Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Którym portrety

Dopiero zaczyna

Domyślnie

do Soul_Man

Oczywiście lampy nie uniknę, ale przy jasnym obiektywie błysk doświetlający będzie mógł być na tyle słaby by nie ingerować mocno w naturalne światło. W dzień lampa nie będzie w ogóle potrzebna. Dodam, że pomieszczenia w moim domu są b.jasne (ściana południowa cała przeszklona). Robienie zdjęć przy 1.4 czy 1.8 pozwoli prędzej utrwalić oblicze zamyślonej żony w deszczowy dzień niż biegających małych rozbujników po zapadnięciu zmroku. A swoją drogą lepsze zdjęcia mniej ostre, ale oddające atmosferę, koloryt (dosłownie!) fotografowanej chwili niż ostry, płaski obraz cechujący zdjęcia z flashem.

Cały czas nie wiem tylko czy 30mm nie będzie za szeroko. Z jednej strony będę miał światło 1.4 a z drugiej szeroki kadr dla którego mała GO podpowiada raczej fotografowanie pojedyńczych osób, a nie scen rodzajowych z życia całej rodziny. W takim wypadku chyba lepsza będzie nieco węższa 50'ka przy której łatwiej wykorzystać światło 1.4 i małą GO - portret. A wracając do Twojego stwierdzenia - "warto mieć jasny obiektyw" - gdzie poza portretem wykorzystuje się chętnie małą GO?

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepeplaza Zobacz posta
    do Soul_Man

Oczywiście lampy nie uniknę, ale przy jasnym obiektywie błysk doświetlający będzie mógł być na tyle słaby by nie ingerować mocno w naturalne światło. W dzień lampa nie będzie w ogóle potrzebna. Dodam, że pomieszczenia w moim domu są b.jasne (ściana południowa cała przeszklona). Robienie zdjęć przy 1.4 czy 1.8 pozwoli prędzej utrwalić oblicze zamyślonej żony w deszczowy dzień niż biegających małych rozbujników po zapadnięciu zmroku. A swoją drogą lepsze zdjęcia mniej ostre, ale oddające atmosferę, koloryt (dosłownie!) fotografowanej chwili niż ostry, płaski obraz cechujący zdjęcia z flashem.
    Oczywiście się z tym zgadzam. Jeżeli masz trochę światła i obiekt bardzo nie biega, to efekty powinny być fajne. Sam staram się unikać lampy, ale czasem jest to po prostu konieczność. Wiadomo że to nie to samo co światło zastane, ale jeśli odbijasz od sufitu i/lub jakiś dyfuzor, to zdjęcie nie będzie wcale takie płaskie.

Cały czas nie wiem tylko czy 30mm nie będzie za szeroko. Z jednej strony będę miał światło 1.4 a z drugiej szeroki kadr dla którego mała GO podpowiada raczej fotografowanie pojedyńczych osób, a nie scen rodzajowych z życia całej rodziny. W takim wypadku chyba lepsza będzie nieco węższa 50'ka przy której łatwiej wykorzystać światło 1.4 i małą GO - portret.
    Przy 30mm będziesz musiał podejść naprawdę blisko, żeby zrobić portret (takie popiersie powiedzmy, czy twarz). Poza tym przy takim podchodzeniu może zaburzyć Ci się perspektywa. 50mm (tym bardziej na cropie) w sumie wąsko jak na scenki rodzinne. Musisz wybrać co bardziej Ci odpowiada... Ewentualnie 30 1.4 + 50 1.8?

A wracając do Twojego stwierdzenia - "warto mieć jasny obiektyw" - gdzie poza portretem wykorzystuje się chętnie małą GO?
    Nie chcę się wypowiadać za innych, ja lubię zdjęcia przedmiotów ukazanych przez jakieś fragmenty, zbliżenia. Wtedy jest miło, jeśli GO jest mała i tło nie psuje kompozycji. Poza tym stwierdzenie o jasnym obiektywie było dość ogólne, nie tylko o obiektywach portetowych
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Głębia ostrości jest istotna ale nie do każdego rodzaju portretu. Na przysłonach rzędu f/8 GO dla odległości ok 2-3 metry (optimum) od obiektu to ok. 50 cm. Akurat wystarczy żeby cała głowa była ostra.
    Ale cała głowa ostra jak żyleta nie jest potrzebna, wystarczą oczy, czoło i nos.
    Ten portret zrobiłem 30D z 50/1.4 na f/2.2 z odległości ok 2,5m (kwadrat jest zrobiony z pionowego kadru).
    Wg kalkulatora przy takim ustawieniu GO wynosi zaledwie 20cm i to że kawałek koła który jest najbliżej i plecy przy kołnierzu z tyłu są już lekko nieostre na powiększeniu 100% to w niczym nie przeszkadza, a dzięki temu uzyskałem pięknie rozmyte tło i jakieś rozsądne ISO w okolicach 500 przy czasie 1/80s.

Uzależniony

Domyślnie

Witam serdecznie.

Rozwazam wymiane 50/1.8 II na 50/1.4. Przyczym dodam, ze moja 50-tka 1.8 jest bardzo cacy: ostra, bez bf czy ff, nie wypadla tez przednia soczewka :P
    I teraz pytanie czy jest sens wymieniac obiektyw. Glowna role odgrywa dla mnie kolorystyka zdjec, kontrast i nasycenie. Robilem na sesji jedna 50-tka i druga. Przy czym 50/1.4 byla skladana na nowo po rozsybce (stad nie mam pewnosci co do obiektywizmu zdjec nia wykonanych). Opinie slyszalem rozne na temat 50/1.4. Uzytkownicy z optyczne.pl raczej pojechali po niej na ostro. Jak Wy ja widzicie?

Uzależniony

Domyślnie

Witam i ponawiam pytanie w sprawie wymiany obiektywu 50/1.8 na 50/1.4. Czy jest sens? I czy widac jakas ogromna roznice w jakosci zdjec?

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja sam mysle na ktoras z tych 50
    i ta 1,8 jest ok optycznie
    wszytsko inne to jej wady
    -bokeh
    -af
    -wykonanie
    -mechanika
    ale ma super cene
    50 1,4 za to ma to wszystko dopracowane i ok
    ma wade ze nie jest do konca ostra od pelnej dziury i kosztuje sporo
    w sumie gdybym nie mial juz eli 70-200 to kupilbym 85 1,8 bo jest lepsza od 50 ale bedzie mi kolidowala z zakresem eli wiec raczej wybiore cos na dopelnienie zakresu
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Witam i ponawiam pytanie w sprawie wymiany obiektywu 50/1.8 na 50/1.4. Czy jest sens? I czy widac jakas ogromna roznice w jakosci zdjec?
    Ogromnej nie, ale różnicę widać. I AF jest nieporywnywalny. Dość spora różnica jest w bokehu. Bokeh 1.8 a 1.4 to jak ziemia i niebo.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    ...
    -wykonanie
    -mechanika
    ...
    Nie nazywałbym tego wadami, bo chodzi tu o względy czysto estetyczne (chyba że ktoś chce tym szkiełkiem rzucać). Wykonanie jest po prostu adekwatne do ceny a awaryjność tego obiektywu specjalnie wysoka nie jest. Również plastikowy bagnet w niczym nie przeszkadza, bo szkiełko jest leciutkie, a jego rzekome wycieranie się pozostaje w sferze gdybań i przypuszczeń.
    Prawdziwe, istotne wady 50/1.8 to AF i bokeh.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Myślę, że lepiej jest dokupić 85/1,8 do 50/1,8 niż wydawać pieniądze na wymianę pięćdziesiątki. Ja w każdym razie już się zdecydowalem na taki manewr.
    777, co Ci będzie kolidowalo? Przecież się nie pogryzą, a 85 kupuje się dla efektów związanych z pelną dziurą, a efekty pelnodziurowe powinny być ciekawsze niż w 50/1,4.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam 50/1.8 i pomimo jego wad (które dla mnie nie są bardzo dokuczliwe) raczej go nie wymienię na 1.4, bo chcę kupić 85/1.8. Ten ostatni jakoś bardziej mi pasuje.

EDIT: Widzę fret, że podobnie myślimy :-)
    Ostatnio edytowane przez Soul_Man ; 24-08-2007 o 13:47
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów