Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Studiować fotografię, ale gdzie?

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To zależy jaki rodzaj fotografii cię interesuje - pracować dla gazet możesz moim zdaniem z dużym powodzeniem bez takich studiów jeśli taka praca cię interesuje, a żeby w fotografii ślubnej czy studyjnej na początku zdobyć jakieś zlecenia to chyba trzeba umieć się "zakręcić". Jak widać w tym roku był cały rok na zrealizowanie 2 tematów a więc trzeba na to nieco czasu - w ogóle to nieco dziwne moim zdaniem że dopiero teraz się interesujesz rekrutacją skoro w tym roku jest już w zasadzie po wszystkim. Nagła zmiana wizji przyszłości po maturze? ;-) (Nie bierz tego osobiście)
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja właściwie myśle tak, że najpierw trzeba skończyć studia po których łatwiej znaleźć pracę i po których można jakoś zarobić (tak mi się wydaje przynajmniej) a fotografia to wg mnie ciężki chleb...
    Ja możliwe że jak skończe te studia (energetyka) to pójde na zaoczne foto albo sam poprostu będe pstrykał i mi to wystarczy... Zobaczymy
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Arek Piekarz czy nie na mejscu pytanie? Wydaje mi się że ludzie np ja nie wiedza czy jest praca w tym fachu i czy ktoś patrzy na dyplom czy na własny album. O to chodzi:]

Czajna też jestem na energetyce na wydzile mechaniczno-energetycznym na Politechnice we wWrocku (włansie ulałem fizyke
    Ostatnio edytowane przez dj_zibi ; 29-05-2007 o 21:28

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Czajna też jestem na energetyce na wydzile mechaniczno-energetycznym na Politechnice we wWrocku (włansie ulałem fizyke
    Ja na Pol. Śl. w Gliwicach i idzie całkiem nieźle

A co do studiowania foto, to albo jesteś wielkim pasjonatem, masz naprawde dobry warsztat, który po studiach możesz spożytkować na komercyjne (płatne) foty albo jesteś normalnym entuzjastą i foto to hobby...

Dlatego uważam, że najpierw wykształcenie techniczne, ekonomiczne czy jakieś inne tam a dopiero potem foto (chyba że jesteś tym pierwszym)...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    ...fotografować umiem (nauczyłem się sporo, pracując rok w portalu internetowym / gazecie)...
    No, szybko poszło. Po co Ci więc studia?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    w ogóle to nieco dziwne moim zdaniem że dopiero teraz się interesujesz rekrutacją skoro w tym roku jest już w zasadzie po wszystkim. Nagła zmiana wizji przyszłości po maturze? ;-) (Nie bierz tego osobiście)
    Wstyd się przyznać, ale nie miałem orientacji, kiedy są terminy rekrutacji, niepotrzebnie to olałem ;-) Ale może mnie usprawiedliwić fakt, że do 23. maja miałem matury (myślicie, że przyjmą taką wymówkę na uczelnii? )

Teraz się trochę podłamałem po przeczytaniu paru dyskusji z pl.rec.foto, gdzie prawie jednomyślnie stwierdzono, że nie warto studiować fotografii, a lepiej uczyć się marketingu - czyli m. in. kontaktu z klientem - albo wybrać studia, po których będzie się miało zapewnioną pracę. Fakt, że dyskusje pochodzą sprzed 4 lat, kiedy była chyba tylko jedna państwowa szkoła foto w Polsce, ale nie sądzę, by wiele się zmieniło w tej materii.

Muszę się z tym przespać ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fakty są takie:
    a) Fotografii nie studiuje sie po to by mieć zawód.
    Tak samo jak malarstwa nie studiuje się po to by mieć zawód.
    To są studia artystyczne

b) Jednakże warto studiować fotografię --> ja widzę to po mojej szkole foto (acz tylko dwuletniej a nie studiach)

c) Najlepsza szkoła fotograficzna w polsce to Instytut Fotografii Twórczej w Opavie (wiem, wiem że to w czechach, ale na tyle blisko polski....)

ale itf to wyższa szkoła jazdy.
    a kto wyszedł z itfu?
    hmm

Mariusz Forecki, Kuba Dąbrowski, Rafał Milach...
    pewnie jeszcze dużo innych nazwisk, a te są tak na szybko...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Fakty są takie:Najlepsza szkoła fotograficzna w polsce to Instytut Fotografii Twórczej w Opavie
    Piwo masz u mnie. Może byc polskie, może byc czeskie. ROTFOL.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To trochę tak jak kiedyś kolega mi napisał, że odlatuje z lotniska "Poznań Tegel" ;-) (dzięki dobrym połączeniom bliżej/wygodniej jest latać z Berlina niż z Warszawy)

Uzależniony

Domyślnie

A Ty wciąz o lotnictwie:-) A czeskie szkoły fotograficzne z ww. włacznie są świetne.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów