Strona 56 z 65 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

17-55 obskoczysz calosc, 70-200 sobie odpusc - to ciemnica na takie uroczystkoci. Dzialaj albo na AV bez lampy z wysokim iso 1600 albo na manualu i lampie z iso 800-1600 w zaleznosci od warunkow zastanych. Olej stres, rob zdjecia
    Aha jako, ze to Twoj pierwszy slub to olej sobie zmienianie obiektywow.
    Lampe dla Twojego bezpieczenstwa ustaw w sufit z karteczka, pozniej jak sie troszke uspokoisz to bedziesz kombinowal z odbijaniem od scian za soba badz z boku bez karteczki Nie martw sie o szum!!!

Aha najwazniejszy sekret - nie skupiaj sie na ustawianiu apartatu tylko na emocjach. Nikt nie bedzie z lupa ogladal czy zdjecie jest ostre jak zyleta, czy jest wysokie iso itp. Ma byc klikat tego dnia! Ma byc radosc, wruszenie itp a nie techniczny kadr. Ja kto mowie "lepszy usmiechniety wujek niz dobrze naswietlona smutna ciotka" hahaha
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 09-03-2012 o 14:52
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Byłem na ślubie cywilnym który trwał ok 7 minut, więc....

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    "lepszy usmiechniety wujek niz dobrze naswietlona smutna ciotka"
    Dobre, będę o tym pamiętał...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Domyślnie

Przede wszystkim, nie kombinuj i nie rób z siebie profesjonalisty, czy o zgrozo artysty. Zrób im porządne, bez wodotrysków zdjęcia, po prostu dobry reportaż z uroczystości. Prawdziwy i w kolorach (no 2 sztuki mogą być Cz-b).

http://www.optyczne.pl/88.7-Test_apa...azu_w_RAW.html - tutaj piszą, że zacytuję: "Wywołane RAW-y wyglądają lepiej niż JPEG-i ale szum pojawia się na zdjęciach już przy ISO 400" bo taki to aparat. Ustaw sobie czułość na 400 i otwieraj lampę wbudowaną w aparat. Jest na tyle słaba, a przy tej czułości na dodatek błysk będzie na tyle ograniczony, że nawet jak gdzieś wyjdzie przepalenie, to bez kłopotu usuniesz je przy wywoływaniu RAW-a.

Uważaj, stań od strony okna, bo najczęściej sale w USC mają okna po jednej stronie i musisz to uwzględnić, żeby na zdjęciach te okna się nie pojawiały, bo takich klatek nie uratujesz (za duży kontrast).

Oczywiście 17-55 wystarczy, ale jak go nie przymkniesz, to w tempie ceremonii w USC, będziesz miał co drugie zdjęcie nieostre, aparat będzie ostrzył na przypadkowych elementach, a przy przysłonie 2.8 głębia ostrości jest żadna. Stąd właśnie wbudowana lampa, jeśli już strasznie boisz się przepałów, zrób z kalki technicznej taki jednorazowy rozpraszacz. Kawałek kalki zawijasz wokół lampy i mocujesz kalkę gumką (do włosów może być) na lampie. Robi ci się taki wałek, o średnicy 6-8 centymetrów. Do wbudowanej lampy, na takie okazje, taki dyfuzor wystarczy.

Pamiętaj, że oni te zdjęcia będą oglądali na telewizorze, z kompaktu, albo dadzą do wywołania w MediaMarkt w formacie 10x15, gdzie i tak całą twoją robotę mogą spieprzyć.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Janusz_K - w pierwszym poście napisałem, że mam 580-tke...
    Jeśli chodzi o ostrość, to zawsze robię to świadomie używając jedynie centralnego punktu AF i przekadrowując.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

ALe kolega ma normalną lame więc o co ma korzystać z wbudowanej?
    Ja robiłem w kościele bez lampy 17-55 (kościól w miarę jasny) iso 800 do max 1600 w ciemnych miejscach i w LR poprawiłem szumy, wyszło naprawdę dobrze. Poza tym jak zrobisz odbitki, to i tak szum zniknie.

Co do lampy, to tak jak ktoś tu napisał, tryb M czas ja używałem na imprezie w lokalu 1/60 do 1/125 (aby przy dynamicznych scenach nie mieć smug) i lampa skierowana na sufit (oczywiści jak biały) lekko odchylona do tył. ISO jak potrzeba to śmiało kręć. Z przysłoną nie przesadzaj, ja miałem 3.5 do 5.6 (ten sam obiektyw) a jak brakowało światła to ISO. Lepiej mieć trochę szumu, który i tak wygładzisz w LR niż zamazane zdjęcie.

Zrób testowe zdjęcie i polegaj na histogramie, aby przepału nie było, reszte wyciągniesz w LR

POWODZENIA!
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

napisałem, żeby skorzystał z wbudowanej, bo ta wbudowana tylko doświetli, a nie oświetli scenę. Przy silnych lampach łatwiej na zdjęciu złapać przepalenia. Poza tym, może drobiazg, ale wbudowana lampa znajduje się tuż nad obiektywem, a ta na sankach wyżej. Na czarno-białych filmach specjalnie lampę odsuwało się od obiektywu, bo powstałe w ten sposób cienie uplastyczniały zdjęcie, była to taka namiastka kontrastu lokalnego w technologii tradycyjnej. W cyfrze, kiedy się pojawia kolor, te cienie powinny być jak najmniejsze, a więc lampa wbudowana, która jest bliżej obiektywu da zdjęcia z mniejszymi cieniami, moim zdaniem ładniejsze.

No i to, że jest zdecydowanie słabsza, to jej zaleta. Jedynie doświetli zdjęcie, a więc kontrasty pomiędzy przodem, a tyłem będą mniejsze, możliwe do dalszego zmniejszenia jeszcze w czasie wywołania (odzyskiwanie szczegółów w przepaleniach, ale i w cieniach).

Poza tym, jeśli to będzie reportaż, to ważny jest moment uchwycenia interesującej chwili, a sprawy techniczne są już mniej istotne. Właśnie dlatego, lżejszy i poręczniejszy aparat (właśnie zoom i bez lampy) w reporterce tego typu sprawdzi się lepiej u amatora.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

chcesz powiedzieć że te wszystkie wynalazki typu bracket to specjalnie teraz robią żeby uzyskiwać jak największe cienie? hm ciekawa teoria
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    napisałem, żeby skorzystał z wbudowanej, bo ta wbudowana tylko doświetli, a nie oświetli scenę. Przy silnych lampach łatwiej na zdjęciu złapać przepalenia. Poza tym, może drobiazg, ale wbudowana lampa znajduje się tuż nad obiektywem, a ta na sankach wyżej. Na czarno-białych filmach specjalnie lampę odsuwało się od obiektywu, bo powstałe w ten sposób cienie uplastyczniały zdjęcie, była to taka namiastka kontrastu lokalnego w technologii tradycyjnej.
    Masz całkowicie błędne pojęcie na ten temat...
    Lampę się odsuwa m.in. po to, żeby uniknąć efektu czerwonych oczu. Dodatkowo "lampa na wprost" to prosty sposób na ostre cienie i płaskie zdjęcia.
    Druga rzecz - to, że lampa jest większa nie jest wcale wadą (wręcz przeciwnie).
    Nie wspomnę już o tym, że moc lampy da się regulować...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Byłem na ślubie cywilnym który trwał ok 7 minut, więc....
    Rozmyślili się ... :wink:

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ALe kolega ma normalną lame więc o co ma korzystać z wbudowanej?
    ..........
    No właśnie. Temat wbudowanej lampy z użyciem C 17-55 2,8 raczej nie wchodzi w grę - zapomnieliście chyba, że na krótkim końcu daje ona małe "zacienienie" u dołu kadru przy tym szkle.
    Ponadto bezsensem jest korzystanie z tej wbudowanej mając osobną pod ręką. Nie wspomnę już o tym, że sale w USC należą raczej do małych (kameralnych) a podczas samych uroczystości ślubnych zapalone są z reguły wszystkie lampy jakimi dysponuje dane pomieszczenie. Gorzej może być na korytarzu i wtedy 580 będzie jak znalazł. No i nie zapominajmy też, że ten obiektyw ma jasność 2,8.

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    17-55 obskoczysz calosc, 70-200 sobie odpusc - to ciemnica na takie uroczystkoci...........
    USC obskoczysz i to na duużym luuziku. Z tym 70-200 nie zawracaj sobie głowy - nie będziesz przecież robić fotek kurzysz łapek u cioci i mam :wink: Jako "oficjalnemu" fotografowi pary młodej przysługuje Tobie prawo do bardziej swobodnego poruszania się po sali niż innym uczestnikom uroczystości - mam na myśli dodatkowy "nożny" zoom.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    ......Druga rzecz - to, że lampa jest większa nie jest wcale wadą (wręcz przeciwnie).
    ...
    Zgadza się. Niech Moc będzie z Tobą :cool:
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-03-2012 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 56 z 65 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów