Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: KIT czy stary Canon ?

Coś już napisał

Domyślnie KIT czy stary Canon ?

Witam mam pytanko...
    W spadku po analogowym Canonie 500N zostało mi m.in. szkło EF 28-80. Czy nie lepiej je podpiąć do 400D niz KITa 18-55...Pomijam mozliwośc zoomu ale wykonanie i jakośc zdjęć. Czy ktos potrafi jakośc podpowiedzieć ?
    Dziekuje z góry

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podejrzewam, że jakość zdjęć i wykonanie jest podobne, przy czym wolałbym KITa 18-55 zrobionego z mniejszą matrycą na myśli. Ale to tylko moje zgadywanki, chętnie się dowiem co fachowcy powiedzą.

Zresztą, podepnij i sprawdź

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Podstawowa różnica to zakres szerokiego kąta, a właściwie jego brak w przypadku obiektywu 28-80. Tu zaczyna się dopiero od 44,8mm. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to wystarczy ten pierwszy. Jakość zdjęć raczej będzie zbliżona.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

bierz kita szerszy bardziej ci sie przyda, a w środku kadru jest nawet nienajgorszy jak na obiektyw za 100 zł

Dopiero zaczyna Awatar wieliczka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po 300V został mi 28-105 USM (wersja Made in Japan). W przypadku analoga, dla takiego pstrykacza jak ja, było zawsze bardzo dobrze. Po pierwszych próbach robienia zdjęć tym szkłem przy 350D, zawinąłem go w folię i czeka na lepsze czasy (dziwne kolory-aberacja?). Ale po wypowiedziach na CB bardziej doświadczonych Kolegów, wiem, że ten obiektyw nie powiedział jeszcze ostatniego słowa (napewno trzeba będzie zainwestować w dedykowaną osłonę przeciwsłoneczną).
    300V, 350D.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

OK...czyli cos juz wiem...że ten od analoga tyż do d... A cobyście mi radzili dokupić do 400D ?! Nie jestem tam jakims wielkim fotografem i maniakiem ostrości... ale chcialby cos lepszego. Na poczatek dwa obiektywy by mnie interesowały...jakis mały i tele. Głównie moje zainteresowania fotograficzne osyluja wokół zwierząt (natura) i ludzi (koncerty, zespoły rockowe).

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazancior Zobacz posta
    OK...czyli cos juz wiem...że ten od analoga tyż do d...
    Do d...z cyfrą, bo do kliszaka to on jest całkiem niezły, jak na KIT-a oczywiście.
    A cobyście mi radzili dokupić do 400D ?! Nie jestem tam jakims wielkim fotografem i maniakiem ostrości... ale chcialby cos lepszego. Na poczatek dwa obiektywy by mnie interesowały...jakis mały i tele. Głównie moje zainteresowania fotograficzne osyluja wokół zwierząt (natura) i ludzi (koncerty, zespoły rockowe).
    A ile masz kasy na te szkła?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Wiesz...na duzy wydatek mnie ine stac...mysle ze gdzies 300-400 zł na jakis mały (moze szeroki kąt) nie wiem też czy stałke czy zoom no i na tele jakies 1200-1500 zł max. Cos tam juz mniejewiecej sprecyzowałem co do tele ...mysle o Canonenm 75-300, 90-300, lub 100 - 300, wiem ze ciemne i nie ostrza jak powinny na maksymalnym zoomie...ale na L-ke mnie nie stac Jakby ktos odniósł sie do tego i cos poradził...naprawde trudno cos wybrac...jakby sie kierowac tym co pisza ludzie to tylko L-ka za 8000... ale niestety nie mam az takich aspiarcji. Chce miec poprsotu cos lepszego niż to co mam czyli Canon EF 28-80 i 80-200...takie se tanie badziewka...oczywiscie zdjecia robia. Ujme to inaczej...i nie chce popełnić błędu...przyjsc np. badziewnego na troche mniej badziewne albo co gorsza...gorsze szkło Dlatego pytam na forum...Jak mówie jestem amatorem i czasami nie łapie co piszecie ale podstawy focenia nie sa mi obce. To na tyle...z gory dzieki za pomoc !

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli chodzi o tele Canona to z trzech przez Ciebie wymienionych zdecydowanie 100-300. Najlepsza jakość wykonania, USM i optycznie całkiem niezłe szkło - za te pieniądze. Natomiast szeroko to w tych pieniądzach (300-400 zł.) kit.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów