Strona 59 z 60 PierwszyPierwszy ... 94957585960 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Odp: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Koleżanki i Koledzy ślubniacy. Z pewnością część z Was zawiesza DG na czas martwego sezonu. Rozumiem, że w czasie zawieszonej działalności nie wolno podpisywać nowych umów (o realizacji zleceń nie wspomnę)? Ktoś kiedyś podawał interpretację podpisania umowy jako zabezpieczenia źródła przychodów, jednak o ile pamiętam okazało się, że umowy pod zabezpieczenie nie podchodzą, są zwykłymi czynnościami wymagającymi aktywnej DG. Jak się zapatrujecie na tę sprawę? Zapytam dla pewności bo z moją interpretacją różnie bywa...
    5D, stałki, zoomy

Przecież jak podpisujesz umowę to po co Ci aktywna DG?? Najważniejsze jest mieć aktywną w dniu wykonania pierwszego zlecenia, rozliczasz się z młodymi odprowadzasz składki i po problemie.
    system EOS z eLizabeth

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

No nie wiem - nie jestem biegły w tych sprawach ale też słyszałem, że nie można zawierać umów w momencie zawieszenia działalności.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd, możliwe że jest tak jak piszecie. Ale niestety logika wskazuje na co innego. Umowę zawsze można zerwać i do transakcji nie dojdzie, i co dalej?? Za co odprowadzać składki skoro się nic nie zarobiło, wręcz przeciwnie. Najlepiej zasięgnąć informacji bezpośrednio w US. Jak znam życie to każdy zinterpretuje inaczej, ot polska cała
    system EOS z eLizabeth

Miasto
    mazowsze

Dzięki za odpowiedzi, choć w sumie nadal nie mam pewnej odpowiedzi. Powinienem zadać pytanie w wątku 'Sprzęt do ślubów cz. III', tam sporo się dzieje i ślubniacy częściej zaglądają niż do tego wątku chyba..

W sumie w razie hipotetycznej kontroli z US pokazujemy dokumentację, widzą, że działalność była zawieszona na kilka miesięcy a daty na umowach mówią, że w tym czasie zostały podpisane, chociaż zlecenie realizowane będzie w okresie aktywnej działalności. Ja obawiam się, że jest to przejaw działania, mimo, że nie fotografowania samego w sobie. Podpisywanie umów jest jedną z naszych czynności raczej...
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Lepiej spytaj na forumie prawniczym...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Miasto
    mazowsze

Szperałem już trochę na money.pl, choć pytania nie zadawałem. Według nich podpisanie umowy nie może odbywać się w czasie zawieszenia DG. No ale tutaj u źródła mam ludzi, którzy praktykują to być może co roku, więc to forum chyba jest odpowiednim miejscem
    5D, stałki, zoomy

Coś już napisał Awatar MrSpike
    Miasto
    Wwa

nie mozesz miec dzialanosci gospodarczej (nawet zawieszonej) i jednoczesnie podpisywac UD czy UZ. bedzie to traktowane jako proba oszustwa skarobwego (unikasz placenia wyzszego podatku dochodowego i VAT od uslugi). przerabialem temat i po zakupach sprzetu zdecydowalem sie na likwidacje dzialanosci i zasuwaniu na UD.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez MrSpike Zobacz posta
    nie mozesz miec dzialanosci gospodarczej (nawet zawieszonej) i jednoczesnie podpisywac UD czy UZ. bedzie to traktowane jako proba oszustwa skarobwego (unikasz placenia wyzszego podatku dochodowego i VAT od uslugi). przerabialem temat i po zakupach sprzetu zdecydowalem sie na likwidacje dzialanosci i zasuwaniu na UD.
    Chyba nie o taki typ umowy chodziło - ja zrozumiałem pytanie tak: czy w okresie w którym DG jest zawieszona (poza sezonem) można podpisywać umowy (nie: świadczyć usługi!) które będą realizowane już po "odwieszeniu" działalności. (w sezonie).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    mazowsze

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chyba nie o taki typ umowy chodziło - ja zrozumiałem pytanie tak: czy w okresie w którym DG jest zawieszona (poza sezonem) można podpisywać umowy (nie: świadczyć usługi!) które będą realizowane już po "odwieszeniu" działalności. (w sezonie).
    Precisely! O to chodziło w moim pytaniu.
    5D, stałki, zoomy

Strona 59 z 60 PierwszyPierwszy ... 94957585960 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów