Strona 26 z 65 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    moja dziewczyna robi czasami w takiej firmie-na jedno nie narzeka-na brak ofert...więc można dużo i tanio,albo drogo i rzadko
    Ten biznes ma to do siebie, ze ilość ma swoje granice nawet jakbyś robił fotki w każdy weekend i plenery w dzień powszedni.
    Sztuka to dużo i drogo
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nie wiem czy już znacie (w sumie nie na temat początków fot. ślubnych, a fotografii generalnie):

http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=972
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    po 1 - sprzet mozna kupic z dotacji na rozpoczecie dzialalnosci
    po 2 - rachunki trzeba placic, czy sie zdjecia robi czy nie
    po 4 - robiac po 2 sluby miesiecznie od maja do konca pazdziernika po stawce 1500zl otrzymuje kase ktorej niektorzy ludzie nie zarabiaja w normalnej pracy na umowe
    po 5 - jesli po roku biznes nie wypalil, sprzedajemy sprzet i mamy kilkanascie tys na zycie zanim nie znajdziemy innej pracy

kiedy konczy sie okres 'ochronny' dzialalnosc mozna podwiesic, a zdjecia robic dalej, bo klienci beda ... a jesli ich nie ma, to znaczy ze z naszymi zdjeciami cos jest nie tak
    Ano właśnie... 2x1500 (zakładałeś chyba cenę brutto?) = 3000 - 600 (podatki) = 2400 x 6miesięcy (sezon)= 1440 / 12miesięcy (cały rok) = 1200zł
    Już dla uproszczenia nie wliczałem kosztu w postaci ZUSu, który w przybliżeniu odlicza się z podatków. Nie uwzględniałem też podatku VAT, zakładając, że ślubniaki robimy na działalności bez tego podatku.
    Cóż, kokosy to nie są... Łatwo sobie oszacować ile mamy jeszcze kosztów i ile tak naprawdę zostaje. Za takie ilości ślubów i stawki niestety nie można się utrzymać. Dlatego trzeba koniecznie robić jeszcze coś dodatkowego. Niestety. Oczywiście szacunek zarobków tyczy się powyższego hipotetycznego przykładu
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jesli ktos chce sie utrzymac ze slubow robiac 2 w miesiacu i to za 1500 zl brutto to powinien popukac sie w glowe

btw 600 zl podatke ? karta podatkowa 20-80 zl , zalezy od miejscowosci , o vat-cie nie ma co mowic bo to bzdura w tym wypadku...

dla mnie sensowne wyliczenie : 20 slubow w roku , 2k zl na reke ( czyli ~2.2k z odbitami itp *******ki ) , daje kwote 40k - podatk/zus promocyjny - zostaje 35.2k co daje nam miesiecznie 2933 zl - telefon/net/utrzymanie sie ( dochodza drobne sumy za albumy/fotoksiazki itp )

a slubow w sezonie mozna wiecej zrobic , cene po rok podniesc i tak sie rozkreci
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    chętnie spróbuje swoich sił na ślubach.
    Jak ktoś byłby chętny z przyjemnością spróbuję jako główny czy drugi fotograf, oczywiście wszystko za darmo. Jako drugi fotograf, wykonane zdjęcia mógłbym oddać głównemu, żeby wykorzystał o ile tylko będzie chciał.
    pozdrawiam
    myślę, że takie info to raczej na forum bombowych FOREMEK a nie tutaj. Ale mogę się mylić. Nie chcę tu uprawiac reklamy, ale po naszych warsztatach każdy uczestnik będzie mógł- oczywiście za friko- iść na ślub (lub dwa- szczegóły już poza forum) ze mną lub Marcinem jako "drugi" i wykorzystać swoje zdjęcia do portfolio
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    jesli ktos chce sie utrzymac ze slubow robiac 2 w miesiacu i to za 1500 zl brutto to powinien popukac sie w glowe

btw 600 zl podatke ? karta podatkowa 20-80 zl , zalezy od miejscowosci , o vat-cie nie ma co mowic bo to bzdura w tym wypadku...

