Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: [test] Nasadki na lampę błyskową :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak. Bezproblemowo. Zestaw ładnie eleminuje efekty lampy na wprost. A kolorowe wkładki mogą ocieplić albo ochłodzić zdjęcie.

Metz z kukułką w większości wypadków wystarcza gdy sufit nie jest kolorowy i jest odpowiednio nisko, albo ściany są białe i odpowiednio blisko by odbić od nich światło.

Schody zaczynają się, gdy wnętrze jest kolorowe, albo gdy sufit, ściany są daleko. Albo gdy robimy zdjęcia nocą na zewnątrz. Błyskanie gołą lampą na wprost daje wiadome efekty - kiepski pomysł.
    Wtedy świetnie sprawdza sie ów zestaw Promax. Z mleczną nakładką i wkładką (białą, srebrną lub złotą) daje bardzo dobre efekty przy błyskaniu wprost, bez brzydkich odblasków i prześwietleń. Po to to głównie kupiłem, bo jak napisałem, "kukułka" na 1/4 mocy w Metzu, gdy pomieszczenie pozwala na odbicie światła głównego palnika, zwykle wystarcza.

Dodatkowe zastosowanie (czyli rozbicie odbitego światła palnika na dwa źródła + "kukułka" -> efekt 3 źródeł światła) to dla mnie dodatkowy bonus.

Fakt, że Promax, jak każde ustrojstwo nasadzone na palnik, zabiera trochę światłą (najmniej ze srebrną wkładką), ale tego nie unikniemy. Gdy rozbijamy światło na dwa odbite źródła, a do ścian i sufitu jest daleko, nawet w Metzu 58 może zabraknąć mocy (wtedy pomoże już tylko Metz 76, też z "kukułką"). Już odbicie zabiera nam trochę mocy lampy, a dyfuzor + odbicie zaiera jeszcze więcej.

Elastyczność jaką daje nam to ustrojstwo (w połączeniu z "kukułką") jest olbrzymia.

Całość łatwa do zainstalowania i dobrze się trzyma na lampie. Mogłoby być trochę tańsze, ale biorąc pod uwagę jakość wykonania nie ma co żałować. Szczególnie przy cenie z USA...

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

no dobrze to już wiem ze Lumiquest Promax System wygrywa batalie i jakościowo i cenowo i w tym drugim jest problem nie każdego stać na takie wypasy. Znalazłem na allegro takie softboxy na flesh i nie wiem który wybrać ktoś miał któryś w ręku testował oglądał

1. http://allegro.pl/item619471778_uniw...8x18x13cm.html

2. http://allegro.pl/item616285468_mini..._blyskowa.html
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

widzę że wątek nie jest za często odwiedzany ale moze jednak ktoś coś doradzi
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jakościowo różnica raczej wielka między nimi nie będzie. Praktycznie wygląda na to samo. Jak sobie przypomnę to ci napisze gdzie można tego typu rzeczy kupić

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Z tych zdjec szafki jakos nie moge sie zdecydowac.
    Mysle nad ultrasoftem lub softboxem jako ze nie sa jakos tragicznie wielkie.
    Czy ktos mogl by powiedziec co lepiej sprawdza sie w portrecie na dworze(sesja slubna)?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym skasował ten test gdybym mógł Ale cóż, 2007 rok, można wybaczyć :]
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Czy ktos mogl by powiedziec co lepiej sprawdza sie w portrecie na dworze(sesja slubna)?
    no ja tez dorzucam sie do pytania bo nawet nie mam u kogo podpatrzeć, u mnie w mieścinie wala fleszem na wprost chociaż zdarzyło się ze z blenda latali, z reguły jednak wybierają taka pore dnia i pogode aby tego flesza było jak najmniej
    Canon FF

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

http://allegro.pl/item938202805_dyfu...atis_w_wa.html

Co myślicie o takich dyfuzorach ? Widziałem też zestawy gdzie była pomarańczowa zamiast żółtej. Czy to wyrównywanie temp. barwowej żarówki i flasha rzeczywiście z tym coś działa ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Do wyrównania temperatury barwowej lepiej kup takie http://allegro.pl/item948145046_stro...wg_kpl_fv.html

Po pierwsze nie zabierają tyle mocy z błysku, po drugie dają większe możliwości co do dopasowania kolorystycznego.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    nie zabierają tyle mocy z błysku
    A jak zalozysz na to bialy stofen - nie wyjdzie ta sama strata?
    Pozdrawiam!

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów