Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Studiować fotografię, ale gdzie?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Według mnie lepiej zrobisz jak pójdziesz na studia, które zapewnią ci pracę po uzyskaniu dyplomu, a potem zaczniesz drugi fakultet. Tak mam zamiar zrobić Ja. Skończyć architekturę na politechnice, a potem iść na fotografię, najlepiej na łódzką.
    Ślubna
    No i niestety N.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Mariusz Forecki, Kuba Dąbrowski, Rafał Milach...
    pewnie jeszcze dużo innych nazwisk, a te są tak na szybko...
    Już kiedyś linkowałem: http://www.marcingiba.art.pl/
    Szkoda, że dawno żadnego update'u nie było na jego www.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Już kiedyś linkowałem: http://www.marcingiba.art.pl/
    Szkoda, że dawno żadnego update'u nie było na jego www.
    Ziomal z mojego miasta, całkiem wporzo
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mi sie oczywiście pomyliło i (jakby ktoś szukał) Instytut Twórczej Fotografii (a nie Fotografii Twórczej )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

Myślę że warto studiować fotografię, ale tylko i wyłacznie jak się wie, że chce się to w życiu później robić i tylko tam gdzie na prawdę Cię czegoś nauczą. Na 5-letnich, dziennych studiach, od rana do wieczora, zdobywa się tak szeroką wiedzę, nie tylko z samej fotografii, ale i z hist sztuki, zjawisk kulturowych, wiedzy technicznej aż do prawa włącznie, że człowiekowi otwiera to głowę i to bardzo. poza tym, wiadomym faktem jest że po tego typu studiach wiedza to jedno, a kontakty i wejście w rynek to drugie. Ja się o pracę i tzw status majątkowy nie martwię w ogóle w przyszłości. poza tym atmosfera, możliwości jakie stwarza szkoła i czerpanie przyjemności z nauki w tej szkole to zupełnie inna bajka niż na jakiejkolwiek innej uczelni.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    A mi sie oczywiście pomyliło i (jakby ktoś szukał) Instytut Twórczej Fotografii (a nie Fotografii Twórczej )
    Łatwo znaleźć: http://www.itf.cz/

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Jest jeszcze Wydziała Radia i Telewizji na Politechnice Śląskiej - w Katowicach - tutaj masz link: http://www.writv.us.edu.pl/new/rekrutacja.htm
    Próbowałem się tam dostać 4 lata temu - kierunek 'realizacja obrazu filmowego, telewizyjnego i fotografia'. Możesz sobie wybrać, że chcesz 'tylko' fotografię - ale to już w trakcie toku studiów (tak jak rozmawiałem z tamtejszymi studentami). Co do rekrutacji, to ciężko:

EGZAMINY 2007/2008
    Wstępna kwalifikacja na podstawie przedstawionych prac własnych.
    (tutaj rozkładasz do 20 wykonanych przez siebie fotografii - zalecany format 20x30cm, technika dowolna - wydruk, odbitka z labu - ale preferowane są samemu wywoływane. Ja na tym etapie odpadłem. Było ponad 300 kandydatów, ja byłem na liście rankingowej na 42 miejscu - brali pierwsze 24 osoby ...)
    12.00 - 15.00 2.07.2007r. C-27
    Ogłoszenie wyników godz. 1600
    I ETAP
    Reportaż fotograficzny: 9.00 - 14.00 3.07.07 r.
    (dostajesz podpisany slajd i temat. Masz 4-5 godzin na wykonanie zdjęć. Przykładowy temat: 'oblicza biedy' - oddajesz slajd i kolejnego dnia bronisz swoich zdjęć, które są wywoływane i pokazywane na projektorze)
    Ogłoszenie wyników I etapu 4.07.2007 r. godz. 900
    II ETAP
    ANALIZA FILMU (pisemna analiza warsztatowa obrazu filmowego):
    (niestety - obowiązuje dla wszystkich. Siadasz z notatnikiem i dostajesz 30 minutowy fragment filmu - piszesz o wszystkim - od wątku i aktorów, po ujęcia i światło)
    1000 - 1300 4.07.2007 r. Aula
    Ogłoszenie wyników II etapu 5.07.2007 r. godz. 900
    III ETAP
    INSCENIZACJA - ROZMOWA KWALIFIKACYJNA:
    (dla fotografów - wykonanie w kilku ujęciach przedstawionego zadania - na oczach komisji kwalifikacyjnej, lub też - w przypadku zdawania na kierunek 'operatorski' - zaproponowanie i wykonanie ujęcia inscenizowanego fragmentu scenariusz w oparciu o przedstawiony przez komisję problem)
    1000 - 1500 5.07.2007 r. Studio TVP
    1500 - 1800 5.07.2007 r. C-27

Tak było 4 lata temu. Nie dostałem się, i trochę załuję, ale z kolei jak miałem okazję przebywać kilka dni w 'hotelu expo' <- tuż obok wydziału, to stwierdzam, że ludzie których tam poznałem, którzy chcieli zdawać na ten samy wydział, to 'aHtyści' którzy mają więcej gandzi w łbie niż mózgu . Na szczęście komisja działa naprawdę dobrze i wybiera ludzi faktycznie - zdolnych. Mam bardzo duży respekt dla pracy ludzi którzy tam studiują.
    Co roku organizowany jest kurs przygotowawczy - koszty ok 800zł - odbywa się kilka tygodni z rzędu, prowadzony m.in przez dr hab. Jerzego Łukaszewicza (reżyser, brat 'Albercika' z Sexmisji )
    Czy warto tam iść? Hmm.. decyzja należy do Ciebie. Wydaje mi się, że masz po prostu wybór - czasami można samemu dojść do pewnych spraw i 'obejść' się bez studiów - jednak te z kolei dają Ci dużo (nie tylko sam tytuł), ale przede wszystkim - wprowadzenie do branży jakiego sam nie będziesz prawdopodobnie miał...

Z ciekawych rzeczy - centrum expo w Katowicach (Chorzowie?) jest bardzo fajne - odbywały się tam targi (do czasu katastrofy hali) i chyba tez będą w przyszłości. Kiedyś był tam odcinek rajdu dziennikarzy (chyba ) - udało mi się przejechać 'gościnnie' jako pilot w Subaru Impreza - czyim? hehe - zgadnijcie...
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 07-06-2007 o 12:19
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Ja bym chciał dostać się na operatorski. Muszę zobaczyć czy jest zaocznie.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

z tym studiowaniem by znaleźc zawód to pieprzenie....
    studiowac nalezy cokolwiek by sie rozwijac, poszerzac horyzonty myslowe i rozwijac wrodzone umiejetnosci, a nie katowac sie głupimi studiami byle miec zawód rzekomo dobrze płatny... no chyba ze ktos chce byc zwykłym wyrobnikiem bez ambicji robiącym na innych...
    znajoma studiowała malarstwo w czestochowie, wszyscy uwazali ją za wariatke bo z malarstwa nie ma kasy etc... tyle ze ona nigdy nie malowałą za to od kilku lat z powodzeniem prowadzi sporą agencje reklamowa i ma klientów glównie dlatego iż ma dziewczyna rozmach i mysli nieszablonowo bo nikt jej prawd objawionych na studiach marketingowych do głowy nie kładł co znaczaco odróznia jej oferte od dziesiątek identycznych agencji na rynku...

idź Arek na to na co masz ochote bo tak naprawde najwazniejsza jest umiejetnosc wykorzystania posiadanej wiedzy do celów jakie w danej chwili chcesz osiągnąc a nie waska specjalizacją powodująca nieelastycznosc zawodową bo dzis mało kto tak naprawde robi to co sobie zakładał idąc na studia, a jesli chce sie naprawde dobrze zyc to trzeba miec własny biznes a nie szukac etatu. bo jaki to by etat nie był, robi sie zawsze na kogos a nie na siebie...

niestety tego polskie czy nawet europejskie szkoły juz nie ucza...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

"W trakcie studiów słuchacze zdobywają i rozwijają umiejętności formułowania własnych wypowiedzi artystycznych" to z posta na pocztaku watku. wprost uwielbiam takie zdania
    a co tematu dyskusji to zgadzam sie ze Skipperem, mimo tego, ze tekst o prawdach objawionych na studiach marketingowych to o mnie... gdybym teraz wybieral studia to bylaby to pewnie fotografia lub.... nic ostatnio coraz czesciej sie zastanawiam czy warto studiowac. a z drugiej strony jak sie jest juz blisko konca, to czy opalca sie przerywac

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów