Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Płacenie kartą a prowizje

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Biorac pod uwage ze na Basztowej kolo LOTU jest D-Photo a niedaleko dalej (blizej rynku - ul Slawkowska 12) jest Fotopanorama, to w "tym trojkacie" Foto -Plus jest niestety najdrozszym sklepem. Co mi po profesjonalnosci? Skoro chce szklo 28-70 to co takiego mi doradzi Pan ze sklepu? Nie chce mi sie robic porownania cen, bo nie o to chodzi. W moim przypadku jak kupowalem 50 1.8 to wszedzie kosztowala 370zl a w FotoPlusie 440zl (z gwarancja wypisana recznie na swistku), jak kupowalem Tamrona 17-50 to pierwszym sklepem jakim zajrzalem byl Fotoplus.. cena ponad 1600 zl podczas jak sie okazalo w 2 pozostalch ponizej 1500 (z paragonem czy faktura oraz gwarancja Fototechniki)

Zeby sie nie rozwodzic to zobaczcie sobie ceny filtrow w tym sklepie i porownajcie je z cenami ot chocby z tego samego miasta sklep Foto-tip.

Przy zakupie 2 sztuk srednio robi sie juz 60 zl roznicy!
    Dla mnie "profesjonalizm" nie jest jedynym wyznacznikiem ze sklep jest dobry. Przykro mi to stwierdzic i moze mnie zlinczujecie ale zdarzylo mi sie wiele razy sytuacja kiedy kupowalem sprzet i "profesjonalizm" w sklepach foto pozostawial wiele do zyczenia. Pozdr.
    gwoli scislosci, nie twierdze, ze fotoplus jest "profesjonalny" czy "nieprofesjonalny"; chodzilo mi tylko o to, ze doliczanie prowizji z karty wydaje mi sie smieszne - pierwszy raz sie z tym spotkalem.

co do cen, to rzeczywiscie sa drodzy, ale chcialem pilnie kupic 50/1.8, a tylko tam ja mieli...
    pozdrawiam
    orzeh

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orzeh Zobacz posta
    gwoli scislosci, nie twierdze, ze fotoplus jest "profesjonalny" czy "nieprofesjonalny"; chodzilo mi tylko o to, ze doliczanie prowizji z karty wydaje mi sie smieszne - pierwszy raz sie z tym spotkalem.
    Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
    "Welcome to real world"

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
    "Welcome to real world"
    Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%? No bo czegos ja tu nie rozumiem. Sprzet kosztuje XYZ, biore sprzet, ide do kasy pani wbija na kase ja wyciagam karte i place XYZ a nie XYZ +X%.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta?
    Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
    Aga mowila ze wprowadza terminal ale dla takich rzeczy jak filtry, paski, plecaki i statywy. Na aparaty pewnie nie bo maja "plynne ceny"

To ze nie mozna placic karta w sklepach to jest chore, jak ja kupowalem Kita 5D to nie bardzo mi sie usmiechalo nosic 11 kawalkow w kieszeni, Karta nie byloby problemu w zaplacie. Na szczescie u Agi w Panoramie moge od razu zrobic jej przelew z konta albo wziac "na kreche" a przelac kase z domu.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?
    Gdzieś od 5 lub 6 :-)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%?
    Wedle mojej wiedzy uzyskanej od zaprzyjaźnionych sprzedawców (nie będę robił z tego tematu doktoratu ) jest właśnie tak jak to napisałeś w powyżej zacytowanym fragmencie. popmart to zgrabnie opisał.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.
    Rozumiem i popieram - też nie przepadam za monetami - posługuję się w związku z tym banknotami
    Natomiast jak pisze CW w PL ludzie posługują się głównie pieniędzmi rzeczywistymi a nie plastikowymi: "na 2 Kongresie Gospodarki Elektronicznej głównym tematem był obrót bezgotówkowy, a raczej sposób jego upowszechniania w Polsce i zniechęcenia (!!!) rodaków do posługiwania się papierowym i brzęczącym pieniądzem". Zniechęcania - dobre sobie...

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Sprawa duzych czy drozszych sklepów ... galerie handlowe ciuchy czy inne duperele modą mieć nawet XX % czy nawet XXX % (ciuchy) marże to ja sie nie dziwie że nie maja problemu z jakimiś tam 2% ... MM czy staturn po początkowo niskich cenach teraz oscyluje w granicach 20-25% marży w której miesci sie % karty i nawet koszty rat tgz 0% ... w tych sklepach poprostu frajerstwem jest kupowanie za gotówkę....
    Ogólniej - frajerstwem jest kupowanie w tych sklepach... Chyba że pieniądze nie grają roli.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 30-05-2007 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

tak sie podlacze pod watek.

szukam ostatnio 5d body w rozsadnych cenach, jednak chcialbym kupic to na karte kredytowa. moze sie orientujecie ktore sklepy (najlepiej internetowe) oferuja taka mozliwosc. dodam, ze troche szukalem i staram sie sledzic ceny 5d w roznych sklepach na biezaco.
    ostatecznie moze byc tez platnosc na miejscu karta w terminalu, jesli cena bedzie ok.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Uprawnienia umieszczania postów