eee tam ja nie pisalem o tej zielonej wysepce, ktora jak bedzie mocniejszy odplyw to zmiecie na srodek atlantyku, tylko o uk. tutaj tak jest i nawet sie powoli cywilizuja, ale na poczatek juz ponad 3 lata temu dostlaem malego szoku, bo obsluga bankowosci przez net byla w pl 3-4 lata temu lepsza o niebo, chociaz powoli sie zaczynaja starac
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%? No bo czegos ja tu nie rozumiem. Sprzet kosztuje XYZ, biore sprzet, ide do kasy pani wbija na kase ja wyciagam karte i place XYZ a nie XYZ +X%.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Tak, ale od wszystkich transakcji kartą sklep płaci prowizję firmie obsługującej system kart. Nieważne czy ma jedną ofertę czy dwie. Dlatego część sklepów wkalkulowuje to w swoją marżę a część dolicza dodatkowo do ceny klientom płacącym kartą.
Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)
EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
Ostatnio edytowane przez arturs ; 29-05-2007 o 22:36
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Aga mowila ze wprowadza terminal ale dla takich rzeczy jak filtry, paski, plecaki i statywy. Na aparaty pewnie nie bo maja "plynne ceny"
To ze nie mozna placic karta w sklepach to jest chore, jak ja kupowalem Kita 5D to nie bardzo mi sie usmiechalo nosic 11 kawalkow w kieszeni, Karta nie byloby problemu w zaplacie. Na szczescie u Agi w Panoramie moge od razu zrobic jej przelew z konta albo wziac "na kreche" a przelac kase z domu.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?
Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.