Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Różnice nie są już takie oczywiste jak za czasów np. D70 i 350D. Polecam testy poszczególnych puszek na dpreview. Jak dla mnie, to matryce z cropem Nikona obecnie niewiele ustępują Canonowi (jeśli w ogóle) i nie jest to dla mnie czynnik decydujący o wyborze korpusu. Mnie akurat przekonuje do Canona duży wybór doskonałych teleobiektywów. W innym przypadku możliwe, że wybrałbym Nikona.
To jasna sprawa że Canon ma większy wybór optyki co jest olbrzymim plusem.
Ale prosiłem o pominięcie tego bo jak powiedział przedmówca zaraz będzie tu wojna "systemów" a nie o to mi chodzi.

CMOS "I to jest całe piękno tej technologii! Dzięki tej własności, gdy tranzystory nie przewodzą, układ nie pobiera praktycznie żadnego prądu." Z optyczne.
Więc jest przez to mniejsze szumienie czy również mniejszy pobór mocy z akumulatora? (pomijamy inne aspekty poboru mocy np ekran).

Ktoś pisał u "plastikowości" obrazu w Nikonie... o co w tym chodzi? czy może to jakaś bzdura?

Widziałem trochę zdjęć z Nikona i muszę przyznać że kolory jakieś jakby pastelowe wychodziły ale nie wiem czy to byłą wina złej obróbki fotografa czy po prostu matrycy.

Dużo jest w tych artykułach o aspektach technicznych.. a czy ktoś może wymienić jakieś plusy CMOS-a jeśli chodzi o jakość obrazu.. (czy tu już może wchodzi jakość szkła)