Strona 15 z 65 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Wydaje mi się, że najlepszy będzie bagażnik samochodu i koniecznie zaparkowany tyłem do jakiejś ściany, płotu itp. innymi miejscami gdzie się nie da wjechać samochodem. Niektórzy po kilku głębszych stają się mistrzami kierownicy - i nie chciałbym aby mi puknął w bagażnik ze sprzętem

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

@Chuba: Miałeś taką przygodę, czy to tylko lekkie oznaki paranoi (bez urazy)?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

W swoim życiu widziałem tylko JEDNEGO kierowcę weselnego, który nic nie pił.
    - Przykład sprzed 2 tygodni: widziałem kierowce pijącego Reddsa, podchodzę i pokazuje mu napis na puszcze "nigdy nie jeżdżę po alkoholu" a koleś do mnie, że to nie alkohol. Oczywiście na 1 nie skończył.
    - Tydzień temu kamerzysta pojechał z młodymi w plener, co by sobie wstawki porobić do filmu. Drużba-kierowca mocno znudzony poszedł kupił Lecha i zabijał nudę
    A o gościach to chyba nie muszę mówić

Aha mieszkam na Zamojszczyźnie, ale wydaje mi się, że na "zachodzie" kraju jest podobnie.

A przygodę z bagażnikiem miałem na parkingu pod blokiem, na szczęście było AC i bagażnik był pusty:rolleyes:
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    W ogóle to pierwsze zlecenia lub wykonywane sporadycznie najlepiej robić na "umowę o dzieło" a nie na działalność.. działalność jest opłacalna jak już mamy co wrzucić w koszty i najlepiej pracujemy na etacie żeby zuz mieć zapłacony (mówię o początkach kariery a nie o tych którzy tylko z tego żyją i mają się dobrze) tu umowa o dzieło będzie dobrym rozwiązaniem..
    Przepraszam, że odkopuję ten stary temat , ale zastanawia mnie kilka kwestii...
    Robiąc na "umowę o dzieło" po prostu w PITcie wpisuję wysokość dochodu z tego tytułu i płacę od tego podatek?
    I drugie pytanie... W którym momencie dla US zaczyna się "ciągłość"? W PITcie wpisuje się ilość zawartych umów?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Robiąc na "umowę o dzieło" po prostu w PITcie wpisuję wysokość dochodu z tego tytułu i płacę od tego podatek?
    Tak, z tym że zaliczkę na podatek powinieneś zapłacić po oddaniu "dzieła" i wzięciu kasy, a nie raz do roku

I drugie pytanie... W którym momencie dla US zaczyna się "ciągłość"? W PITcie wpisuje się ilość zawartych umów?
    nie wpisuje się, a ciągłość ? jak cię ktoś podpieprzy do US i będzie wredny kontroler to i 5 w roku będą uważać za ciągłość, a jak nie złośliwy to i 15 przejdzie - kluczowe słowo "interpretacja" której oficjalnie nie ma.. ale rozmawiałem z siostrą cioteczną która pracuje w takiej właśnie instytucji i dowiedziałem się że jak cię ktoś podkabluje i powoła się np. że masz www reklamujące takie usługi a robisz na "umowę o dzieło" to już możesz mieć problemy bo jesteś "zorganizowany" (masz stronę, cennik itp.) i masz "ciągłość" (bo do działalności nie zalicza się tylko wykonywania zdjęć - ale zbieranie klientów przez np. www też podpada pod działalność)
    i wtedy masz przechlapane, bo jeszcze ZUS wtedy nasyłają..

w zasadzie bezpiecznie "na umowę o dzieło" to jest robić jak robisz to okazjonalnie i z polecenia znajomych itp. (marketing szeptany), a jak już się "wystawiasz" publicznie "na strzał" to licz się z tym że ktoś cię może "ustrzelić" i to znając mentalność polaków bardzo szybko może nastąpić - wystarczy że weźmiesz jakieś zlecenie na "czyimś terenie" (w mniejszych miejscowościach zwłaszcza możliwe)..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jeśli już ktoś mnie podkabluje to w jaki sposób US mógłby mi udowodnić, że prowadzę "ciągłość" na umowę o dzieło? Przecież musiałby szukać ludzi, dla których owe usługi świadczyłem, które w dodatku musiałyby to potwierdzić.
    Z tego, co mi wiadomo, to samo posiadanie strony, dopóki nie ma na niej cennika, nie stanowi oferty handlowej, w związku z czym, z tego tytułu US nie ma prawa się doczepić, bo mogę mówić, że oferuje się tylko Znajomym, robię za darmo, a stronę mam, bo chce się pochwalić.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec

Domyślnie

miałem napisać coś więcej w tym temacie, ale z racji tego, że nie mam za bardzo go dziś to odniosę się jedynie do posiadania strony www.

portfolio w sieci może mieć KAŻDY, niezależnie od tego czy to firma, osoba fizyczna itp. jeżeli jednoznacznie na ów stronie w postaci portfolio nie znajduje się cennik, ani oferta handlowa to US może nam niewiele zrobić.

nawiązując do "umowy o dzieło" to ktoś już chyba pisał o "ciągłości". czasami wystarczy 5 takich umów i mamy ciągłość, jak znajdzie się ktoś z UKS'u upierdliwy
    :}

Miasto
    Kielce

Domyślnie

A jeśli już ktoś mnie podkabluje to w jaki sposób US mógłby mi udowodnić, że prowadzę "ciągłość" na umowę o dzieło?
    no i mówić im możesz, ale

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    czasami wystarczy 5 takich umów i mamy ciągłość, jak znajdzie się ktoś z UKS'u upierdliwy
    Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    portfolio w sieci może mieć KAŻDY, niezależnie od tego czy to firma, osoba fizyczna itp. jeżeli jednoznacznie na ów stronie w postaci portfolio nie znajduje się cennik, ani oferta handlowa to US może nam niewiele zrobić.
    Z tego, co mi wiadomo, to samo posiadanie strony, dopóki nie ma na niej cennika, nie stanowi oferty handlowej, w związku z czym, z tego tytułu US nie ma prawa się doczepić, bo mogę mówić, że oferuje się tylko Znajomym, robię za darmo, a stronę mam, bo chce się pochwalić.
    mówić możesz.. a oni mogą ci uwierzyć ale nie muszą
    właśnie o to chodzi - jak będziesz miał pełną ofertę to wtedy masz przechlapane, ale jak będziesz miał bloga na którym będziesz pisał że akurat ostatnio robiłeś znajomym znajomych itp. i chwalisz się zdjęciami to przynajmniej teoretycznie jesteś kryty.. więc do wszystkiego trzeba z głową podchodzić - czyli tak robić żeby tej "ciągłości" w sposób "zorganizowany" widać nie było

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Piszecie tu o osobie która posiada działalność gospodarczą czy nie? Jak wygląda kwestia podatku od umowy o dzieło?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Piszecie tu o osobie która posiada działalność gospodarczą czy nie? Jak wygląda kwestia podatku od umowy o dzieło?
    piszemy o osobie która NIE PROWADZI działalności

a kwestia podatku od umowy o dzieło wygląda tak:
    http://www.5czwartych.com/2009/01/27...elo-fotografa/

Strona 15 z 65 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów