Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Wątek: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Nonsens - dane dot. ogniskowej można czerpać z wielu miejsc...
    ...a najlepiej zmierzyć samemu jakąś obiektywną metodą, skoro to takie proste i jeśli chce się nimi przekonywać innych.

Powodzenia w zdjęciach na 200mm.
    EOT
    Po tym EOT jestem nawrócony :cool:
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek.t Zobacz posta
    Tak wiem i nawet zastanawiałem się nad "Przepraszam za zawód".
    Jako zadośćuczynienie proszę, żebyś zrobił trzy zdjęcia tej samej sceny przy ogniskowej 200mm - ostrząc ręcznie na min, środek (pi x oko) i koniec. I wystawił w wątku (wystarczą, jak sądzę, zmniejszone do 320x200).

Dziękuję w imieniu prawdy...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I na dużej przesłonie żeby ostro było w miarę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

O! to jeszcze może fotkę Księżyca na długim końcu, każdy sobie policzy wtedy pole widzenia
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    O! to jeszcze może fotkę Księżyca na długim końcu, każdy sobie policzy wtedy pole widzenia
    Ale księżyc o północy i ustalonego dnia! I żeby jeszcze każdy zrobił zdjęcie własnym inwentarzem. Bo będzie ekstra 100 postów na temat wielkości kątowej tarczy Księżyca w zależności od temperatury i wilgotności powietrza, wysokości nad horyzontem etc.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 31-05-2007 o 16:58

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Proszę nie siać zamętu (...)

Tak jest w każdym szkle. Ogniskowe są podawane dla ostrzenia w nieskończoności. Możesz sobie ją zmierzyć np w sposób podany powyżej.
    W!

drJolo, jestem z Tobą...

Problem w tym, że (prawie) zawsze i wszędzie znajdzie się kilku osobników, wiedzących "wszystko naj", niestety, przeważnie cechujących się nikłą znajomością fizyki (tak, tak, optyka jest działem fizyki...).

Pierwotnie chciałem w tym miejscu wyjaśnić sprawę "zmiany kąta widzenia od ogległości ostrzenia" (brr..). Odsyłam jednak do studiów literaturowych, bądź eksperymentów praktycznych, (jeden z nich podał drJolo). Jeśli ktoś posiada wadę wzroku (np.: krótkowzroczność), to nawet lustrzanka nie będzie potrzebna...

Pzdr!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    W!

drJolo, jestem z Tobą...

Pzdr!
    http://www.kenrockwell.com/nikon/182...cal-length.htm

N1GHT
    Guest

Domyślnie

Witam

Szczerze powiem, że Sigma również przez chwilę przeszła mi przez myśl jako wakacyjny złoty środek, jednak zmieniłem zdanie.
    Polecam zapoznanie się z tym w miarę prostym testem Sigmy 18-200 f/3.5-6.3 DC OS :
    http://www.digitalinfo.co.yu/forum/i...?showtopic=980

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez N1GHT ; 07-08-2007 o 00:32

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N1GHT Zobacz posta
    Witam

Szczerze powiem, że Sigma również przez chwilę przeszła mi przez myśl jako wakacyjny złoty środek, jednak zmieniłem zdanie.
    Polecam zapoznanie się z tym w miarę prostym testem Sigmy 18-200 f/3.5-6.3 DC OS :
    http://www.digitalinfo.co.yu/forum/i...?showtopic=980

Pozdrawiam
    Poruszaną sigmę miałem rok temu na wakacjach. Podchodziłem do tego tak jak większość - fajny zakres, jeden obiektyw, wygoda. W sumie zrobiłem ok. tysiąca zdjęć przez tydzień. Po powrocie do domu podjąłem decyzję o sprzedaży tego szkła. Nawiązując do poprzednich porównań ja wolę kupić eLkę i jechać nad polskie morze, niż z tą sigmą jechać na Hawaje i do końca życia oglądać te średniej jakości zdjęcia.
    Jeżeli komuś podobają się zdjęcia z tego szkłą i na dodatek upiera się, że są dobre, oznacza jedno - nie ma pojęcia o jakości. Najlepsze jest to, że po paru miesiącach sam to zauważy - ze mną było podobnie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

olgierdjedlina69
    Guest

Domyślnie

nie mogłeś mieć tego szkła w zeszłym roku bo jego premiera miała miejsce dopiero w czerwcu tego roku, a tak na marginesie, czy ktoś może już coś o nim powiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez olgierdjedlina69 ; 08-08-2007 o 23:46

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów