moze inaczej - policz sobie jaki bedziesz mial dochod miesieczny oraz roczny i wtedy zdecyduj na jaka forme rozliczania sie bedzie Cie stac![]()
moze inaczej - policz sobie jaki bedziesz mial dochod miesieczny oraz roczny i wtedy zdecyduj na jaka forme rozliczania sie bedzie Cie stac![]()
że co...?? że niby jesli masz wiecej do odliczenia niż do zapłacenia?? Jeśli ja dobrze rozumuję ten post (np słowo "pobierzesz" ) to jest to kompletna bzdura.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Książka przychodów rozchodów nie ma nic wspolnego z VATem i jego odliczaniem. Co do VATu to jesli zakupisz sprzęt i za niego zapłacisz i vat zapłacony przez ciebie jest wyższy od VATu naliczonego przez ciebie przysługuje ci jego zwrot lub przepisujesz na następny miesiąc. Co do książki PR to sprawa dochodu i inwestując możesz jechać na stracie i nie jest to jakies dziwne. I niech nikt zaraz niepisze bzdur że US go za chwile wykończy. Jeśli prowadzisz wszystko legalnie i zgodnie z przepisami - nie masz się czego obawiać.
Ostatnio edytowane przez marekb ; 05-02-2010 o 00:17 Powód: Automerged Doublepost
Trochę pomieszałem. Pisałem o książce PR a myślałem o ryczałcie, ale chodziło mi o to, że z ryczałtem nie odliczy się vatu, a jak się sporo inwestuje to niestety chyba to wyjdzie taniej po podsumowaniu.
Generalnie mam taką sytuację, że pracuje na etacie w firmie, i chcę otworzyć własną działalność dodatkowo. Choć kwestia ulg w ryczałcie jest interesująca, to przy planowanych większych inwestycjach niestety ale bardziej opłaca się książka PR, ponieważ daje możliwość zwrotu VAT
pkt 8 regulaminu
Oj, kolega baaardzo miesza i na dodatek wyraża swoje wątpliwści podatkowe w formie twierdzenia
Musisz albo się nieco doszkolić w kwestii podatków albo uważniej czytać to co inni piszą, np. marekb.
Więc jeszcze raz:
Vat nie ma nic wspólnego z formą rozliczania się z fiskusem. Ktoś tu zresztą napisał, że vat jest jedynie potrzebny jeśli będziesz miał zlecenia dla firm. Bo - jeśli jesteś w VAT cie to możesz sobie vat odliczyć z zakupów ale i do swojej usługi też ten vat musisz doliczyć bo potem go odprowadzasz do US. I przypominam jeszcze raz, że można wybrać VAT na ryczałcie i na KPiR.
Może chodziło Ci o korzyściach wynikających z kosztami, które odlicza się od przychodów będąc w KPiR cze go nie można na ryczałcie? Ale nie mylmy tego z VATem.
Aha, jakie są te interesujące ulgi w ryczałcie , czego nie ma w innych formach opodatkowania?
Ostatnio edytowane przez magart ; 05-02-2010 o 12:08
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
No wiec wlasnie krecisz odi ;]. Dochodowy i tak placisz , a vat to vat , kolejna rzecz podnoszaca koszt uslugi.
no comment...
No trochę namieszałem, bo nie znam się na tym, niestety
Ale czarno na białym jest tu:
KPIRvsRyczałt
pkt 8 regulaminu
Koledzy.
Słyszałem ostatnio , że na swojej stronie firmy trza podać w kontaktach nr. NIP i adres prowadzenia firmy , ponoć sprawdzają czy działalność jest czy NIMA .
A kogo to może interesować ? Przecież to jest forma reklamy, a nie jakiś urzędowy dokument.
Na wizytówkach Nip-u tez nie mam i co ktos będzie sprawdzał czy jest działalność wg danych z wizytówki.
Obowiązku używania pięczątki z danymi nawet na fakturach vat nie ma.
Przestańcie siać zamieszanie, bo rzeczywiście osoby to czytające bedą miały mętlik i strach w oczach przed założeniem działalności.
Ja tylko słyszałem , firmę mam i nie jest to takie trudne aby ją założyć . Dla chcącego nie ma nic trudnego. W każdej plotce część prawdy jest. Co do Fak. to w nagłówku firmy musi być NIP firmy a wtedy na pieczątce nie.
Ostatnio edytowane przez maxon52 ; 05-02-2010 o 16:08