Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Płacenie kartą a prowizje

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

A ja spotkałem się z tym pierwszy raz w zeszłym tygoniu kiedy udałem się do Kodaka w Warszawie na Nowym Świecie i chciałem zapłacić kartą za CF San Diska 4gb, sprzedawca oznajmił mi że kartą będzie 3% drożej więc zapłaciłem gotówką.
    Od kilku lat płacę w sklepach tylko i wyłącznie kartą i nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Współprowadziłem firme komputerowom gdzie ze wzgledu na bardzo niskie marże i konieczność konkurowania z Allegro czy ultratanimi sklepami internetowymi ... były skandalicznie niskie może niektórzy sobie tego nie wyobrazaja ale sprzęt często sprzedawany był (i nadal jest choć ja juz nim nie handluje) z 6-8% procentową marżą do tego doliczyć ok 2% kosztów płatności kartą i przedsięwziecie stawało sie nieopłacalne ( przecie sklepy internetowe i allegro wogóle kart niepobsługuje i WSZELKIE koszty dodatkowe pokrywaja kupujacy) ...

Sprawa duzych czy drozszych sklepów ... galerie handlowe ciuchy czy inne duperele modą mieć nawet XX % czy nawet XXX % (ciuchy) marże to ja sie nie dziwie że nie maja problemu z jakimiś tam 2% ... MM czy staturn po początkowo niskich cenach teraz oscyluje w granicach 20-25% marży w której miesci sie % karty i nawet koszty rat tgz 0% ... w tych sklepach poprostu frajerstwem jest kupowanie za gotówkę....

Tak więc jesli towar jest typu komputerowego czy nawet Foto gdzie marże są b.niskie a zarobek polega na bardziej na wielkości obrotu np obrót 1.000.000 pln przy sredniej 5-6% daje uczciwy zysk a prowizja za płatnosci kartą odbiera 1/3 zysku i powoduje nierętowność firmy !!!

Więc jesli w danym sklepie można płacić kartą bez problemu to miejcie pewność że ta prowizja jest płacona przez WAS w marży towaru ... a jesli chcecie mieć taniej taki sprzet komputerowy czy foto to gotówka ....

Oczywiscie pewnie są i tacy którzy czerpia z takiego faktu dodatkowe korzyści bo maja i drogo i ściemiaja o prowizji za kartę ... ale to już doskonale sami wiecie kiedy tak to wyglada jak porównujecie ceny.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 30-05-2007 o 10:38

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%?
    Wedle mojej wiedzy uzyskanej od zaprzyjaźnionych sprzedawców (nie będę robił z tego tematu doktoratu ) jest właśnie tak jak to napisałeś w powyżej zacytowanym fragmencie. popmart to zgrabnie opisał.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.
    Rozumiem i popieram - też nie przepadam za monetami - posługuję się w związku z tym banknotami
    Natomiast jak pisze CW w PL ludzie posługują się głównie pieniędzmi rzeczywistymi a nie plastikowymi: "na 2 Kongresie Gospodarki Elektronicznej głównym tematem był obrót bezgotówkowy, a raczej sposób jego upowszechniania w Polsce i zniechęcenia (!!!) rodaków do posługiwania się papierowym i brzęczącym pieniądzem". Zniechęcania - dobre sobie...

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Sprawa duzych czy drozszych sklepów ... galerie handlowe ciuchy czy inne duperele modą mieć nawet XX % czy nawet XXX % (ciuchy) marże to ja sie nie dziwie że nie maja problemu z jakimiś tam 2% ... MM czy staturn po początkowo niskich cenach teraz oscyluje w granicach 20-25% marży w której miesci sie % karty i nawet koszty rat tgz 0% ... w tych sklepach poprostu frajerstwem jest kupowanie za gotówkę....
    Ogólniej - frajerstwem jest kupowanie w tych sklepach... Chyba że pieniądze nie grają roli.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 30-05-2007 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

tak sie podlacze pod watek.

szukam ostatnio 5d body w rozsadnych cenach, jednak chcialbym kupic to na karte kredytowa. moze sie orientujecie ktore sklepy (najlepiej internetowe) oferuja taka mozliwosc. dodam, ze troche szukalem i staram sie sledzic ceny 5d w roznych sklepach na biezaco.
    ostatecznie moze byc tez platnosc na miejscu karta w terminalu, jesli cena bedzie ok.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Osobiście tylko raz spotkałem się ze sklepem, który prowizji za kartę nie miał wliczonej w marżę.
    Mam tak jak Vitez. Wszędzie gdzie tylko się da płacę kartą, nawet jeżeli to jest 15-20zł, bo po prostu nie chce mi się nosić gotówki ze sobą. Po za tym, jeżeli ukradliby mi portfel z gotówką, to ubolewam nad stratą kasy. Jeżeli ukradną mi portfel z kartą, to szybko ją blokuję i proszę o przysłanie duplikatu, tracąc kilka złotych za ów duplikat.
    Ślubna
    No i niestety N.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów