Masz rację kolego wszystko zależy od tego jaki rodzaj opodatkowania sobie wybrałeś. Co do ZUS-u to w moim przypadku jeden opłacam na etacie. Przy DG opłacam samą zdrowotną oraz podatek od dochodu. Ale z tego co się orientowałem osoby nie mające innego źródła dochodu (umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy) to przy zawieszonej działalności muszą odprowadzać składkę zdrowotną. Te wiadomości są również do zweryfikowania przez osoby znające temat bo niestety nie mam 100% potwierdzenia. Nie wiem również jak ma się sytuacja do osób będących na vacie.
a to z googla:
"W okresie zawieszenia przedsiębiorca nie może wykonywać działalności gospodarczej i osiągać z niej bieżących przychodów. Ma jednak prawo do:

- wykonywania wszelkich czynności niezbędnych do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów,
- przyjmowania należności powstałych przed datą zawieszenia,
- zbywania własnych środków trwałych i wyposażenia, poza zbyciem wartości niematerialnych i prawnych,
- uczestniczenia w postępowaniach sądowych, podatkowych i administracyjnych związanych z działalnością gospodarczą wykonywaną przed zawieszeniem,
- osiągania przychodów finansowych, także z działalności prowadzonej przed zawieszeniem".

Więc podpisywanie umów powinno się traktować jako zabezpieczenie źródła przychodów.