Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek.t Zobacz posta
    Przeczytałem jeszcze parę rzeczy na forum i jestem głupszy niż przed...
    Zdarza się, ale nie ma co sie przejmować potrzeba trochę czasu na zapoznanie się z nowościami. Najważniejsze jest żebyś sam wiedział czego chcesz.
    Może C EF 100-300 f/4,5-5,6 USM ??. Co do zakresu fotografowania to kiedyś były góry i widoczki ale było to kiedyś ... Potem jakieś 12 lat przerwy i moja Praktica się zestarzała i wszystko się zmieniało. Choć teraz też samemu obrabia się zdjęcia tyle że na komputerze a nie w łazience adoptowanej na ciemnię ... .
    I nie trzeba kupować negatywów na metry. Choć było prościej ale nie łatwo, wybór był łatwiejszy . Dlatego teraz mam problem co kupić.
    No jak do lanszaftów to raczej coś szerokiego a nie tele :smile: . A czy wybór był łatwiejszy??? Hmmm... raczej nie było wogóle wyboru i to powodowało, że decyzje o zakupie podejmowało się łatwiej.
    Wracając do głównego tematu, mega zoomy o krotności x10 czy wiekszej nie są najlepsze pod względem jakości optycznej, ich zaletą niewątpliwie jest uniwersalność. Tak jak ktoś napisał wyżej, jeżeli nie planujesz powiększeń większych niż 10x15 to spokojnie możesz na poczxątek spróbować. Natomiast jeżeli zależy Ci na wiekszych odbitkach lub jesteś bardzo wuczulony na jakość swoich fotografii to kup raczej coś innego, wybierając tak żeby krotność zooma była nie większa niż x3. Z własnego doświadczenia mogę polecić i to bardzo, 70-200 f4 Canona - super szkło. Przy odrobinie szczęścia można znalęźć na Allegro czy Ebay, używane, za mniej niż 2k zł.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

A ja myślę że na dobry początek to taki zestaw by się w pełni sprawdził:

1. Kit 18-55 - wbrew obiegowym opinią w zakresie 18-35mm jest to bardzo dobry obiektyw, w moim odczuciu jego główną wadą jest po prostu słaba budowa, ale 2 lata powinien spokojnie pociągnąć i jest bardzo tani. Stosunek cena-jakość jest nie do pobicia. - ok 100 - 150 PLN

2. Sigma APO Macro DG 70-300mmm - bardzo dobry amatorski obiektyw, w przedziale 70-200 jest bardzo dobre, przy 300 troche gorzej ale napewno nie jest źle. - ok 600 - 800 PLN

Ewentualnie tak jak napisałeś Canon 100-300 USM 4.5-5.6 - jeżeli ważna jest szybkość AF.

3. Do tego jeszcze Canon 1.8/50mm - do portretów i tam gdzie jest ciemno - ok 350 PLN

I moim zdaniem jak na początek to jest bardzo dobrze dobrany zestaw. Stosunek - jakość cena

Natomiast jeżeli chcesz mieć w pełni uniwersalny obiektyw to taka Sigma 18-200 powinna się sprawdzić, tyle że jakość zdjęć może nie będzie powalająca, ale zastanów sie czego tak na prawdę potrzebujesz. Czy chcesz sie bawić w przekładanie obiektywów czy chcesz mieć tylko jeden uniwersalny. Bo to głównie od tego zależy jakie masz plany w stosunku do fotografii oraz oczekiwania od jakości zdjęć. Czy będziesz robił odbitki czy tylko oglądał na komputerze.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pragnę tylko dodać, że to 200 mm w takich obiektywach (Nikkor, Sigma) to nie przy ostrzeniu na nieskończoność. Wtedy realnie to one mają co najwyżej 135mm na długim końcu.

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Pragnę tylko dodać, że to 200 mm w takich obiektywach (Nikkor, Sigma) to nie przy ostrzeniu na nieskończoność. Wtedy realnie to one mają co najwyżej 135mm na długim końcu.
    ?????
    SdoubleU

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    ?????
    No tak właśnie wychodzi, wypisz-wymaluj, porównując kadry z innymi obiektywami, np. 70-300.
    Zgłaszano, że jedna bardzo dobrze oceniana L-ka też ma ten problem. Ale to plotka oczywiście

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Tak jak ktoś napisał wyżej, jeżeli nie planujesz powiększeń większych niż 10x15 to spokojnie możesz na poczxątek spróbować.
    rzadziej wykonuje sie odbitki wieksze niz 10x15 niz np. kadrowanie przy obrobce.. i na to bym przede wszystkim zwracał uwage, nie na powiekszenia..

tomek.t, jesli szukasz przyzwoitego tele za +/- 1500zl, to kup canona 100-300.. jesli chcesz cos troche lepszego - - 70-300 is, jesli zalezy Ci na najlepszej jakosci - 70-200 f4.. wszystko zalezy od ilosci pieniedzy jakie jestes gotow przeznaczyc na szklo i twoich oczekiwan.. typy masz podane, decyzje musisz podjac sam 8)

tomek.t
    Guest

Domyślnie

A może Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM co z cropem 400D da jakieś 44-168 i może na początek ....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM co z cropem 400D da jakieś 44-168 i może na początek ....
    Kubak82 podał Ci właściwe typy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Nie testowałem osobiście ale ponoć z cyfrą nie specjalnie.
    SdoubleU

Uzależniony

Domyślnie

Ja się zgodzę z Silwe, idź do sklepu i sprawdź Sigmę 18-200. Jak Ci będą odpowiadać zdjęcia z niej to kupuj i nie kombinuj
    Pewnie że najlepiej kupować eLki, najlepiej z f2.8 i do tego 5d...
    Masturbację przed cropami 200% lepiej zostawić onanistom a samemu po prostu cieszyć się z robienia zdjęć i pracować nad kompozycją i światłem.
    W National Geographic i tak chyba na razie nie będziesz publikował
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 29-05-2007 o 23:12

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów