Strona 31 z 65 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

moze inaczej - policz sobie jaki bedziesz mial dochod miesieczny oraz roczny i wtedy zdecyduj na jaka forme rozliczania sie bedzie Cie stac

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Nie możesz odliczyć więcej VAT, niż go sam pobierzesz, czyli w najlepszym wypadku wychodzisz na zero. VAT zaczyna się opłacać, gdy pracujesz dla firm, ale to już wykracza poza tematykę ślubną.
    że co...?? że niby jesli masz wiecej do odliczenia niż do zapłacenia?? Jeśli ja dobrze rozumuję ten post (np słowo "pobierzesz" ) to jest to kompletna bzdura.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Dygresja do książki podatkowej i płacenia podatku VAT. Moim zdaniem normalne odprowadzanie VAT daje możliwość jego odliczania i wypadku zakupów np aparatu oprócz wciągnięcia go w koszty można również odliczyć VAT, a to już sporo! Zatem z ta książką to chyba nie do końca dobry pomysł
    Książka przychodów rozchodów nie ma nic wspolnego z VATem i jego odliczaniem. Co do VATu to jesli zakupisz sprzęt i za niego zapłacisz i vat zapłacony przez ciebie jest wyższy od VATu naliczonego przez ciebie przysługuje ci jego zwrot lub przepisujesz na następny miesiąc. Co do książki PR to sprawa dochodu i inwestując możesz jechać na stracie i nie jest to jakies dziwne. I niech nikt zaraz niepisze bzdur że US go za chwile wykończy. Jeśli prowadzisz wszystko legalnie i zgodnie z przepisami - nie masz się czego obawiać.
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 05-02-2010 o 00:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    MM-architekci dzieki, ale i tak ni w zab nie zrozumialem o czym pisales

rozumiem.. w takim razie gdzie lepiej bedzie udac sie po informacje?
    - w urzedzie miejskim, w urzedzie skarbowym czy w ZUS'e?
    Czyli nie placi sie emerytalnego i funduszu pracy , jak napisal kolega.

Odnosnie karty. Bedac na etacie masz dodatkowa ulge 80%. Tzn ze placisz 20% stawki karty jaka ci urzad przyznal.
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    że co...?? że niby jesli masz wiecej do odliczenia niż do zapłacenia?? Jeśli ja dobrze rozumuję ten post (np słowo "pobierzesz" ) to jest to kompletna bzdura.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Książka przychodów rozchodów nie ma nic wspolnego z VATem i jego odliczaniem. Co do VATu to jesli zakupisz sprzęt i za niego zapłacisz i vat zapłacony przez ciebie jest wyższy od VATu naliczonego przez ciebie przysługuje ci jego zwrot lub przepisujesz na następny miesiąc. Co do książki PR to sprawa dochodu i inwestując możesz jechać na stracie i nie jest to jakies dziwne. I niech nikt zaraz niepisze bzdur że US go za chwile wykończy. Jeśli prowadzisz wszystko legalnie i zgodnie z przepisami - nie masz się czego obawiać.
    Trochę pomieszałem. Pisałem o książce PR a myślałem o ryczałcie, ale chodziło mi o to, że z ryczałtem nie odliczy się vatu, a jak się sporo inwestuje to niestety chyba to wyjdzie taniej po podsumowaniu.

Generalnie mam taką sytuację, że pracuje na etacie w firmie, i chcę otworzyć własną działalność dodatkowo. Choć kwestia ulg w ryczałcie jest interesująca, to przy planowanych większych inwestycjach niestety ale bardziej opłaca się książka PR, ponieważ daje możliwość zwrotu VAT
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Trochę pomieszałem. Pisałem o książce PR a myślałem o ryczałcie, ale chodziło mi o to, że z ryczałtem nie odliczy się vatu, a jak się sporo inwestuje to niestety chyba to wyjdzie taniej po podsumowaniu.

Generalnie mam taką sytuację, że pracuje na etacie w firmie, i chcę otworzyć własną działalność dodatkowo. Choć kwestia ulg w ryczałcie jest interesująca, to przy planowanych większych inwestycjach niestety ale bardziej opłaca się książka PR, ponieważ daje możliwość zwrotu VAT
    Oj, kolega baaardzo miesza i na dodatek wyraża swoje wątpliwści podatkowe w formie twierdzenia
    Musisz albo się nieco doszkolić w kwestii podatków albo uważniej czytać to co inni piszą, np. marekb.
    Więc jeszcze raz:
    Vat nie ma nic wspólnego z formą rozliczania się z fiskusem. Ktoś tu zresztą napisał, że vat jest jedynie potrzebny jeśli będziesz miał zlecenia dla firm. Bo - jeśli jesteś w VAT cie to możesz sobie vat odliczyć z zakupów ale i do swojej usługi też ten vat musisz doliczyć bo potem go odprowadzasz do US. I przypominam jeszcze raz, że można wybrać VAT na ryczałcie i na KPiR.
    Może chodziło Ci o korzyściach wynikających z kosztami, które odlicza się od przychodów będąc w KPiR cze go nie można na ryczałcie? Ale nie mylmy tego z VATem.

Aha, jakie są te interesujące ulgi w ryczałcie , czego nie ma w innych formach opodatkowania?
    Ostatnio edytowane przez magart ; 05-02-2010 o 12:08
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No wiec wlasnie krecisz odi ;]. Dochodowy i tak placisz , a vat to vat , kolejna rzecz podnoszaca koszt uslugi.
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No trochę namieszałem, bo nie znam się na tym, niestety
    Ale czarno na białym jest tu:
    KPIRvsRyczałt
    pkt 8 regulaminu

Domyślnie

Koledzy.
    Słyszałem ostatnio , że na swojej stronie firmy trza podać w kontaktach nr. NIP i adres prowadzenia firmy , ponoć sprawdzają czy działalność jest czy NIMA .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Koledzy.
    Słyszałem ostatnio , że na swojej stronie firmy trza podać w kontaktach nr. NIP i adres prowadzenia firmy , ponoć sprawdzają czy działalność jest czy NIMA .
    A kogo to może interesować ? Przecież to jest forma reklamy, a nie jakiś urzędowy dokument.
    Na wizytówkach Nip-u tez nie mam i co ktos będzie sprawdzał czy jest działalność wg danych z wizytówki.
    Obowiązku używania pięczątki z danymi nawet na fakturach vat nie ma.
    Przestańcie siać zamieszanie, bo rzeczywiście osoby to czytające bedą miały mętlik i strach w oczach przed założeniem działalności.

Domyślnie

Ja tylko słyszałem , firmę mam i nie jest to takie trudne aby ją założyć . Dla chcącego nie ma nic trudnego. W każdej plotce część prawdy jest. Co do Fak. to w nagłówku firmy musi być NIP firmy a wtedy na pieczątce nie.
    Ostatnio edytowane przez maxon52 ; 05-02-2010 o 16:08

Strona 31 z 65 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów