EOS - conditio sine Kwanon...
I na dużej przesłonie żeby ostro było w miarę.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
O! to jeszcze może fotkę Księżyca na długim końcu, każdy sobie policzy wtedy pole widzenia![]()
jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 31-05-2007 o 16:58
W!
drJolo, jestem z Tobą...
Problem w tym, że (prawie) zawsze i wszędzie znajdzie się kilku osobników, wiedzących "wszystko naj", niestety, przeważnie cechujących się nikłą znajomością fizyki (tak, tak, optyka jest działem fizyki...).
Pierwotnie chciałem w tym miejscu wyjaśnić sprawę "zmiany kąta widzenia od ogległości ostrzenia" (brr..). Odsyłam jednak do studiów literaturowych, bądź eksperymentów praktycznych, (jeden z nich podał drJolo). Jeśli ktoś posiada wadę wzroku (np.: krótkowzroczność), to nawet lustrzanka nie będzie potrzebna...
Pzdr!
Witam
Szczerze powiem, że Sigma również przez chwilę przeszła mi przez myśl jako wakacyjny złoty środek, jednak zmieniłem zdanie.
Polecam zapoznanie się z tym w miarę prostym testem Sigmy 18-200 f/3.5-6.3 DC OS :
http://www.digitalinfo.co.yu/forum/i...?showtopic=980
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez N1GHT ; 07-08-2007 o 00:32
Poruszaną sigmę miałem rok temu na wakacjach. Podchodziłem do tego tak jak większość - fajny zakres, jeden obiektyw, wygoda. W sumie zrobiłem ok. tysiąca zdjęć przez tydzień. Po powrocie do domu podjąłem decyzję o sprzedaży tego szkła. Nawiązując do poprzednich porównań ja wolę kupić eLkę i jechać nad polskie morze, niż z tą sigmą jechać na Hawaje i do końca życia oglądać te średniej jakości zdjęcia.
Jeżeli komuś podobają się zdjęcia z tego szkłą i na dodatek upiera się, że są dobre, oznacza jedno - nie ma pojęcia o jakości. Najlepsze jest to, że po paru miesiącach sam to zauważy - ze mną było podobnie.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
nie mogłeś mieć tego szkła w zeszłym roku bo jego premiera miała miejsce dopiero w czerwcu tego roku, a tak na marginesie, czy ktoś może już coś o nim powiedzieć?
Ostatnio edytowane przez olgierdjedlina69 ; 08-08-2007 o 23:46