Strona 27 z 60 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Michał a jednak w kontakcie do siebie masz NIP i adres firmy . Proszę mnie źle nie zrozumieć nie należę do plotkujących , lepiej się jednak nie odzywać .Co będzie się okaże.
    Mam bo chce miec. Klient wchodzi widzie ze mam dzialalnosc a nie na lewo robie. Pozniej sie moze okazac ze klient chce zdjecia dla swojej firmy , potrzeby rachunek itp. wiec wie ze ja mu bede mogl wystawic.
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Mało kto na swoich stronach ma w ogóle adres, co mnie też dziwi. Ale co do tego mają służby skarbowe? Ale na pewno jeśli masz stoisko na targu lub punkt sprzedaży (czy też studio) to dane właściciela w tym nip musi być. Może więc i coś takiego jest w związku ze stroną www
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Mało kto na swoich stronach ma w ogóle adres, co mnie też dziwi. Ale co do tego mają służby skarbowe? Ale na pewno jeśli masz stoisko na targu lub punkt sprzedaży (czy też studio) to dane właściciela w tym nip musi być. Może więc i coś takiego jest w związku ze stroną www
    stoisko na placu targowym to punkt sprzedazy, www to raczej strona reklamowa. Wy raczej patrzcie by zdjęcia dobre robić a nie od d.. strony zaczynać

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

oj mieszacie panowie... nikt nie powiedział że stronę www trzeba mieć opisaną a do z... ja mam stronę www z portfolio a foty robię jako podwykonawca pewnej firmy na umowę zlecenie... wszystko na legalu a waszym tropem idąc to by mi już skarbowy siedział na progu. A też nikt nie powiedział że na stronie musze mieć napisane że pracuję jako podwykonawca... i jak ktoś tu wyżej mądrze zauważył patrzcie jakie foty robicie a nie siać zamętu
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Tak czytałem wczoraj o nalocie US (nie mylić z United States) w przypadku nie rejestrowania działalności, a wykonywaniu kilku zleceń rocznie na podstawie umowy o dzieło. Z ciekawości aż zapytałem się dzisiaj po wykładzie z prawa cywilnego o taką sytuację i w odpowiedzi usłyszałem "Po co zakładać działalność?! Sama mam podpisane 4 umowy o dzieło".
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiesz co , jakis czas temu od matki dostalem "papier" w ktorym jegomosc mial wyliczona stawke , odjete 80% z tytulu zatrudnienia ( chyba z urzedu skarbowego , ten papier byl do analiz potrzebny wiec nie pamietam ). Byl tam wymieniony art z ustawy na podstawie ktorego rabat jest wiec tam doczytaj bo na pewno jest.
    no comment...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

czemu 250 zl ? jak ryczalt bedziesz placil ? chyba na karcie bedac , ryczalt placisz bodaj 20% od przychodu ( - to co do odjecia )

lepiej nie mysl a sprawdz na sucho , bo pozniej czlowiek zaluje a przejsc z karty/ryczaltu latwo na rozl ogolne , w druga strona nie bo trzeba do nowego roku czekac
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    czemu 250 zl ? jak ryczalt bedziesz placil ? chyba na karcie bedac , ryczalt placisz bodaj 20% od przychodu ( - to co do odjecia )

lepiej nie mysl a sprawdz na sucho , bo pozniej czlowiek zaluje a przejsc z karty/ryczaltu latwo na rozl ogolne , w druga strona nie bo trzeba do nowego roku czekac

Tak tak, na karcie. znowu pomyliłem pojęcia
    Teraz zatem to już nie wiem co najlepiej, czemu nie karta podatkowa tylko ryczał?
    Jaki sens jest brania ryczałtu, a nie KPiR skoro i tak płaci się 20% podatku od przychodów a nie uwzględnia się kosztów?

Sorry że tak męczę, ale niestety jak widać moje pojęcie jest hmm.. "mniej niż zero"
    pkt 8 regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale to jakim cudem wyszlo ci na wawe uslugi foto 250 zl ?

1. Karta podatkowa.

Stawka w okolic 240-270 zl ( bez wytwarzania i handlu odbitkami ogolnie ).
    Od tego odjac czesc skladki zdrowotnej ( 7.75% podstawy max ) czyli okolo 200 zl.
    Zostaje nam do placenia kilkadziesiat zlotych. ZERO papierow itp tylko roczne rozliczenie.
    Brak odpisow.

2. Ryczalt ( ja placilem 20% , inni mowia ze 17% w watku wiec pewnosci nie mam ).
    Od przychodzu odejmuje sie skladke emerytalna , wyliczsz 20% podatku i znow odejmuje 7.75% podstawy czyli te cirka 200zl. Wiec przy dochodach rzedu 1200-1300 zl wychodzimy na 0. Ponad to , zaczynamy placic. Na ryczalcie pewne rzeczy mozna odliczac ale duperele wiec nie ma co liczyc specjalnie na to.

( w ustawie cos czytalem ze jest mozliwosc zwolnienie z placenia ryczaltu do kwoty miesiecznie przychodow rzedu 4k , nie chce mi sie grzebac w ustawie trzeba doczytac , bo tam byly ograniczenia kogo sie to tyczy )

3.Zasady ogolne. Bulisz caly czas. Nie wiem czy tu sie odlicza skladki itp bo nie wglebialem sie w to. Owszem mozna odpisywac koszty. Ale czy bedziesz je mial ? Trzeba by zrobic sobie dobra kalkulacje. Wedlug mnie na poczatku w ogole nie warto , pozniej sie na sile kosztow szuka , albo coz placi podatek i tyle ;]. W wypadku fotografii slubnej tym bardziej jakos nie widze sensu pakowania sie w to.

A VAT to VAT , chcesz byc to mozesz byc. Niektore firmy moga wymagac np faktur albo ie podejma wspolpracy. Znow w wypadku slubniakow to totalnie bez sensu , po co zakladac kase fiskalna i mlodym 22% doliczac ;] , to tylko winduje cene.
    no comment...

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za szczegółową odpowiedź. Ja ze swojej strony znalazłem tą zniżkę na kartę podatkową w przypadku pracy na etacie
    Napisane jest to w ustawie o o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w art. 27
    Zatem karta wygląda bardzo ciekawie
    pkt 8 regulaminu

Strona 27 z 60 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów