agencje celne zakładają za klienta, ale na pewno nie na długo i ile w ogóle.

Zakładając, że kupujesz aby używać lub odsprzedać, niestety obawiam się, że nie unikniesz zapłacenia VATu.

Na fakturze zakupu powinien się znaleźć kraj pochodzenia i numer taryfy celnej (no oprócz tradycyjnych danych ). Tak będzie dla Ciebie najprościej, inaczej czekają cię wyjaśnienia Zakładając, że będziesz kupował gdzieś gdzie sprzedają za granicę, jest szansa, że będą sami dobrze wiedzieli jak ma wyglądać taka faktura.

Jeśli zaś chodzi o koszty, to jak napisałeś. Cło oczywiście też jest kosztem (lub podwyższeniem wartości ŚT). Kwoty kosztów z dokumentów przeliczasz (w uproszeniu) po średnim kursie NBP. Jednak i tak powinieneś uwzględnić w koszty lub przychody z różnic kursowych, czyli efektywnie w kosztach wyląduje tyle złotówek, ile faktycznie dałeś.

Jak przysyłano mi DHLem, to nie płaciłem za odprawę mimo, że ją miałem, ale było to dawno i dotyczyło rzeczy dość drobnej, więc nie wiem jak by było w tej chwili.

EDIT:

"Kwoty kosztów z dokumentów przeliczasz (w uproszeniu) po średnim kursie NBP."

Tak gwoli dodatkowego wyjaśnienia, dokładnie to po średnim kursie NBP, o ile SAD nie wyznacza innego kursu, więc fakturę za towar, przeliczamy po kursie z SAD a jeśli masz odrębną fakturę za transport, to ją przeliczamy po średnim kursie NBP. To i tak nadal w uproszczeniu, ale mniejszym
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 31-05-2007 o 19:36 Powód: Uzupełnienie odpowiedzi...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uprawnienia umieszczania postów