Stare przysłowie mówi: "Komu co, a kurce proso!". Dla wyjadaczy z tego forum jak coś nie daje high endowych rezultatów, to jest do niczego! A ja mam do Canona 400d i Tamrona 28-200 XR, i jestem zadowolony z jego właściwości! Oczywiście mówimy o zdjęciach w dzień i latem! Przy przysłonie 8 robi zdjęcia nie gorsze niż także posiadany przeze mnie Canon 24-85, a jaki uniwersalny! Sprubójcie robić zdjęcia na rzecznym spływie kajakowym, płynąc samemu i zmieniając obiektywy! Powodzenia! Stracicie 4/5 okazji na dobre zdjęcia, albo aparat z obiektywami! No i zostaje pytanie: co to jest dobre zdjęcie? Czy to nijaki temat, ale dobry technicznie, czy ciekawa, "złapana" sytuacja?! Ja preferuję to drugie. I tu megazoom jest nie do przebicia! Oczywiście nie może to być jedyny obiektyw, ale jako uzupełnienie, i w takiej roli w żadnym wypadku nie przeczy idei lustrzanki z wymiennymi obiektywami, a wręcz rozszerza zakres jej zastowań! Trzeba wiedzieć, kiedy i jakiego obiektywu użyć. Jest tu miejsce i na megazoom!