Pokaż wyniki od 1 do 10 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Widok wątkowy

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Pytanie - czy warto brać dofinansowanie i zakładać działalność, jeśli nie do końca wiemy czy nam to wypali - też.. Przecież płacenie ZUSu zabija, więc dużo ciekawszym rozwiązaniem są Inkubatory, gdzie z tego co wiem - płacimy około 200PLN miesięcznie, mamy w tym księgową i nie musimy podpisywać umów o dzieło / zlecenie, więc nie odprowadzamy podatku za to.

Kolejną rzeczą jest to, że jeżeli działamy jako osoba zajmująca się artystyczną fotografią - tak to nazwać trzeba i jeśli odpowiednio sformułujemy to, co robimy to nie potrzebna będzie postać działalności gospodarczej, a jedynie umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich, z której odprowadzamy podatek z połowy określonej sumy, co daje nam niezły wynik w porównaniu do setek złotych odprowadzonych za ZUS. Nie wiem, jak to jest z działalnością podchodzącą pod zorganizowaną, ale ja w to nie wierzę - da się działać na umowach, jeśli się to odpowiednio zrobi.

Chyba, że mamy 90% miesięcy zapełnionych ślubami, tzn. po 4 zlecenia na miesiąc, to wtedy opłacanie ZUSu może konkurować z umowami. Nie wiem dokładnie, ale jest chyba możliwość płacenia połowy ZUSu, tzn. około 300zł? Więc wychodzi nam około 4000zł na rok, a jeżeli odprowadzamy sam podatek z umów, powiedzmy że pobierane przez nas pieniądze to średnio 2000zł, z czego 19% odprowadzamy z 1000zł co daje nam 190zł od zlecenia - jeśli jesteśmy dobrze rozreklamowani i przykładowo mamy tych zleceń 25, więc płacimy 4750 - więcej niż za ten niższy ZUS. Natomiast jeśli jest to ten stały (nie mam pojęcia jak to się dzieli - kiedy płaci się i ile), to wtedy ZUS nam się nie opłaca.

Oficjalnie to tak nie może działać, forma umowy na której się opieramy urzędowo musi się zgadzać z formą w jakiej oferujemy nasze usługi, wszakże można to ukierunkować i mieć prawo do działania pod chcianą przez nas postacią umów.
    Ostatnio edytowane przez amphotos ; 13-02-2010 o 12:32

Uprawnienia umieszczania postów