Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Poza tym nie mozna w zasadzie ciagnac zlecen na umowach bo to wtedy stala dzialalnosc i mozna nas urzad capnac.
    Nie, jeśli jest to działalność artystyczna - nie działa to tak jak wszyscy myślą. Można używać umów o DZIEŁO z PRZENIESIENIEM PRAW AUTORSKICH, wtedy jest tak jak mówię i spokojnie można sobie pracować.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    w media m jest 5dMkII za 8 k i raty zero % na dowód-więc odpada trochę kosztów widziałem tez kilka Elek

Można się dowiedzieć w jakim miejście??
    Jeżeli to prawda to warto się gdzieś po 5dII przejechać
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Jesli znajdziesz sale ktora juz nie wspolpracuje z kims , to pewnie problemu nie bedzie i na zasadzie barteru mozna by to oprzec.

Internet najlepsza reklama. Ktora para mloda idac ogladac sale spytac sie "a czy czasem nie znaja panstwo fotografa?"

przynajmniej ja z takiego zalozenia wychodze , jesli szukasz kogos do wspolpracy zainteresuj sie firmami organizujacymi sluby , to na poczatek moze pomoc
    Ja mysle ze na takich salach sie czesto opytaja o fotografow, tak jak mnie pary o videografow Nie glupim pomyslem po nawiazaniu wspopracy z sala jest zamieszczenie gdzies tam cyfrowaj ramki z przykladowymi zdjeciami, oczywiscie w jakim bezpiecznym miejscu

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zeby tylko ta ramka nie dostala nozek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amphotos Zobacz posta
    Nie, jeśli jest to działalność artystyczna - nie działa to tak jak wszyscy myślą. Można używać umów o DZIEŁO z PRZENIESIENIEM PRAW AUTORSKICH, wtedy jest tak jak mówię i spokojnie można sobie pracować.
    A odkad foto slubne , bedace usluga zarobkowa , ma podpadac pod artyzm ? to ze sobie tak napiszemy na stronie to nie wiele da , urzad tak glupi nie jest ;]

Uzywanie umow o dzielo z przeniesiem praw autorskich ( o ile na bank tak jest , bo wedlug ustawy nie mozna ich zbyc wiec cos nie tak moze doczytales ) , to chodzilo o kwestia podatku i nie placenia.

A nie ze takie umowy mozna trzaskac ile wlezie. Jednym slowem kombinowanie w stylu robie sluby artystycznie + umowa z przeniesieniem praw = kuszenie losu

kilkaset zlotych na 10" ramke na ktorej widac tyle co nic , kto to bedzie ogladal , kiedy ;] , wspolpraca z sala wiaze sie z tym ze sala dostaje prowizje , lepiej ta kase wlozyc w dobra strone+pozycjonowanie , zwroci sie
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Lepiej walnąć w jakimś salonie sukien ślubnych mega płótno 2 metry na dłuższym boku (w sumie wyjdzie coś ponad stówkę z ramką, ale bez maziania werniksem) lub kilka fotoboardów 60x40 (1 szt. ok. 50 zł, ale powleczone werniksem/laminatem, więc wilgoć czy "złe" powietrze im niestraszne).

U mnie na wiosce znajomy zrobił tak:
    - rozdawał wizytówki po naukach przedmałżeńskich - dobre, co?
    - dogadał się z barem i zrobił taki podstawki z ofertą z jednej strony, a swoją reklamą na drugiej, coś jakby mini-rollupy na 20 cm.
    - porozwieszał trochę zdjęć w salonie sukien ślubnych.
    - dogadał się z filmowcem i otworzył punkt studyjny (inaczej tego nazwać się nie da, można pomacać zdjęcia).

Internet najlepsza reklama.
    Raczej nie - ogromna konkurencja. Zapytania o zdjęcia (właśc. ceny, he he) nie przekładają się na podpisane umowy. Właściwie to polecenia młodych są najskuteczniejsze... Ale oczywiście lepiej mieć stronę, jak nie mieć. Po co samemu zawężać rynek zbytu.

1. ZUS przez dwa lata ok 330 zl na chwile obecna
    350, a w 2011 pewnie 380 (wzrasta płaca minimalna i inne "podstawy").
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

330 bez chorobowego ;]

A na miescie malo to zakladow foto ? To sa koszta zeby tak sie reklamowac. Oczywiscie najlepsze sa polecenia. Ale reklama w internecie jest generalnie tania , trafia do szerokiej ilosci osob. Trudno zeby kazde zapytanie konczylo sie umowa ;] , tak samo jak to ze ktos widzac zdjecie w salonie slubnym , odezwie sie do nas.

Bez strony dobrej tak czy owak ani rusz wejsc na rynek ;]

Generalnie kazda sensowna forma reklamy jak wyzej wymieniona np potrafi znalezc kolejnych klientow. Poczatki sa trudne pozniej idzie z gorki przez polecenia. Slub na 150 osob , wesele na 100 , z czego 10-15 par przyszlych i jest duuuza szansa ze 2-3 pary sie na nas zdecyduje jak zobacza dobra robote ;].
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

amphotos , nie raz o tym bylo , mowie o wyliczenia prowadzenia DG przy slubnych

1. ZUS przez dwa lata ok 330 zl na chwile obecna
    2. Karta podatkowa - stawka STALA miesieczna w okolicy 250 zl ( zalezy od miejscowosci ) pomniejsza o czesc skladki zdrowotnej - zostaje ok 70 zl do placenia
    3. Limit zeby w VAT nie wpasc

Poza tym nie mozna w zasadzie ciagnac zlecen na umowach bo to wtedy stala dzialalnosc i mozna nas urzad capnac. Min koszta miesieczne zus+pod wychodza wiec w okolicy 400 zl. Przez pierwsze dwa lata.

Poza tym mozemy swiadczyc uslugi dla firm tez , sama karta jakos nas nie ogranicza mocno.

Plusem inkubatora jest to ze placimy 200 zl i mam wszystko oplacone , zus, ksiegowa , pomoc prawna itd ale brak dotacji. Wiec kazdy sam sobie przekalkuluje.

18k do reki i 400 zl co miech przez 2 lata , czy 0 do reki ale 200 zl przez dwa lata tez bodaj

edit

50% zeby... po okresie promocyjnym to jest ponad 800 zl
    A CO z tym limitem, aby w Vat nie wpaść? Istnieje coś takiego dla karty podatkowej?
    pkt 8 regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to istnieje w ogole , przekroczysz obrot i wpadasz w vat ( bylo 40k ale sie mialo zmienic i juz nie pamietam czy od tego roku jest wiecej )
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to istnieje w ogole , przekroczysz obrot i wpadasz w vat ( bylo 40k ale sie mialo zmienic i juz nie pamietam czy od tego roku jest wiecej )
    Ja nic o tych limitach znaleźć nie mogłem. Jedyne co to taki artykuł http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo...,0,522003.html
    ale tu o VAT chodzi, a normalnie bez VAT limitów nie ma, bynajmniej ja nic takiego wygooglować nie mogę. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
    pkt 8 regulaminu

Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów