Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    po 1 - sprzet mozna kupic z dotacji na rozpoczecie dzialalnosci
    ale z tą dotacją to nie jest tak znowu łatwo i trzeba być bezrobotnym i trafić na program na który jest chętnych więcej niż dotacji i to sporo więcej
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

rozmawiamy teraz o tym, ze z fotografii slubnej nie da sie utrzymac, zatem zakladamy, ze pisza ta osoby ktore nie posiadaja innego zrodla dochodu ... wiec sa bezrobotne. a dotacje dostac jest latwo, to jedynie kwestia odpowiedniego uargumentowania dlaczego akurat mi powinni dac... a od tego sa wystawy ktore sie mialo i robilo, publikacje w prasie, bogate portfolio i wiele innych 'detali'. no chyba ze ktos nigdy nie robil zdjec i nagle wpadl na pomysl ze bedzie strzelal slubniaki, wtedy faktycznie moze byc krucho z ta dotacja... i dobrze

vat, vat, vat .. przez pierwszy rok odprowadzanie tegoz nie jest konieczne, nikt nas nie rozlicza z dotacji i z dzialalnosci wiec w dochodzie wykazujemy co chcemy... z reszta, od tego jest karta podatkowa, aby placic grosze ... wiec jakie 600zl?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Zapomniałeś o odliczeniu ZUS, czyli 4 kafle w plecy.
    Bez samochodu spokojnie można, często nawet i lepiej (z PM w autku i klap, klap).

Wcześniejsze wyliczenia też nie mają ZUSu, chyba że ktoś siedzi na ciepłym etatku i "dorabia" ślubami (ale jakieś to nieprofesjonalne mi się wydaje).
    ktore moje ? odliczylem ,
    no comment...

Domyślnie

Wow, nie wiem co powiedzieć… nie spodziewałam się takiego ataku z powodu mojej wypowiedzi.

Czacha, widzę, że chcesz założyć firmę i odebrałeś to co napisałam bardzo osobiście. Cóż, nie miałam żadnych zapędów konspiracyjno spiskowych i nie sadziłam, że jeden post skłoni setki a może nawet tysiące fotografów do porzucenia pracy. Nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, a mój post był można by powiedzieć „spontaniczny”

Dobrze wiemy, że jest tu wiele osób, którym idzie bardzo dobrze. Ze swojej strony przyznaję, że popełniłam sporo błędów, z którymi muszę sobie teraz radzić ( i nie chodzi tu o samą fotografię, ale sprawy marketingowe i księgowe).
    Chodzi mi o to, że wydawało mi się, że jestem przygotowana wystarczająco, ale w biznes planie o wielu sprawach nie pomyślałam, wielu nie uwzględniłam.
    To oczywiste, że nie będę tu podawać moich cenników i wzorów umów do zrewidowania
    Nie chce podawać mojej strony bo po pierwsze z tego co wiem reklama jest płatna i zaraz pojawi się oskarżenie, że chcę się promować, a po drugie mam wrażenie, że i tak zostanę zjechana od góry do dołu cokolwiek tu powiem i zamieszczę. Jeśli już zdobędę się na odwagę, zamieszczę zdjęcia w odpowiednim do tego dziale i tam będziesz mógł się na mnie wyżyć.
    A póki co możesz przyjąć założenie, że jestem fotoziutkiem i robię śluby za 100 i flaszkę.
    Więc jeszcze raz proszę, odpuść mi i wróćmy do sedna tego wątku. Ja ze swojej strony powiedziałam już wszystko. Pozdrawiam.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pooh Zobacz posta
    Wow, nie wiem co powiedzieć… nie spodziewałam się takiego ataku z powodu mojej wypowiedzi.
    to nie atak

Czacha, widzę, że chcesz założyć firmę i odebrałeś to co napisałam bardzo osobiście.
    nic podobnego - jak kazdy z tu zebranych mam swoj rozum, potrafie dodawac i odejmowac oraz szacowac ryzyko .. wiem na co sie porywam, jakie sa zagrozenia i jakie moga byc z tego korzysci

Nie chce podawać mojej strony bo po pierwsze z tego co wiem reklama jest płatna i zaraz pojawi się oskarżenie, że chcę się promować, a po drugie mam wrażenie, że i tak zostanę zjechana od góry do dołu cokolwiek tu powiem i zamieszczę.
    nie prawda - ludzie maja w swoich podpisach adresy do stron prywatnych gdzie z kolei sa oferty platnych zdjec itp.... zamieszczenie zdjec czy tez umieszczenie linka nie bedzie wiec potraktowane jak reklama, tym bardziej ze prosze Cie, abys pokazala swoj dorobek ktory to podobno sprawia, ze zaczynasz isc z przyslowiowymi torbami i abys udowodnila mi, ze posty ktore piszesz nie sa jedynie prowokacja

Jeśli już zdobędę się na odwagę, zamieszczę zdjęcia w odpowiednim do tego dziale i tam będziesz mógł się na mnie wyżyć.
    nie wiem dlaczego mial bym sie wyzyc? zawsze staram sie pisac krytycznie, a nie uprawiac krytykanctwo. nie uzywam niekonstruktywnego slowa "gniot" ... no chyba ze faktycznie gniot chyba ze to Ty Kalina, i przeczytalas moja wczesniejsza wypowiedz ze nie podobaja mi sie Twoje centralne kadry...?

A póki co możesz przyjąć założenie, że jestem fotoziutkiem i robię śluby za 100 i flaszkę.
    sama robisz z siebie fotoziutka, a brak checi zamieszczenia galerii utwierdza mnie w przekonaniu, ze uprawiasz trolling i prowokacje, piszac ze nie da sie z tego zyc, ale nie pokazujac tak naprawde z czego .... i wcale nie jestem zdziwiony ze nie pokazalas zdjec... oboje wiemy dlaczego

a trollowanie i prowokowanie nie jest mile widziane na forum... wiec spraw prosze abym przestal tak myslec, bo mnie palec swedzi aby wcisnac 'usun'

Domyślnie

uprawiasz trolling i prowokacje, piszac ze nie da sie z tego zyc
    Nic podobnego. Inaczej wielu forumowiczów musiało by być bez pracy.

a trollowanie i prowokowanie nie jest mile widziane na forum... wiec spraw prosze abym przestal tak myslec, bo mnie palec swedzi aby wcisnac 'usun'
    Spełnianie Twoich zachcianek nie jest moim powołaniem, skoro więc mój post dyskwalifikuje mnie jako użytkownika forum, zatem wciskaj.

Domyślnie

Zapomniałeś o odliczeniu ZUS, czyli 4 kafle w plecy.
    Bez samochodu spokojnie można, często nawet i lepiej (z PM w autku i klap, klap).
    ZUS za rok to dokładnie 4750zł, więc prawie 5 tysi. :-|

A wracając do wątku:

Do kosztów biznesplanu dodałbym jeszcze takie drobnostki jak ubezpieczenie (siebie), w razie jak Ci się coś stanie żeby rodzina miała z czego żyć przez jakiś czas, bo z renty zusowskiej nie dadzą rady (jeśli opłacasz minimalną stawkę).

[edit] No i dziwię się, że Czacha chciałby sprzedać sprzęt foto po roku zajeżdżania go na weselach za "podobną" cenę za jaką go kupił. Puszka będzie warta max 1/2 ceny kupna, a szkła stracą pewnie z 1/3.

pzdr
    Ostatnio edytowane przez Bieda ; 04-02-2010 o 11:20
    analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

chwilunia chwilunia ... sprzedaz sprzetu wchodzi w rachube tylko wtedy gdy z rokrecenia interesu nic nie wyjdzie ... czyli nie bedzie zlecen, a przy braku zlecen jak mozna zajechac sprzet? Twoja logika nie trzyma sie kupy... po 5 czy 6 weselach sprzet bedzie zajechany? bo rozumiem ze ktos kto zrobil 6 wesel moze uwazac ze mu nie wyszlo z biznesem, a nie ten ktory zrobi ich 20 ...

puszka z przebiegiem 10tys nie jest zajechanym sprzetem .. no chyba ze ktos na jednej imprezie robi 3tys zdjec, to powodzenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bieda Zobacz posta
    ZUS za rok to dokładnie 4750zł, więc prawie 5 tysi. :-|

A wracając do wątku:

Do kosztów biznesplanu dodałbym jeszcze takie drobnostki jak ubezpieczenie (siebie), w razie jak Ci się coś stanie żeby rodzina miała z czego żyć przez jakiś czas, bo z renty zusowskiej nie dadzą rady (jeśli opłacasz minimalną stawkę).

[edit] No i dziwię się, że Czacha chciałby sprzedać sprzęt foto po roku zajeżdżania go na weselach za "podobną" cenę za jaką go kupił. Puszka będzie warta max 1/2 ceny kupna, a szkła stracą pewnie z 1/3.

pzdr
    jak ty ten zus liczysz ? ;] 320 zl x12 daje 3840 , powiedzmy 4k w sumie

20 slubow, po 1.5k zdjec na slubie daje w sumie caaaale 30k przebiegu , to ma byc zajechany sprzet ?
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

W całym roku 2009 miałem chyba 3 przypadki, że pary młode jechały do ślubu lincolnem, do którego zmieści się jeszcze fotograf. Zdecydowana większość jedzie albo własnym autem, albo jakimś fajnym zabytkiem, w którym nie ma miejsca na ubogiego fotografa.

Nie wyobrażam sobie pracować przy ślubach bez własnego auta. Pomijając niezależność, młodzi mieszkają czasem w takich miejscach, gdzie żaden publiczny transport nie dojeżdża.

Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów