Ale jakich "niecnych" - akurat w tym przypadku płacisz podatki a i przedmiot umowy jak najbardziej podpada pod pojęcie "dzieło" więc jeśli się nie przegina to raczej nikt się nie doczepi - o ile pamiętam z definicji działalności gospodarczej ta powinna być prowadzona w sposób "ciągły i zorganizowany" - ale jak to u nas bywa panuje dowolność więc wiadomo że urzędnik ma pole do popisu ale jak to początek to nie powinno problemu być
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Jakie parametry w kościele...
Posiadam EOSa 350D + tamron 28- 105mm 4.5- 5.6f, kitowy 18- 55mm 3.5- 5.6f, oraz stałą 50tkę 1.8f.
Jakie parametry czyli jakie ISO jaki czas i przysłona, generalnie chodzi mi o to żeby fotografie nie były zbyt zaszumione...
leć do kościoła z kolegą i sprawdź!
moim zdaniem z takim arsenałem to bez lampy sie nie obejdzie!
(strzelalem na weselu 350d+ 50 1.8 +tami 28-75 2.8 i szerrroooooką sigmą 4.0-5.6)
i bez lampy byłoby kiepsko)
używaj 1600-tylko naświetlaj prawidłowo-a jesli sie boisz szumu to jakis soft do odszumiania rawów i tyle.
ja polecam kita zablokować na 18mm i stałke w kieszeni- a tamiego bym sobie w kościele odpuścił.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jak nie ma lampy zewnetrznej, to uzywaj tej wbudowanej na -3EV(AF lepiej złapie)
Ostatnio edytowane przez majku ; 09-10-2008 o 13:30 Powód: Automerged Doublepost
przede wszystkim z takim sprzetem nie wybieralbym sie do kosciola. Jako tako pasuje tylko ta 50. Ale i z nia nie ma mowy o niskim ISO.
Zbyt wiele czynnikow wplywa na ekspozycje zeby mozna bylo powiedziec ustaw aparat tak, tak i tak. Jedynie praktyka da ci odpowiedz na takie pytanie. Wez sprzet i idz robic zdjecia a bedziesz wiedzial jak zestaw zachowuje sie w zastanych warunkach.
a ten soft to RAW THERAPY!
darmo, wolny strasznie ale ciekawy!
Zapewne tak, ale to już szczegóły.
Jak tak tylko ogólne założenia napisałem, żeby nie pojechał w trybie AV (bo gdzies przeczyta) na ISO 100 (bo małe szumy) przy f/11 (bo dobra ostrość) ;-)
może wystarczyłoby tyle:
ISo - z gatunku wyższych,
czas - tak by nie poruszyc,
przysłona - raczej duży otwór.