Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Płacenie kartą a prowizje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orzeh Zobacz posta
    gwoli scislosci, nie twierdze, ze fotoplus jest "profesjonalny" czy "nieprofesjonalny"; chodzilo mi tylko o to, ze doliczanie prowizji z karty wydaje mi sie smieszne - pierwszy raz sie z tym spotkalem.
    Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
    "Welcome to real world"

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    No nie do konca
    U mnie jest tylko kilka bankomatow na ktorych widnieje wielki napis: "Tutaj nie pobieramy prowizji".

Ale tutaj to jest w ogole wszystko 10 lat "za Murzynami" wiec taka drobnostka mnie nie dziwi
    eee tam ja nie pisalem o tej zielonej wysepce, ktora jak bedzie mocniejszy odplyw to zmiecie na srodek atlantyku, tylko o uk. tutaj tak jest i nawet sie powoli cywilizuja, ale na poczatek juz ponad 3 lata temu dostlaem malego szoku, bo obsluga bankowosci przez net byla w pl 3-4 lata temu lepsza o niebo, chociaz powoli sie zaczynaja starac
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
    "Welcome to real world"
    Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%? No bo czegos ja tu nie rozumiem. Sprzet kosztuje XYZ, biore sprzet, ide do kasy pani wbija na kase ja wyciagam karte i place XYZ a nie XYZ +X%.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec

Domyślnie

Tak, ale od wszystkich transakcji kartą sklep płaci prowizję firmie obsługującej system kart. Nieważne czy ma jedną ofertę czy dwie. Dlatego część sklepów wkalkulowuje to w swoją marżę a część dolicza dodatkowo do ceny klientom płacącym kartą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta?
    Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    w sklepie gdzie kupuję jak była możliwość płacenia kartą to można było zapłacić kartą cenę jaka była wystawiona ale jak się płaciło gotówką to można było zapłacić mniej - sprzedawca dawał rabat. Oczywiście większość wolała płacić gotówką (sklep 20 metrów od banku i kilku bankomatów) więc właściciel sklepu rozstał się bez żalu z terminalem do płacenia kartą
    On wychodzi z założenia że lepiej dać upust klientowi żeby ten był zadowolony niż płacić za terminal. Podobną logiką kieruje się przy sprzedazy na kredyt. do 3 miesiące 0%, dłuższe kredyty to około 0,5% miesięcznie - czyli 10 miesiecy około 5%(dokładnie mniej niż 0,5% o jakieś tam ułamki). Kiedyś byłem przy rozmowie z przedstawicielem banku który chciał się tam wprowadzić z ratami 1% miesięcznie no i oczywiście sporą prowizją dla sklepu ("coś dla pana") odpowiedź była "ja zarabiam na tym co sprzedaję, co mam na półkach. Jak będę miał drogie raty to mniej sprzedam klienci mniej kupią i pójdą do innego sklepu". W ogóle sklep jest godny polecenia i dla stałych klientów (do których się zaliczam) ceny niejednokrotnie są mniejsze od tipów, sklepów komputerowych o allegro nie wspomnę. (oczywiście mowa tylko o europejskiej dystrybucji canona - nie piszę o sprzęcie z USA, czy refurbach)
    he,he niech zgadnę że kupujemy w tym samym sklepie
    Ceny porównywalne z allegro, wszystko w gwarancją CP - więc pierwszy raz zdziwiłem się że nie można płacić kartą ale dowiedziałem się ile biorą i już się nie dziwię..

Pozdr
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 29-05-2007 o 22:36
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)

EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
    Aga mowila ze wprowadza terminal ale dla takich rzeczy jak filtry, paski, plecaki i statywy. Na aparaty pewnie nie bo maja "plynne ceny"

To ze nie mozna placic karta w sklepach to jest chore, jak ja kupowalem Kita 5D to nie bardzo mi sie usmiechalo nosic 11 kawalkow w kieszeni, Karta nie byloby problemu w zaplacie. Na szczescie u Agi w Panoramie moge od razu zrobic jej przelew z konta albo wziac "na kreche" a przelac kase z domu.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?
    Gdzieś od 5 lub 6 :-)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
    "Welcome to real world"
    Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów