Cytat Zamieszczone przez architect
Może niektórym się nie spodoba że kolejny raz ten sam tematale lepiej pytać niż później żałować. Więc proszę o porady. Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Temat dotyczy fotografii ślubnej - kumpel się żeni,a że nie zamawiał żadnego fotografa to pomyślałem że zrobie mu prezent w postaci albumu ze zdjęciami. Przy okazji jakieś nowe doswiadczenie załapie.
Ślub odbędzie się w tym kościele: http://www.otwock.com.pl/parafie/wincenty/index.htm
w najbliższą sobotę tj. 24.02.06.
Kościół dla mnie obcy ale widać że duży, wysoki i raczej słabo doświetlony.
Sprzęt do wykożystania wraz z D30 to KIT Canona 18-55, Sigma 28-90 3,5-4,5 Lampka 420EX oraz chyba sie nie przyda EF 100-300 USM.

I pytanka:
1 - czy nastawić się na jakiś obiektyw i pstrykać do końca, którym? Czy zmieniać podczas ceremonii ?
2- Na jakich ustawieniach aparatu - myślałem o Manual i czas 1/60 f 7,1-10 ?
3- iso 400 czy 800 ? Przy 800 będą już szymy , stawiać od razu na Neat Image czy cykać na iso 400 ?
4- Co z lampą ? Mam własnej roboty soft box przysłonięty kalką techniczną i pocket bouncer (sztuczny sufit) też własnego autorstwa czy może lepiej lampę na 45* i kartonik na górze ? Zakładam że sam palnik odpada.
5- Jak ustawić siłe błysku lampy i EV prześwietlać czy liczyć na EX-a ?
6- Jaki ustawić pomiar światła ? Skupiony czy centralnie wyważony ?
7- Tryb AF - one shot czy Al servo ?
8- Czy na zewnątrz równierz 1/60 czy może Av i doświetlać lampą, a może zrezygnować z lampy na zewnątrz? Czy coś innego ?

Pytania mogą sie wydać co niektórym śmieszne ale odpowiadajac na nie i dokładając Swoje sugestie bardzo Byście mi pomogli.
ja widze to tak:
iso 400
1/50
f5.6 max. to może coś będzie widać poza młodymi..
kit dobrze ostrzy przy szerokim, im dalej tym.. (mój tak właśnie ma)
ustaw iso 800 i coś ok.1/30 s to może jakieś ujęcia pstrykniesz bez lampy...;-)
wizyta w kościele nawet kilka minut przed ślubem i włączenie oświetlenia przez kościelnego mnie już wystarczy do "opymalizacji" ustawień...
no i kombinuj..
dobrze będzie, kiedyś musi być ten pierwszy raz!