Zależy co rozumiecie jako portrethttp://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
Cała postać to też portret i można spokojnie zrobić szerokim kątem![]()
Zależy co rozumiecie jako portrethttp://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
Cała postać to też portret i można spokojnie zrobić szerokim kątem![]()
Pięćdziesiatka ta tania jest IMO fajna do portetów. Problem jest z trafieniem AF - przynajmniej w moim zestawie z 350D ( W Twoim może być duzo lepiej).
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Kupisz za 360-370 (oczywiście nowy)
Takie gadanie... mało onanistyczny jest to co poniektórzy koledzy po nim jeżdżą jak po burej... no nie ważne ;-) Plastikowy bagnet przy obiektywie o takiej masie i wielkości nie ma większego znaczenia, mój jest intensywnie użytkowany od roku i jakoś nie widać śladów zużycia na bagnecie. Luzy to on ma od początku (czyli wcale się nie robią) ale wychodzą z niego niezłe zdjęcia (choć rzeczywiście bokeh z pięciolistkowej przesłony do najpiękniejszych nie należy)...ale wszedzie gdzie czytam to pisza ze ten obiektyw że się tak wyrażę bardzo szybko się zużywa,szybko robią sie duże luzy,mocno sięplastik na bagnecie wyrabia
Na pewno wart jest kasy, którą musisz za niego zapłacić. Pomijając bzyczący AF, który kiepsko radzi sobie przy słabym oświetleniu to sam układ optyczny jest po prostu ostry. Ja bym brał, jak za jakiś czas będziesz potrzebował czegoś więcej to go sprzedasz (ze stratą góra 20% bo tak chodzą używki) i kupisz 50/1.4 lub 85/1.8....i podobno jedyne co go ratuje to wlasnie to światło 1.8 za tą niska cenę...
Natomiast wracając do pytania postawionego na początku, jeśli 75 mm na cropie nie jest dla Ciebie za długa ogniskową, to portretuj raczej teleobiektywem, powinno to wyglądać trochę lepiej niż z długiego końca KIT-a.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 29-05-2007 o 14:21
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jak tak chciałem sie podpiąć pod pod temat i zapytać czy warto inwestować w w Canon 85/1.8 i czy będzie znacząca różnica od tego co mam w stopce ? Czy Warto wydawać taką sumę pieniędzy na ten obiektyw, którego przeznaczeniem głównie byĸyby właśnie portrety(ale i nie tylko) czy lepiej 50/1.4 lub 50/1.8 (jest sporo tańszy od wersji z 1.4 i czy miedzy nimi jest jakaś duża przepaść?) bo to jest obiektyw standardowy i najbardziej uniwersalny ?
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Ja rónież mam dylemat. Potrzebuję jasnego szkła by móc latorośl swoją również w ognisku domowym uwieczniać (jak to w pomieszczeniach zamkniętych bywa niezbyt jasno, a maluchy ruchliwe jak diabli!). Po zabawach z kitem polegających na robieniu zdjęć przy różnej czułości doszedłem do wniosku, że dla ISO 1600 do pełnego szczęścia brakuje jeszcze drugie tyle światła. Zakładając, że z nowym obiektywem ostatecznością będzie ISO 800 wychodzi, że jasność obiektywu musi być minimum 2.0 (lepiej 1.4). Z powyższego wynika, że zoomy odpadają więc zostaje 50/1.4 , 50/1.8 , lub substytut 35/1.4L - Sigma 30/1.4 (ze względu na wysoką cenę 35/1.4L odpada -SZKODA!). I tu mój dylemat. Bardziej uniwersalna do cropa (350D) wydaje mi się 30'ka bo podejść bliżej zawsze można, a ścianę przesunąć nie jest łatwo. Tylko czy warto rezygnować z 50/1.4 Canona na rzecz równie kosztownej Sigmy? Gdyby ta L'ka 35/1.4 była trzy razy tańsza...
pepeplaza: kombinujesz dobrze, ale...W jasnym obiektywie rzędu 1.4 czy 1.8 masz bardzo małą głębię ostrości, a wiadomo, że jak ruchliwe są dzieciaki. IMHO potrzeba będzie niezłego refleksu i szybkiego AF, żeby przy takiej przesłonie wyszło coś sensownego (zakładamy, że dziecko ma być ostrym obiektem na zdjęciu;-) ). Nie wiem jak jasno masz w domu, ale pomyśl nad dopalaniem lampą.
Niemniej jednak warto mieć jasny obiektyw![]()
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
Jak najbardziej warto.. jedno z lepszych szkieł i za niewygórowaną cenę.. ja nie żałuję nawet jednej złotówki wydanej na ten obiektyw.. Super szybki, piękna plastyka i kolory, świetny bokeh.. cudo
Przykłady
Pozdr
Artur
Ostatnio edytowane przez arturs ; 29-05-2007 o 22:48
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
co do 50mm/f1.8 chciałbym dodać, że w przypadku gdy trochę zakombinujemy możemy go nabyć za ok.230zł z USA. Ja tak właśnie zrobiłem i przy takiej cenie chyba nie ma się co zastanawiać - dużo więcej dałem za filtr polaryzacyjny (chociaż do innego obiektywu)![]()