Strona 19 z 65 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Z takimi fotoziutkami to jak z discopolo. Jeden chlam a i tak sa tysiace ktorym sie podoba. Niestety jest w tym kraju mnustwo ludzi ktorzy nie maja zielonego pojecia o estetyce a szczytem w zdjeciach jest zrobienie fotki czarnobialej z kolorowym bukiecikiem. Ja bym tam psychicznie w tych klimatach nie wytrzymal.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hazy Zobacz posta
    W dalszym ciągu, wielu klientów interesuje tylko to aby zdjęcia były w miarę ostre, przede wszystkim "ładne i kolorowe" (często przesycone do bólu ), no i żeby była na nich widoczna cała rodzina, a przede wszystkim "ciocia Zosia i wujek Stefan". Jeśli do tego są jakieś collage, montaże i inne duperszwance to dla wielu jest wtedy super profesjonalnie . Tacy klienci też są na rynku. Życie...

Pzdr - hazy
    Jest nawet i tak gdzie klientów interesuje nie tylko to aby było kolorowo i ostro ale nawet tak jak to było kiedyś po staremu zdjęcia tak bardzo pozowane że aż laik by to zauważył z rodzinką itp a jak chcesz wprowadzić coś swojego gdzie wyglądało by to naturalnie i ciekawie to kręcą nosem. No ale cóż ludzie to ludzie a o gustach się nie mowi ale czasem jak się widzi jak ktoś coś ewidentnie spapra to aż boli...

Ostatnio miałem przypadek gdzie kamerzysta się do mnie zgłosił z pytaniem czy bym mu kilku zdjęć z kościoła nie podesłał bo zapomniał kamery włczyć jak młodzi do kościoła wchozili

Domyślnie

Witam!
    Po niezwykle wciągającej lekturze, wiem już jak zdobyć świat za pomocą stock'ów :P Problem w tym, że nie bardzo się w tym widzę XD.

Mam za to kilka pytań do osób, które mają lub miały styczność z fotografią ślubną (nie będę ukrywał - właśnie próbuję rozpocząć działania w tym zakresie, głównie dlatego, że pokończyli mi się znajomi, których śluby mógłbym fotografować - wszyscy już szczęścliwie zaobrączkowani :P)

Jak wiadomo potrzebne są fundusze i rozgłos/reklama.
    1. Jak wygląda sprawa z rozliczaniem się z US? W sumie, jeśli jako osoba prywatna sprzedaję usługę drugiej osobie prywatniej na podstawie podpisanej umowy, to US nie koniecznie musi o tym wiedzieć, nie? Tzn. płaciliście/płacicie podatki od samego początku, czy na starcie trochę "zaniedbywaliście" ten obowiązek? I czy jeśli zaniedbywaliście go, to były z tego powodu jakieś problemy? Ktoś się czepiał?
    2. Jak wygląda sprawa z reklamą? Stronka w sieci wystarczy, czy udeżać też na gazety lub płatne serwisy ogłoszeniowe? Po jakim czasie mieliście jakieś zainteresowanie ofertą od rozpoczęcia działalości / uruchomienia strony?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Ps. Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami bardzo chętnie pokoresponduję - PW/GG, lub np. Piwo w Rzeszowie - stawiam (niedawo się wprowadziłem, więc nie znam jeszcze miasta za bardzo)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Na początku swojej "kariery" foto ślubnego możesz zacząć od umowy o dzieło, ale jeśli zaczniesz się reklamować w mediach, to radzę mieć już zarejestrowaną działalność gospodarczą. Wystarczy jeden "życzliwy" donos do US, aby zrobiło Ci się gorąco... Nie warto ryzykować!

Domyślnie

Dzięki za ostrzeżenie Kliniak! W takim razie poważnie to rozważę.
    A jak jest z tymi zleceniami? W sumie z rocznika statystycznego województwa wyczytałem, że w roku 2008 zostało zawartych ok. 20 tys małżeństw na podkarpaciu (bo tu w tej chwili mieszkam). Mozna powiedzieć zatem, że jest jakiś "kawałek tortu", którym bardziej doświadczeni koledzy mogliby się podzielić (przynajmniej jakieś okruszki :P).
    Wracając do sedna - ile można czekać na zainteresowanie ofertą?? Macie jakieś doświadczenia?

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

witam
    czy ktoś mógłby/chciałby podzielić się wzorem umowy o dzieło z której korzysta??
    słyszałem ze istnieje możliwość płatności podatku od 50 % wysokości wynagrodzenia ...

Znalazłem taki wzór umowy:

http://fotografiaslubna.warszawa.pl/...php?storyid=14

Czy jest on prawidłowy ??
    Ewentualnie co należy dopisać ??
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sirgerwazy ; 26-01-2010 o 22:48
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie chcę straszyć ale coś się w przepisach zmieniło ostatnio - radził bym zasięgnięcie języka w us przed pakowaniem się w umowę o dzieło między dwoma osobami fizycznymi.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Nie chcę straszyć ale coś się w przepisach zmieniło ostatnio - radził bym zasięgnięcie języka w us przed pakowaniem się w umowę o dzieło między dwoma osobami fizycznymi.
    czy ktoś wie coś więcej na ten temat ??
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frodymator Zobacz posta
    Wracając do sedna - ile można czekać na zainteresowanie ofertą?? Macie jakieś doświadczenia?
    a można i 2 lata, znam takiego co ma stonę od 2 lat i od dwóch lat zrobił 3 sluby.. Wiele jest czynników które wpływają na "szybkość" wejścia w branżę

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a wynika to z:

- kiepskich zdjec
    - wysokiej ceny
    - braku reklamy

.. ? bo jak dla mnie zrobienie strony to troche za malo - trzeba sie jeszcze rozreklamowac

Strona 19 z 65 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów