Strona 59 z 65 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Kluczem do dobrego zdjęcia jest jego poprawne naświetlenie, a że w reportażu gdzie wszystko szybko się dzieje nie jest to proste dlatego fotografia ślubna nie jest dla wszystkich chociaż prawie wszystkim się wydaje że jest.
    święta racja ... większość prowadzonych dyskusji jest bezcelowych ... lanie wody nic poza tym ale .... no coż po to te forum powstało
    Canon FF

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Tak jak napisałem, mam na myśli b&w na siłę robione z koloru żeby w ogóle coś było. Kluczem do dobrego zdjęcia jest jego poprawne naświetlenie, a że w reportażu gdzie wszystko szybko się dzieje nie jest to proste dlatego fotografia ślubna nie jest dla wszystkich chociaż prawie wszystkim się wydaje że jest.
    Oj dokładnie, dokładnie tak.
    Jeden z cięższych rodzai reportaży.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Oj dokładnie, dokładnie tak.
    Jeden z cięższych rodzai reportaży.
    Ale z drugiej strony jak zrobisz kilka ślubów to potem jest już dużo łatwiej, wiesz co się wydarzy, masz zaplanowanych kilka must have kadrów i bez większego wysiłku zrobisz dobry reportaż a co dodasz od siebie i dołożysz trochę inwencji to będzie tylko na plus.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Ale z drugiej strony jak zrobisz kilka ślubów to potem jest już dużo łatwiej, wiesz co się wydarzy, masz zaplanowanych kilka must have kadrów i bez większego wysiłku zrobisz dobry reportaż a co dodasz od siebie i dołożysz trochę inwencji to będzie tylko na plus.
    Uwierz nigdy nie wiesz co się może wydarzyć. Nawet pewności że młodzi nałożą sobie obrączki bo przecież jedno może się rozmyślić prawda?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Uwierz nigdy nie wiesz co się może wydarzyć. Nawet pewności że młodzi nałożą sobie obrączki bo przecież jedno może się rozmyślić prawda?

Nawet jak część oficjalna przebiegnie bez zastrzeżeń, to na części artystycznej nieraz bywa inaczej ;-)
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Temat-marzenie na reportaz, przynajmniej bylby inny niz reszta, tylko czy ktos by chcial zaplacic za niego :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    No to pierwszy raz mam za sobą i drugiego nie planuję To jednak ciężki kawałek chleba jest. Małe pomieszczenie z mnóstwem ludzi daje średni komfort kadrowania, a już na łopatki położył mnie wystrój wnetrza - sciany i sufity w ciemnej, brazowej boazerii. Poprawny balans bieli będzie ciężko uratować nawet z RAW.
    No urzędy stanu bywają straszne.
    W tym sezonie miałem ślub na którym w USC salka była tak mała, że zmieściła by swobodnie 20-30 osób. Weszło 50... Z filmowcem mieliśmy jakieś 3m^2 powierzchni po której mogliśmy się poruszać Najgorsza była zmiana strony bo można tego było dokonać albo między urzędnikiem i młodymi albo za urzędnikiem jak wstał. Hardcore w czystej postaci

Co do moich ukochanych boazerii w stylu: "Gierek, tu byłem" to najgorzej jest z błyskiem bo wszystko co się odbije wraca żółte, że jak wyciągniesz suknię to boazeria wychodzi pomarańczowa Ja w takich warunkach na pewno bym nie błyskał. Jak dobrze pojeździsz suwaczkami to ładnie da się wszystko wyciągnąć.
    Zawsze też można wywołać RAW na 2razy. Na młodych i na tło i ładnie połączyć w PSie

Ok zabezpieczyć można się w umowie na każdą ewentualność ale jeśli nie lubią b&w i nie chcą takich zdjęć to co nie podpisałbyś z nimi umowy ? Jedyną słuszna radą jest poprawnie naświetlać zdjęcia i to wszystko. Wszystko jestem w stanie z rozumieć ale z umiarem, wkurza mnie nadmierne wykorzystywanie ratowaniem się B&W fotek, które są marne lub nadają się do śmietnika. Nie raz nie dwa widziałem reportaż gdzie było w diabły fotek b&w bo profesjonalny fotograf nie był w stanie nic ogarnąć i ewidentnie było widać, że ratuje się b&w, które w istocie wyglądało na kaszane ale coś trzeba było młodym oddać.
    Przykład z tego sezonu. Z góry na młodych pada światło z żarówek, na plecy światło dzienne, z kontry kolorowe światło z witraży, od frontu dziwne światło z ołtarza które jest o ok. 700-800K chłodniejsze + kamerun daje punktowo z LEDa na kamerze.
    Po prostu jarmark na całego, suknia wygląda tak jak by ślub odbywał się w dyskotece (jak jeden fragment doprowadzisz do białego to reszta jest niebieska, żółta, zielona i magentowa na przemian) Tu nawet wielokrotne wołanie RAWa nie pomoże. Zdjęcie jest oczywiście poprawnie naświetlone, i co z tego?
    Był fragment co słońce zaszło i udało mi się kameruna przebłagać żeby wyłączył tego paskudnego LEDa to wtedy ich obfotografowałem jak najwięcej się dało, ale mam kilka fajnych ujęć gdzie są wszystkie źródła światła. I co miałem nie dawać, albo dawać z takimi zafarbami? Są sytuacje których nie unikniesz. Są bardzo dobre kadry w których kolor po prostu nie gra albo przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 15-03-2012 o 12:28
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Najgorsze co widziałem to cała sala w białych błyszczących kaflach - jak w kiblu.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

najgorsze gdzie pracowałem to cała sala w takich płytkach elewacyjnych imitujących piaskowiec (razem z sufitem!). W dodatku kamerun oczywiście halogeny 4x1000W. Masakra!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Przekopałem wątek gdzieś w 2/3 i znalazłem wiele cennych wskazówek. Jednak muszę zadać pytanie, żeby być do końca pewnym.
    Jestem zatrudniony na etat w państwowej instytucji, planuję za jakiś miesiąc, dwa rozpocząć działalność w zakresie foto ślubnego/reklamowego. Zdecyduję się najprawdopodobniej na kartę podatkową. Stawka zdrowotna na ten rok to w moim przypadku około 254zł, z czego podobno od podatku odliczę na koniec roku 220zł/miesiąc. Koszt działalności wychodziłby niewielki w skali roku. Ale gdzie tu podatek dochodowy? W jaki sposób go opłacam? Z góry zaliczkuję czy dopiero po uzyskaniu dochodu?
    Czy oprócz comiesięcznej zdrowotnej płacę dodatkowo jakąś stałą stawkę podatku?
    5D, stałki, zoomy

Strona 59 z 65 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów