Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Studiować fotografię, ale gdzie?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Studiować fotografię, ale gdzie?

Skończyłem już szkołę i chciałbym wybrać się na jakieś studia fotograficzne w Polsce. Znam stronę ze spisem większych szkół foto w Polsce, ale wybór jest bardzo duży, a nie wiem, na jakim poziomie one uczą. Miasto nie jest najważniejsze, choć najlepsze byłyby studia dzienne blisko Jeleniej Góry / Wrocławia ;-) Czy ktoś właśnie studiuje fotografię i może podzielić się wrażeniami? Czy warto kształcić się w tym kierunku? (uprzedzając pytania - tak, skorzystałem z wyszukiwarki, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja się na tym zupełnie nie znam, ale najsłynniejsza chyba szkoła to Łódzka Filmówka, jest tam wydział fotografii.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

jeśli dzienne magisterskie 5-letnie, to w polsce tylko ASP w poznaniu i w Łódzkiej filmówce. Średnio max 10 osób na roku, ale komfort nauki w takiej grupie chyba nie trzeba opisywać. trochę inne są profile obydwu tych szkół, inne egzaminy itp. jak chcesz jakieś bliższe info to wal na priv
    Ostatnio edytowane przez jdw ; 29-05-2007 o 19:51

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Ja chcę spróbować się dostać do łódzkiej filmówki, ale trochę martwi mnie fakt że w tym roku studia fotograficzne są tam wymieniane jako zaoczne, ciekawe co za rok :/
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Panowie jedno pytanie Jestem na politechnice i raczej robota po tym pewna a jak z fotografią?

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Ja chcę spróbować się dostać do łódzkiej filmówki, ale trochę martwi mnie fakt że w tym roku studia fotograficzne są tam wymieniane jako zaoczne, ciekawe co za rok :/
    Dziwne bo na stronie http://www.filmschool.lodz.pl/index.htm w zakładce rekrutacja są to niby jednolite, 5-letnie studia magisterskie, stacjonarne...
    A jak Arek chcesz jeszcze składać tam papiery to raczej ciężko bo termin mają do 31 maja... :/
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

są w łodzi w tym roku normalnie 5 letnie mgr stacjonarne i nic się nie zapowiada żeby nie było w przyszłości. studiuję własnie na tym więc info pewne

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To dziwne, bo na stronie Wyższe Studium Fotografii jest w zakładce "Studia Zaoczne" a jest tam także napisane:
    "Studia 2-stopniowe: 3-letnie studia I-go stopnia i 2-letnie II-go stopnia, niestacjonarne."
    Ale naprawdę mam nadzieję że macie rację.

@jdw - miałem na myśli tegoroczną rekrutację, a ty chyba już tam jeden rok masz za sobą czy źle zrozumiałem? Mnie to czeka za rok.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ale to jest na zeszły reok z tego co widze, a na ten napisane jest:
    VII. FOTOGRAFIA

Jednolite, 5-letnie studia magisterskie, stacjonarne

tel: 0 42 63 45 853

Informacji o wymaganych dokumentach, konsultacjach i terminach egzaminów szukaj wyżej

Studia na Wydziale Operatorskim i Realizacji Telewizyjnej w specjalności fotografia są pięcioletnimi stacjonarnymi studiami magisterskimi i ich podstawowym celem jest nauka formułowania własnych wypowiedzi artystycznych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych związanych z profesjonalnym tworzeniem obrazów fotograficznych.

W trakcie studiów słuchacze zdobywają i rozwijają umiejętności formułowania własnych wypowiedzi artystycznych. Program kształcenia umożliwia poznanie i opanowanie procesu twórczego w fotografii klasycznej, kreacyjnej, użytkowo-reklamowej.
    Poznanie wybranych zagadnień z estetyki pozwoli studentom zrozumieć istotę procesu tworzenia obrazu fotograficznego. Przedmioty poświęcone wiedzy techniczno-technologicznej, uzupełnione zagadnieniami dotyczącymi kompozycji, projektowania graficznego, scenografii, aranżacji planu fotograficznego, historii fotografii - przygotowują przyszłego absolwenta do podejmowania pracy
    w agencjach fotograficznych, prasie, wydawnictwach czy galeriach fotograficznych.
    Studia kończy egzamin dyplomowy, na który składa się prezentacja pracy praktycznej w postaci cyklu fotografii, pokazu multimedialnego czy instalacji oraz przygotowanie i obrona teoretycznej pracy magisterskiej.

Warunkiem przystąpienia do egzaminu wstępnego jest złożenie:
    wymienionych w informatorze dokumentów
    teczki twórczości własnej kandydata, która winna zawierać:
    dorobek fotograficzny
    ( prace w formacie minimum 24 x 30 cm. w ilości: 10 do 20 zdjęć)
    dwa zadania fotograficzne:
    Poetyka podróży: przypadkowość postoju, niepewność noclegu.
    Twórcza sfera aktywności człowieka.

( każde z zadań winno zawierać cykl zdjęć fotograficznych czarno-białych
    - do 10 sztuk, w formacie 18x24 cm ( wraz z negatywami )
    wniesienie opłaty egzaminacyjnej 130 zł.

Termin składania dokumentów i teczek twórczości własnej do 31 maja 2007 roku.

Konsultacje dla kandydatów ( prace fotograficzne )

- od 13 marca do 29 maja 2007 we wtorki w godzinach 1500 - 1700
    Sekretariat Fotografii budynek H parter

Przebieg i zakres egzaminu wstępnego.

Egzamin wstępny w specjalności FOTOGRAFIA składa się z dwóch etapów, z których pierwszy jest etapem eliminacyjnym, natomiast drugi jest egzaminem konkursowym.

I. ELIMINACJA

Kandydaci w I etapie są oceniani na podstawie teczki twórczości własnej (bez udziału kandydata):
    własnych prac fotograficznych
    przygotowanych zadań fotograficznych.

O zakwalifikowaniu do egzaminu decyduje Komisja na podstawie oceny przedłożonych prac. Etap pierwszy nie jest punktowany.

II. Egzamin KONKURSOWY

Egzamin obejmuje następujące elementy:
    rozmowę sprawdzająca wiadomości z zakresu: historii fotografii, historii sztuki, podstawowej wiedzy dotyczącej techniki i technologii fotograficznej.
    wykonanie fotografii w atelier lub wnętrzu naturalnym na zadany przez komisję temat
    recenzję - omówienie wybranej przez kandydata wystawy fotograficznej.
    analizę przedstawionej przez komisję fotografii.
    eksplikację i obronę prezentowanego dorobku twórczości własnej oraz zadań:
    "Poetyka podróży: przypadkowość postoju, niepewność noclegu", "Twórcza sfera aktywności człowieka"

Każde zadanie egzaminu konkursowego jest oddzielnie punktowane.
    Ilość punktów uzyskanych przez kandydata w czasie egzaminu konkursowego decyduje o przyjęciu
    na I rok studiów.

Przewidywany termin egzaminu wstepnego trzecia dekada czerwca 2007 r.
    Dodatkowych informacji udziela sekretariat fotografii tel: 0 42 63-45-853
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Skoro terminy rekrutacji zaraz się skończą i mogę nie zdążyć, to pojawia się pytanie, czy w ogóle warto studiować fotografię? Tak jak spytał dj_zibi, czy po tym będzie mieć się pracę? Wiem, że na to pytanie sam powinienem sobie odpowiedzieć, ale fotografować umiem (nauczyłem się sporo, pracując rok w portalu internetowym / gazecie), a warto rozwijać się w wielu kierunkach, aby mieć większe możliwości znalezienia pracy.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów