Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Studiować fotografię, ale gdzie?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Jest jeszcze Wydziała Radia i Telewizji na Politechnice Śląskiej - w Katowicach - tutaj masz link: http://www.writv.us.edu.pl/new/rekrutacja.htm
    Próbowałem się tam dostać 4 lata temu - kierunek 'realizacja obrazu filmowego, telewizyjnego i fotografia'. Możesz sobie wybrać, że chcesz 'tylko' fotografię - ale to już w trakcie toku studiów (tak jak rozmawiałem z tamtejszymi studentami). Co do rekrutacji, to ciężko:

EGZAMINY 2007/2008
    Wstępna kwalifikacja na podstawie przedstawionych prac własnych.
    (tutaj rozkładasz do 20 wykonanych przez siebie fotografii - zalecany format 20x30cm, technika dowolna - wydruk, odbitka z labu - ale preferowane są samemu wywoływane. Ja na tym etapie odpadłem. Było ponad 300 kandydatów, ja byłem na liście rankingowej na 42 miejscu - brali pierwsze 24 osoby ...)
    12.00 - 15.00 2.07.2007r. C-27
    Ogłoszenie wyników godz. 1600
    I ETAP
    Reportaż fotograficzny: 9.00 - 14.00 3.07.07 r.
    (dostajesz podpisany slajd i temat. Masz 4-5 godzin na wykonanie zdjęć. Przykładowy temat: 'oblicza biedy' - oddajesz slajd i kolejnego dnia bronisz swoich zdjęć, które są wywoływane i pokazywane na projektorze)
    Ogłoszenie wyników I etapu 4.07.2007 r. godz. 900
    II ETAP
    ANALIZA FILMU (pisemna analiza warsztatowa obrazu filmowego):
    (niestety - obowiązuje dla wszystkich. Siadasz z notatnikiem i dostajesz 30 minutowy fragment filmu - piszesz o wszystkim - od wątku i aktorów, po ujęcia i światło)
    1000 - 1300 4.07.2007 r. Aula
    Ogłoszenie wyników II etapu 5.07.2007 r. godz. 900
    III ETAP
    INSCENIZACJA - ROZMOWA KWALIFIKACYJNA:
    (dla fotografów - wykonanie w kilku ujęciach przedstawionego zadania - na oczach komisji kwalifikacyjnej, lub też - w przypadku zdawania na kierunek 'operatorski' - zaproponowanie i wykonanie ujęcia inscenizowanego fragmentu scenariusz w oparciu o przedstawiony przez komisję problem)
    1000 - 1500 5.07.2007 r. Studio TVP
    1500 - 1800 5.07.2007 r. C-27

Tak było 4 lata temu. Nie dostałem się, i trochę załuję, ale z kolei jak miałem okazję przebywać kilka dni w 'hotelu expo' <- tuż obok wydziału, to stwierdzam, że ludzie których tam poznałem, którzy chcieli zdawać na ten samy wydział, to 'aHtyści' którzy mają więcej gandzi w łbie niż mózgu . Na szczęście komisja działa naprawdę dobrze i wybiera ludzi faktycznie - zdolnych. Mam bardzo duży respekt dla pracy ludzi którzy tam studiują.
    Co roku organizowany jest kurs przygotowawczy - koszty ok 800zł - odbywa się kilka tygodni z rzędu, prowadzony m.in przez dr hab. Jerzego Łukaszewicza (reżyser, brat 'Albercika' z Sexmisji )
    Czy warto tam iść? Hmm.. decyzja należy do Ciebie. Wydaje mi się, że masz po prostu wybór - czasami można samemu dojść do pewnych spraw i 'obejść' się bez studiów - jednak te z kolei dają Ci dużo (nie tylko sam tytuł), ale przede wszystkim - wprowadzenie do branży jakiego sam nie będziesz prawdopodobnie miał...

Z ciekawych rzeczy - centrum expo w Katowicach (Chorzowie?) jest bardzo fajne - odbywały się tam targi (do czasu katastrofy hali) i chyba tez będą w przyszłości. Kiedyś był tam odcinek rajdu dziennikarzy (chyba ) - udało mi się przejechać 'gościnnie' jako pilot w Subaru Impreza - czyim? hehe - zgadnijcie...
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 07-06-2007 o 12:19
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uprawnienia umieszczania postów