Pokaż wyniki od 1 do 10 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

U mnie było tak:

- na pierwszą działalność zniżka w ZUSie, przez dwa lata 300zł zamiast 800zł (miesięcznie)
    - zarejestrowałem się jako płatnik VAT
    - zarejestrowałem firmę, w GUSie, Urzędzie Miasta i chyba starostwie
    - przy wpisie do ewidencji zaznaczyć opcję "Działalność fotograficzna"
    - no i potem z każdego zarobionego tysiąca oddawać 220zł Państwu

Nie wiem, czy czegoś nie kręcę, nie jestem za dobry w podatkach ani księgowości i korzystam z pomocy kolegi... Ale ogólnie wszystko jest na pełnym legalu, księguję zaliczki, dopłaty i inne sruty. I nie jest aż tak źle. Choć znam takich, co już trzeci sezon robią bez działalności - ale jak im się dobiorą do tyłka, to współczuję, bo kary są zajebiaszczo wysokie i obliczane z chorych wzorów... innymi słowy polecam legalizację i spokój ducha

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    U mnie było tak:

- na pierwszą działalność zniżka w ZUSie, przez dwa lata 300zł zamiast 800zł (miesięcznie)
    - zarejestrowałem się jako płatnik VAT
    - zarejestrowałem firmę, w GUSie, Urzędzie Miasta i chyba starostwie
    - przy wpisie do ewidencji zaznaczyć opcję "Działalność fotograficzna"
    - no i potem z każdego zarobionego tysiąca oddawać 220zł Państwu

Nie wiem, czy czegoś nie kręcę, nie jestem za dobry w podatkach ani księgowości i korzystam z pomocy kolegi... Ale ogólnie wszystko jest na pełnym legalu, księguję zaliczki, dopłaty i inne sruty. I nie jest aż tak źle. Choć znam takich, co już trzeci sezon robią bez działalności - ale jak im się dobiorą do tyłka, to współczuję, bo kary są zajebiaszczo wysokie i obliczane z chorych wzorów... innymi słowy polecam legalizację i spokój ducha
    a może karta podatkowa ? płacisz miesięcznie stałą kwotę, niezależnie od tego ile zarobisz, jeśli masz mieć spore dochody, to być może karta podatkowa będzie OK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a może karta podatkowa ? płacisz miesięcznie stałą kwotę, niezależnie od tego ile zarobisz, jeśli masz mieć spore dochody, to być może karta podatkowa będzie OK.
    Nie jestem specem , ale czy aby droga w płatnika VAT nie jest drogą w jedną stronę?

Uprawnienia umieszczania postów