chyba pochyloną głową, ale ja się nie znam![]()
chyba pochyloną głową, ale ja się nie znam![]()
350D
co do tej równowagi w przechylonym kadrze to moim zdaniem chodzi o to, ze pomimo iż kadr jest ukośnie (względem syfitu) to pami młoda jest równolegle do boków kadru.
Jesli się myle to prosze o poprawienie mnie :-)
EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki
Napiszcie coś jak wyglada sprawa fotografi slubnej od strony prawno-organizacyjnej?
Trzeba założyć firmę i jak to wyglada?
Jesteście na ryczałcie, VAT, czy jeszcze czymś innym? Jak ogólnie wygląda sprawa kosztów dzialalności? (ZUS, US, pomijając koszty sprzetu)
U mnie było tak:
- na pierwszą działalność zniżka w ZUSie, przez dwa lata 300zł zamiast 800zł (miesięcznie)
- zarejestrowałem się jako płatnik VAT
- zarejestrowałem firmę, w GUSie, Urzędzie Miasta i chyba starostwie
- przy wpisie do ewidencji zaznaczyć opcję "Działalność fotograficzna"
- no i potem z każdego zarobionego tysiąca oddawać 220zł Państwu
Nie wiem, czy czegoś nie kręcę, nie jestem za dobry w podatkach ani księgowości i korzystam z pomocy kolegi... Ale ogólnie wszystko jest na pełnym legalu, księguję zaliczki, dopłaty i inne sruty. I nie jest aż tak źle. Choć znam takich, co już trzeci sezon robią bez działalności - ale jak im się dobiorą do tyłka, to współczuję, bo kary są zajebiaszczo wysokie i obliczane z chorych wzorów... innymi słowy polecam legalizację i spokój ducha![]()
Rozliczam się na zasadach ogólnych... sezonowość pracy póki co nie skłania mnie ku karcie podatkowej![]()
W ogóle to pierwsze zlecenia lub wykonywane sporadycznie najlepiej robić na "umowę o dzieło" a nie na działalność.. działalność jest opłacalna jak już mamy co wrzucić w koszty i najlepiej pracujemy na etacie żeby zuz mieć zapłacony (mówię o początkach kariery a nie o tych którzy tylko z tego żyją i mają się dobrze) tu umowa o dzieło będzie dobrym rozwiązaniem..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Przepraszam, że odkopuję ten stary temat, ale zastanawia mnie kilka kwestii...
Robiąc na "umowę o dzieło" po prostu w PITcie wpisuję wysokość dochodu z tego tytułu i płacę od tego podatek?
I drugie pytanie... W którym momencie dla US zaczyna się "ciągłość"? W PITcie wpisuje się ilość zawartych umów?