dla mnie sensowne wyliczenie : 20 slubow w roku , 2k zl na reke ( czyli ~2.2k z odbitami itp *******ki ) , daje kwote 40k - podatk/zus promocyjny - zostaje 35.2k co daje nam miesiecznie 2933 zl - telefon/net/utrzymanie sie ( dochodza drobne sumy za albumy/fotoksiazki itp )

a slubow w sezonie mozna wiecej zrobic , cene po rok podniesc i tak sie rozkreci
    a amortyzacja sprzętu, a koszty reklamy, paliwo i amortyzacja samochodu..??
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 04-02-2010 o 01:14 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Ano właśnie... 2x1500 (zakładałeś chyba cenę brutto?) = 3000 - 600 (podatki)
    600zl podatki .. a od kiedy? kto Ci kaze placic pelne stawki? mozesz sie rozliczac na karte podatkowa .. koszt zaden

pokazuje jedynie to, ze nawet robiac tylko dwa sluby w miesiacu po cenie 1500zl da sie z tego wyzyc... bo ludzie nie za takie pensje w naszym kraju zyja

uzytkownik pooh to prowokator bo galerii zapewne sie nie doczekamy.. tak wiec chyba i jego posty wyleca co by jego/jej konkurencja rosla w sile bez robienia zadymy na forum, jaka to fotografia slubna jest malo oplacalna

Marku, jak ktos zaklada dzialalnosc to sprzet kupuje z dotacji (18500zl), wiec jaka amortyzacja? czego? pieniedzy unijnych? uzywajac go nic nie tracisz a po roku jak nie wyjdzie masz jakies 14-15tys w sprzecie do opchniecia! samochod? no jak nie stac to jezdzi sie pociagiem

ja za 2 tygodnie skladam wniosek o dotacje - jesli nie sprobuje to nie bede wiedzial czy warto sie starac brnac w branze slubna.. sporo jest do zaryzykowania (brak mozliwosci podjecia pracy przez rok) ... ale jeszcze wiecej do zyskania

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    jaka to fotografia slubna jest malo oplacalna

Marku, sprzet jest kupiony z dotacji, jest tez na gwarancji - wiec jaka amortyzacja? uzywajac go nic nie tracisz a po roku jak nie wyjdzie masz jakies 14-15tys w sprzecie do opchniecia! samochod? no jak nie stac to jezdzi sie pociagiem
    no jesli sie źle podejdzie do tematu to można sie obudzić z ręką w nocniku.

co do amortyzacji, miałem na myśli nie tych co dziś robią zdjęcia, jutro sprzedają ziemniaki na targu, z pomocą kasy co im z 5D dotacyjnego została

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to prawda - biznes jak kazdy inny.. a ze czlowiek przewaznie uczy sie na dopiero na swoich bledach, a nie innych, wiec budzenie sie z reka w nocniku to tzw. Pan Pikus ... gorzej jak sie bedzie umazanym po lokiec w g***

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta

a amortyzacja sprzętu, a koszty reklamy, paliwo i amortyzacja samochodu..??
    sprzet , tak owszem maly problem , rozwiazuje go po czesci wspomniania dotacja ;] , z pupu latwo dostac

reklama ? www i na wlasna reke mozna ja rozreklamowac

kwestia samochodu to co innego , mozna bez , jakos w zeszlym roku sobie poradzilem , wiec sprawdzone ;] , no nie ukrywam ze organizacyjnie jest troche trudniej ale brak wlasnego samochodu ma czasem zalety

majac co miesiac 2900 zl mozna wyzyc i ciagnac to dalej , zreszta ostatecznie i tak rynek/klienci zweryfikuja czy te zalozenia sa jakos miarodajne ;]
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

uzywajac go nic nie tracisz a po roku jak nie wyjdzie masz jakies 14-15tys w sprzecie do opchniecia! samochod?
    Zapomniałeś o odliczeniu ZUS, czyli 4 kafle w plecy.
    Bez samochodu spokojnie można, często nawet i lepiej (z PM w autku i klap, klap).

Wcześniejsze wyliczenia też nie mają ZUSu, chyba że ktoś siedzi na ciepłym etatku i "dorabia" ślubami (ale jakieś to nieprofesjonalne mi się wydaje).
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Strona 26 z 65 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów